Edirne’de Meriç Nehri kıyısında, kum alma, kırım eleme yıkama beton santrali, beton yapı elemanları üretimi için kapasite artırımında bulunan Özmeriç Kum Madencilik Turizm İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tesisinde kapasite artırım projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sonlandırıldığı açıklandı.
Vatandaşa yönelik olarak hazırlanan Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ilanında aynen şöyle denildi:
İlimiz Merkez İlçesi, Yıldırım Beyazıt Mah. Karakiraz Küme Evleri Mevkii No:10 adresinde Özmeriç Kum Madencilik Turizm İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan “Ruhsat No:2 (ER. No:3242011) Numaralı Kum Alımı (Rüsubat Kontrolü) Kapasite Artışı, Kırma Eleme Yıkama Tesisi, Beton Santrali ve Beton Yapı Elemanları Üretimi” projesinin ÇED süreci, 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 5.maddesinin 2. fıkrasının (b) bendinde yer alan “Proje sahibi veya yetkili temsilcisinin talep etmesi halinde ÇED süreci, aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır..." hükmü gereğince sonlandırılmıştır.
EREN: “İTİRAZIMIZ VARDI”
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, yapılan duyurudan sonra görüşlerini www.batiekspres.com haber internet sitesine açıkladı. Eren “Biz Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileriyle birlikte burası için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itiraz etmiştik.
Biz buraya bir ÇED belgesi verilmemesi, ayrıca gerekli mercilere bildirilmesini ve oradaki faaliyetlerin iptal edilerek nehir içerisinde içinde bulunan canlılara zarar veren, çevre düzenini bozan ve çevre kirliliği yaratan binaların, kum çakıl ocaklarının nehir yatağından kaldırılmasını mahkeme kararına istinaden talep etmiştik. Sonuç olarak kapasitenin arttırılması konusunda ÇED süreci sonlandırılmış oldu. Çevre konusunda mücadelemiz sürecek” dedi.
MURAT SAVAŞ