Nilay YILMAZ
Havsa Kaymakamlığı'nın himayesinde ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen proje çerçevesinde gerçekleştirilen açılışa ilçemiz Kaymakamı Yunus Ataman, ilçe Jandarma Komutanı J.Üst.Teğ. Mehmet Utku Davulcu, ilçe Emniyet Müdürü Mahmut Güder, Daire Amirleri, Siyasi Parti Temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
ilçe Milli Eğitim Müdürü Özkan Fidan yaptığı konuşmasında, “Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Değerli protokol üyeleri ve sevgili öğrenciler,
Bugün burada ilçemizde bu yıl 3. defa uygulayacağımız “Okuyorum Öyleyse Varım” projesinin başlangıcını yapmak için toplanmış bulunuyoruz.Okuma alışkanlığı, bireylerin sahip oldukları entelektüel birikimlerini geliştirdikleri, hayallerinin sınırlarını zorladıkları ve yeni öğrenme alanları oluşturarak bilgileri kalıcı hale getirdikleri bir aktivitedir. Kişilerin çağın gereklerine adapte olabilmesi, sorun yaratan değil sorun çözen bireyler olması ve aynı zamanda bilgiyi işleyip kullanabilmesi, okuma alışkanlığının kazandırılması yoluyla olabilir.
Okuma, temeli ailede atılan bir süreçtir ve çocukluk dönemi okuma konusunda çok önemli bir yer tutar. Kişinin okuma alışkanlığı kazanmasında en başta ailenin, öğretmenin ve çevrenin rolü büyüktür. Aynı zamanda okumayı öğrenmek ve bunu yaşam boyu devam eden davranış süreçlerinden bir tanesi haline getirmek, eğitim felsefesinin en temel amaçlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Kitaplar kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek; yüreği ve aklı, dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır.
“Okuyorum Öyleyse Varım” projesi ile zayıf ve orta düzeyde okuma alışkanlığı olan öğrencilerin bu alışkanlığını güçlendirmeyi, güçlü olanların ise bu alışkanlıklarını devam ettirmelerini sağlamak amaçlanmıştır.“Okuyorum Öyleyse Varım” projesi kapsamında gerçekleştirilmek istenen hedefler arasında
Havsa ilçe genelinde okunan kitap sayısını artırmak,
Öğrencilere güçlü okuma alışkanlığı kazandırmak,
Öğrencilerin ayda 2 veya daha fazla kitap okumalarını sağlamak,
Okullardaki nitelikli kitap sayısını artırmak,
Okuma hızını ve okuduğunu anlama becerisini artırmak yer alır.
Bu hedefleri yerine getirmek için planladığımız faaliyetler ise;
Sınıf Kitaplıklarının, Okul Kütüphanelerinin Zenginleştirme çalış-maları,
internet Sitesi Kurulması, Belge ve Görsel Materyallerin Hazırlan-ması
Okullarda her gün en az10 Dakika Kitap Okunması
Okunan kitapların özetlerinin çıkarılması,
Yılsonunda en çok kitap okuyan öğrencilere ödül ve Belgelerin Verilmesi
Kitap fuarlarının ziyaret edilmesi
Okumanın Başarıya Etkisi Konulu Konferans verilmesi
Hızlı Okuma ve Etkili Anlama Semineri yapılması
Belirlenen kitaplar arası bilgi yarışması düzenlenmesi,
Veli okuma saatlerinin oluşturulmasıdır.
“Okuyorum Öyleyse Varım” projesine sahip çıkan ve her türlü desteği veren Sayın Kaymakamımıza huzurlarınızda teşekkür eder, projenin hepimize hayırlı olmasını dilerim Saygılarımla.”dedi.
ilçemiz Kaymakamı Yunus Ataman yaptığı konuşmasında,“Sayın Belediye Başkanım, kıymetli mesai arkadaşlarım, değerli öğretmenler, sevgili öğrenciler, saygıdeğer misafirler, sizleri saygıyla ve muhabbetle selamlıyor, okuma temalı bu projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
Değerli misafirler, okumak; bir neslin hem kendi döneminin hem de kendinden önceki dönemlerin bilgi birikimine, tecrübelerine, ilmine ulaşmasını sağlayan mucizevi bir yoldur. Okumak, cehaleti ve cehaletten kaynaklanan felaketleri bertaraf edebilecek en güçlü silahtır. Okumak, bir milletin, bir medeniyetin gelişiminin temelidir. Okumak, Allah'ın ilk emridir. Burada okumanın önemini, değerini ifade etmek için daha onlarca, yüzlerce cümle kurulabilir. Kısaca şunu ifade etmek istiyorum, bilgiye ulaşma yollarının çoğaldığı ve kolaylaştığı, ülkelerarası rekabetin artık bilgiye sahip olma ve onu kullanma noktasında yaşanmaya başladığı günümüzde, bizim bu rekabetin dışında kalma lüksümüz yok. Bu ülkenin, okuyan, düşünen, sorgulayan, araştıran, kendini ve dünyayı iyi tanıyan bireylere ihtiyacı var. Ve bu ancak okumakla mümkün olabilir.Yaklaşık 10 aydır burada görev yapıyorum. Fakat üzülerek söylemeliyim ki, ilçe kütüp-hanemizin hak ettiği ilgiyi gördüğüne henüz şahit olmadım. O kütüphanede, kolilerden çıkarılmamış, raflardan indirilmemiş, dokunulmamış kitaplar var. Raflarda duran bir kitaptan kimse fayda beklemesin. Ünlü bir yazarın söylediği gibi, kitapları yakmaktan daha büyük bir suç varsa o da onları okumamaktır. Bu suçu milletçe elbirliğiyle işlediğimizi söyleyebilirim.
TÜiK verileri, Türk insanının kitap okumaya sadece 1 dakika ayırdığını gösteriyor. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya 3 saat ayırıyor. ihtiyaç listesinde kitap okumak 235. sırada yer alıyor. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve ingiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, ispanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir.Bu tablonun değişmesi lazım. Bu gün burada toplanmamızın sebebi de bir farkındalık yaratmak. Bu konunun muhatabı sadece çocuklar ve öğrenciler değil, herkes bu konunun muhatabı. Bu tablonun değişmesi bütün tarafların, aileleri, okulların ve bizlerin elbirliğiyle mümkün olabilir. Özellikle ailelerden istirhamım, bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri. Her gün bütün aile bireyleri bir araya gelip belirli bir saatte televizyonlarınızı, bilgisayarlarınızı kapatıp kitap okuyun ve bunu alışkanlık haline getirin. Bunu sadece çocukların yapmasını beklemeyin, onlara bu konuda öncülük edin. Eminim o zaman bir şeyler değişmeye başlayacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi bizler bu noktada elimizden geleni yapmaya hazırız. Güçlü bir gelecek hazırlamanın yolu buradan geçiyor. Sözlerime Ortadoğulu bir mütefekkirin şu sözüyle son vermek istiyorum. Okuyun, çünkü mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”dedi.
Devam eden program protokole ve öğrencilere dağıtılan kitapların yarım saat okunmasıyla sona erdi.