Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Örtü altı üretime devlet desteği

Tarım Ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen, Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi kapsamında, Edirne’de kurulumu tamamlanan seraların teslim töreni gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2024 14:52
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2024 15:04
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Örtü altı üretime devlet desteği

Edirne’de kurulumu tamamlanan seraların üreticilere teslim töreni gerçekleştirildi. Tarım Ve Orman Bakanlığının, Örtü Alanların Revizyonu Projesiyle, Edirne İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünce “Yerinde Üretim Yerinde Tüketim” anlayışıyla 84 üreticiye 57 bin 514 metrekare örtü altı alanda kullanılmak üzere 120 bin 597 m2 sera naylonu dağıtımı gerçekleştirildi.

Toplam bedeli 1 milyon 500 bin TL olan projenin yüzde 50’si Bakanlık tarafından, yüzde 25’i Edirne İl Özel İdaresi’nce ve yüzde 25’i de üreticiler tarafından karşılandığı belirtildi. Edirne Valiliği İl Özel İdaresi sera kurulumu projesiyle merkez ilçe 24, Keşan’da 16 olmak üzere 40 adet toplam 10 bin 240 metrekarelik alana sahip seraların kurulumu tamamlandığı ifade edildi. 7 milyon 520 bin TL olan projenin yüzde 75’i Edirne İl Özel İdaresi yüzde 25’i üreticiler tarafından karşılanan proje ile Edirne’nin yerinde üretim yerinde tüketim modeliyle kendi kendine yeter il olma hedefinin amaçlandığı belirtildi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması sonrası konuşan üretici Münire Güler, 1996 yılında başladığı seracılık faaliyetlerini, Devlet desteğiyle projelendirerek yavaş yavaş büyütüp bu günlere getirdiğini belirtti. Yaklaşık 6 dekar kapalı alan, 12 dekar açık alanda üretim yapan Güler; “Yaptığımız üretimlerle kendi yetiştirdiğimiz ürünleri yerel pazarlarda halkımızın beğenisine sunmaktayız. Bu işin devamlılığını sağlayabilmek, halkımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına oğlumuzu da Ziraat Mühendisliği’ne yönlendirerek pratik ve akademik bilgiyi birleştirerek bu günlere getirdik. Şimdi bu yeni projelerle üretimimizi bir adım daha ileriye taşıyarak, kentimizdeki üretimi arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

“KENDİ KENDİNE YETER İL OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Son derece verimli topraklarda, tarıma uygun bir coğrafyada, Edirne’nin kendi kendine yeter bir il olmayı hedeflediğini söyleyen Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt.; “Yerinde üretim yerinde tüketim anlayışı içerisinde, kendi kendine yeter bir il olmayı, üretimimizi, verimi, kaliteyi ve kapasitemizi arttırmayı, tüketici tarafında ise tüketicilerimizin kaliteli, uygun fiyatlı, taze ürünlere ulaşmalarını amaçladık. Bunu gerçekleştirmek için ise 2 adet proje uyguladık. Bunlardan birisi 2023 yılının 2. yarısında gerçekleştirdiğimiz orta atıl üretim alanlarımızın revizyonu projemizdi ve 84 üreticimiz faydalandı. Sera kurlumu projesinde ise 24 tanesi merkez ilçemizde, 16 tanesi de Keşan ilçemizde olmak üzere toplamda 40 adet seranın kurulumunu gerçekleştirdik” diye konuştu.

“HER ŞEYDEN ÖNCE EDİRNE BİR TARIM KENTİ”

Edirne’nin tarih ve kültür kenti olmasının yanında her şeyden önce bir tarım kenti olduğunu belirten AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise; “Tüm üreticilerimiz tebrik ediyorum. Edirne bir tarih kenti, Edirne bir kültür kenti ama her şeyin ötesinde Edirne bir tarım kenti. Biz hükümet olarak bu verimli topraklarımızı daha verimli hale getirmek için inanılmaz bir mücadele veriyoruz ve destekte bulunuyoruz” diye konuştu.

“GENÇLERİMİZ TARIMLA BULUŞSUNLAR”

Törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Türkiye’nin en fazla ihtiyacı olan konunun üretim olduğunu belirterek; “Her alanda üretimi teşvik etmemiz, ülkemize katma değer oluşturması, katma değer ürünlerin ihracatı açısından çok önemli. Bu manada üretim noktasında büyük destekler var. Pazarda genelde ürünlerin Antalya’dan geldiği söyleniyor. Bu bizim ilimiz açısından üzüntü verici bir durum. Demek ki sebzecilik noktasında bir kaybımız var. Bu kaybı bizim telafi etmemiz gerekiyor. Tarım müdürümüz seracılıkla ilgili 80 dekar bir alandan bahsediyor. Bu çok az. Bugün birçok ilde sadece bir üreticinin 100 dekar alanda üretim yaptığını görüyoruz. Bizim bu noktada almamız gereken çok yol var. Bu konuda çiftçilerimiz hangi desteği istiyorlarsa biz destek olmaya hazırız. Gençlerimiz tarımla buluşsunlar. Üretim işi, her şeyden önce güzel bir iş. Önümüzdeki yıl bu 80 dekarı 200 dekara çıkarmamız gerekiyor”  dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Yunus Sezer, Milletvekili Fatma Aksal ve beraberindekiler kurulumu tamamlanıp üretime geçilen seraları gezdi. Sera gezisi sırasında Edirne Valisi Yunus Sezer sebze fidanı dikti ve üreticilere bereketli olmasını diledi.  

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.