Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

PANİK ATAK İYİLEŞİR Mİ?

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, panik atak ve panik bozuklukla ilgili olarak www.batiekspres.com’a konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2023 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2023 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
PANİK ATAK İYİLEŞİR Mİ?

Panik atak ve panik bozukluk toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Panik atak ve panik bozukluğun uygun bir tedavi ile iyileştiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç panik atakla ilgili sorularımızı cevapladı.

Panik atak nedir?

Panik atak, aniden ortaya çıkan ve gittikçe şiddetlenen fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun bir kaygı nöbetidir. Panik bozukluk ise panik atakların tekrarlanması sonucu kişide herhangi bir yer ve zamanda tekrar atak gerçekleşeceği kaygısıdır.

Panik atak esnasında hangi belirtiler yaşanır?

Panik atak esnasında kişi kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, göğüste sıkışma, bulantı, karın ağrısı gibi birtakım fiziksel belirtiler deneyimleyebilir. Bu belirtileri başına kötü şeyler geliyor olduğu şeklinde yorumlar ve kaygısı gittikçe şiddetlenir. 

Panik atak nasıl bir soruna dönüşür?

Gelin bunu bir örnekle açıklayalım. Evde oturuyorsunuz ve hiçbir neden yokken kalbiniz çarpmaya başladı, göğsünüzde baskı hissettiniz, nefes alıp verirken zorlanmaya başladınız, terliyorsunuz ve başınız dönüyor. Bunlar gibi bir takım fiziksel belirtiler yaşıyorsunuz. Bunlara paralel olarak aklınızdan kalp krizi geçiriyor olduğunuz, felç geçiriyor olduğunuz, boğulduğunuz, kontrolünüzü kaybettiğiniz gibi çeşitli düşünceler geçiyor ve ölüm korkusu ağır basıyor. Hemen en yakın hastaneye gidiyorsunuz; yapılan muayeneler, çekilen film, tomografi vb. sonucunda hiçbir şeyinizin olmadığı anlaşılıyor. Ama siz doktorların doğru bir teşhiste bulunmadığından şüpheleniyorsunuz ve eve gidiyorsunuz. Bir süre sonra yine atak geliyor. Siz her atak geldiğinde aynı korku ve panikle hastanelerin acil servislerine gidiyorsunuz ve her defasında hiçbir şeyiniz olmadığı anlaşılıyor. Siz her an yeni bir atak gelecek diye düşünerek beklenti anksiyetesi ile yaşamaya başladınız. Ataklar belirsiz zamanlarda geldiği için de bu kaygınız gittikçe arttı ve ölüm korkunuz pekişti. Atağın yine geleceği ve onunla baş edememe düşüncelerinizden dolayı topluluklardan, kalabalık ortamlardan, sosyal ortamlardan uzaklaşmaya başladınız. Bu durum sizi üzmeye başladı. Bu olası felaket senaryolarına yönelik önlemler almaya başladınız; çantanızda ilaçlarla gezmeye başladınız, hastanelere ya da eczanelere yakın mekanları tercih etmeye başladınız, güvendiğiniz bir yakınınızla dışarı çıkmaya başladınız, kafeinli içeceklerden uzak durmaya başladınız, otobüs, alışveriş merkezi gibi kapalı ve kalabalık mekanlara girmemeye başladınız.

İşte panik atak, kişinin ailevi, sosyal ve mesleki işlevselliğini bu şekilde bozar ve kısır bir döngüye sebep olur.

Panik atak iyileşir mi?

Panik atak ve panik bozukluk uygun bir tedavi ile iyileşir. Bilişsel ve davranışçı terapiler bu bozukluğun tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir.

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.