Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, ulaşımda artarda yapılan zamlar hakkında açıklamalarda bulundu. Parlar, belediyenin ulaşımda olası gerektiğinin altını çizerek, vatandaşlar ile Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) şoförlerinin arada kaldıklarına değindi.
“KADEMELİ ÜCRET OLMALI”
ETUS ücretlerinde kademeli artış olması gerektiğine değinen Parlar “Ben şöyle bir duyum aldım umarım yanılıyorumdur. Mecliste artışı yüzde 70 olarak istemişler. Ben buna inanamıyorum, inanmakta istemiyorum. İki defa zam geldi, vatandaşa hizmet yok, duraklarda 30-50 dakika arasında bekleyen insanlar var. ‘Durakların bazılarında ücret iade noktaları koyduk’ diyorlar. Ben yanlış bindim ve inmek zorunda kaldım ne olacak? Ücret iadesi almam gerekiyor değil mi? Ama iade noktaları çalışmıyor. Çok güzel konuşuluyor bazı şeyler ama yansıması konuşulan gibi olmuyor maalesef. Ben şuna itiraz ediyorum ‘belediye ulaşımda olmalı’ en azından ana arterlerde belediyenin araçları olmalı. Belediyenin ulaşımda olmamasından dolayı bence bu durumdayız. Şoför esnafı mazot zammı bizi perişan etti diyor, peki vatandaşı perişan etmedi mi? Emeklilerin aldığı maaş ortada. Bu kök maaş olayından sonra hiç maaş alamayan vatandaşlar var. Yüzde 25 zam aldı diyelim, bunun karşılığında yüzde 70’e varan zam talep edip, yüzde 40’a kabullenmek bir saçmalık. Ayrıca kademeli bir mesafe de yok Edirne’de. İki durak binip inen bir vatandaşla 8 durak sonra inen bir vatandaşın arasında fark olması gerekiyor” dedi.
“ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?”
Öğrencilerin bazı günler birkaç defa okuluna gitmesi gerektiğine değinen Parlar şöyle konuştu: “Bunu emekli ve normal vatandaş bir şekilde ödedi. Biliyorsunuz öğrenciler gelmeye başladı, peki öğrenciler nasıl ödeyecek? Her gün bu öğrenci okula gitmek zorunda. Bazı günler 4 defa kullanacak çünkü sabah başka, öğlen başka derslere girme ihtimalleri oluyor öğrencilerin. Başka kampüste dersi olan öğrenciler ne yapacak?”
“65 YAŞ ÜSTÜNÜ ÜCRETSİZ TAŞIMAK ZORUNDASIN”
ETUS’un 65 yaş üstü vatandaşlarını ücretsiz taşımak istememesini eleştiren Parlar “Bu tür şehir içi taşımacılığı küçük aile işletmesi oluyor. Bir ailede otobüsü baba veya çocuk kullanır. Bakıyorum adamın bir tane minibüs hattı var yanında iki şoför çalıştırıyor. Nasıl küçük aile işletmesi bu? Sonra da para kazanamıyorum diyorlar. İki şoför çalıştırıyorsan, iki şoförün maliyeti 36 bin TL oluyor. Bu ne demek oluyor? O otobüs demek ki o kadar kazanıyor. Burada esas belirleyici durum belediyenin ulaşımda olmaması. Tekelde olduğu sürece istediğini yapıyor. Ne diyorlar? ‘Kontak kapatırız’ diyorlar. 65 yaş üstünden ücret alacaklarını ifade ediyorlar. 65 yaş üstünün ücretsiz ulaşım kullanması için yasa var. O yasa oradan kalkmadığı sürece siz o vatandaşı ücretsiz taşımak zorundasınız” ifadelerine yer verdi.
“ETUS ŞOFÖRÜ İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA”
Belediyenin ulaşımda olmamasından dolayı ETUS şoförü ve vatandaşın karşı karşıya kaldığına değinen Parlar “ETUS şoförü ile vatandaş karşı karşıya geliyor. Ben belediyeyi suçlu ilan ediyorum. Belediye ulaşımda olması gerekiyor. Her yıl bildiğim kadarıyla yıllık bütçeye otobüs almak için para koyuyor. Ama nedense bu otobüsler alınmıyor. Artık vatandaşlar kendi çözümlerini kendileri bulmaya başlayacak. Yürüyerek veya bisikletle gitmeye başlayacaklar. Şu an çoğu kişi 3-4 kişi bir taksiye binip parayı bölmeye çalışıyor. Bir kişi 17 TL civarında 4 kişi binse 68 TL yapar yakın bir yere gidecekse taksiye binip daha uyguna gidebiliyor” diye konuştu.
“KENT KARTI OLMAYAN CEZALANDIRILIYOR”
Kent Kartı olmayan vatandaşların ayrım yapılarak cezalandırıldığına değinen Parlar şöyle konutu: “Bir de şöyle bir konu var; kent kartı olmayan, başka bir kartla basan vatandaşlardan 19 TL gibi bir ücret alınıyor. Bu kent kartı olmayanı cezalandırmak mı oluyor? Belediyenin 16.80 TL dediği tarifeyi delmiş oluyor. Mantıksızlık ve hatta haksızlık. Kademeli tarife için kılını kıpırdatmayanlar, aynı yol için daha fazla nasıl para alırızın kitabını yazmışlar.”
MERT ERİŞKİN