Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Tan, “Ayçiçeği Ekimi için Çalışmalar Başladı”

Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Park-Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan çiftçilerimizin ayçiçeği ekimi için acele etmemelerini tavsiye etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2021 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
Prof. Tan, “Ayçiçeği Ekimi için Çalışmalar Başladı”

Nilay YILMAZ

    Nisan ayının girmesi ile birlikte üreticilerimiz yazlık ürünlerin ekimi için çalışmalara başladılar. Bu kapsamda Trakya Bölgesinin en önemli yazlık ürünü olan ayçiçeği ekim çalışmaları da başlamış oldu. Kurak geçen 2020 yılından sonra 2021 yılı kış döneminde yağan yağışlar çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Dönem dönem yağan uzun süreli yavaş yağışların devam etmesi halinde hem buğdayda hem de ayçiçeğinde verimli bir yıl olması beklentisini yükseltmektedir. içinde bulunduğumuz günlerde ayçiçeği ekimi için tarla hazırlıkları hız kazanmıştır. Yağışların izin verdiği ölçüde daha önceden anız bozma yapılan tarlalarda yüzeysel bir işleme ile iklime sürümü yapılmakta ve tarlalar ekime hazır hale getirilmektedir. 
    Konu ile ilgili olarak Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Park-Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan çiftçilerimizin ayçiçeği ekimi için acele etmemelerini tavsiye etti. Prof. Dr. Mustafa Tan “Bu yıl bahar yağmurları nispeten düzenli düşmekte, fakat hava sıcaklığı oldukça değişken seyretmektedir. Nisan ayı içerisinde hala sıfır derecenin altında hava sıcaklıkları görülebiliyor.
    Toprakta nem bulunmasına rağmen çimlenme için yeterli sıcaklık henüz oluşmadı. Bilindiği gibi ayçiçeği tohumlarının çimlenmesi için toprak sıcaklığının en az 8-10 oC'ye ulaşması gerekir. Aksi taktirde suyu çeken tohumlar kolayca bozulmakta ve ekimlerin yenilenmesi gerekmektedir. Çiftçilerimiz kuraklıktan kaçınmak için erken ekim yapmak çabası içerisinde olabilirler. Ancak olumsuz bir durum ile karşılaşmamak için nisan ayının ikinci yarısını ve toprağın ısınmasını beklemekte fayda var. Tarımsal faaliyetler bir bütündür. Bitkilerden yeterli verim alınabilmesi için tohum yatağı hazırlığından hasada kadar yapılması gerekenler özenle yerine getirilmelidir. Ayçiçeği için uygun tohumluk seçimi, doğru zamanda ekim, yabancı ot mücadelesi ve toprak tahlillerine göre gübreleme yapılmalıdır. Toprak hazırlığından sonra en önemli konu çeşit seçimidir. Çeşit seçiminde bölgemizde yapılan denemeler ve demostrasyon çalışmaları ile ilçe tarım teşkilatlarımızın önerileri dikkate alınmalıdır” diyerek üreticilere önerilerde bulundu. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.