Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Edirne Belediyesi ile imzaladıkları Adli Yardım Protokolü ile savunma hakkına erişimi ekonomik nedenlerle kısıtlanmış olan insanlara destek olunacağını belirterek “Kaç vatandaşa ulaşıp elinden tutabiliyorsak hakkını, hukukunu savunma noktasında yardımımız dokunabiliyorsa Edirne Barosu olarak ne mutlu bize” dedi.
Edirne Baro Başkanı Av. Karakoç, Edirne Barosu ve Edirne Belediyesi arasında imzalanan Adli Yardım Protokolünün amacının, ekonomik sebeplerle hakkını arayamayan vatandaşlara sahip çıkmak olduğunu söyledi.
Karakoç, mevcut sistemin içinde hukuk davaları yönünden Edirne Barosunun vermekte olduğu adli yardım hizmetine Edirne Belediyesi tarafından bir seferliğe mahsus yapılmış 250 bin liralık bir katkı olduğunu ve bu sistemin Hukuk davaları için geliştirildiğini belirtti.
“TÜM EDİRNELİLERİ KAPSAR GİBİ BİR ALGI YARATMAK DOĞRU DEĞİL”
Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Adli Yardım hizmetinin belirli şartları olduğunu bu hizmetten yararlanacak vatandaşların maddi açıdan tam anlamıyla dezavantajlı olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti “Normalde yapılan adli yardım hizmetinin belirli şartları var belediyeyle yaptığımız anlaşmada bu şartlar değişmedi. Tüm Edirnelileri kapsar gibi bir algı yaratmak doğru değil. Orada kanunun Adli Yardımdan yararlanabilecekler diye tanımladığı kişiler ekonomik durumu itibariyle hakkını, hukukunu mahkemeler nezdinde arayamayacak kadar sıkıntıda olan, yardıma muhtaç olan vatandaşlar. Bunları belirlerken belli bir kriterimiz var. Baromuzun Adli Yardım Bürosu adli yardıma müracaat eden her vatandaştan üzerine kayıtlı menkul var mı yok mu diye tapudan, trafik tescilden belgeler ister, bankalardan adına açılmış işleyen veya devam eden etmeyen mevduatı gösteren belgeler ister. Muhtarlıklardan fakirlik belgeleri ister. Her anlamda dezavantajlı olduğunu kanıtlamak zorundadır.”
“ADLİ YARDIMIN HİZMETİ TAM OLARAK BUDUR”
Hukuk davalarına örnek veren Av. Gökhan Karakoç, “Hukuk davalarına örnek olarak mesela bir yurttaşımız Edirne’de bir işveren nezdinde mesaisi vardır işçi sıfatıyla çalıştığı bir işyeri vardır. Oradan tazminatsız şekilde işinden ayrılmak zorunda kalmıştır veya işveren tarafından kovulmuştur. İş mahkemesi nezdinde işçi işveren alacağı kapsamında bir tazminat davasına konu edecektir bunu. Dediğim gibi üzerine kayıtlı gayrimenkulü yoktur, artık işten ayrıldığı için maaşı da yoktur banka da parası yoktur yani gerçek anlamda dezavantajlıdır bu da güncel ve korunması gereken bir hakkı da vardır bu kapsamda. Değerlendirenler bizim personelimizle beraber adli yardım bürosu Edirne Barosuna bağlı hukukçulardır. Bu kapsamdaki değerlendirmelerden sonra eğer tamamsa ona bir avukat görevlendirilir ve bu çerçevede hizmet başlanır. Adli Yardımın hizmeti tam olarak budur” dedi.
“BU PROTOKOL GÜZEL BİR BAŞLANGICA VESİLE OLDU”
Edirne Belediyesi tarafından katkı sağlanan 250 bin liralık bütçenin tahmini 20 civarında vatandaşa destek sağlayacağını belirten Karakoç “250 bin lira tahmini 20 civarında bir yurttaşa yetebilir bu. Şu andaki mevcut durumda harçlar, avukatlık ücretleri, mahkeme giderleri ve benzeri kalemlerin hepsi korkunç zamlandı. Bu artıştan, enflasyonist ortamdan üzerine düşeni aldılar. 250 bin liralık bedel 20 yurttaşa yeter. Şu anda ekonomik sıkıntıların iyiden iyiye hissedildiği, harçların, yargılama giderlerinin korkunç pahalılaştığı bir ortamda bir vatandaşa iki vatandaşa beş vatandaşa kaç vatandaşa ulaşıp elinden tutabiliyorsak hakkını, hukukunu savunma noktasında yardımımız dokunabiliyorsa Edirne Barosu olarak ne mutlu bize. Yerel idarelere de bu konuda görev düştüğünü değerlendiriyorum. İmkanları dahilinde bu kanalları açık tutmakta faydalı olduğunu değerlendiriyorum. Bu protokol güzel bir başlangıca vesile oldu diye düşünüyorum” diye konuştu.
“DİĞER BELEDİYELERİMİZDEN DE DESTEK İSTEDİK”
Av. Gökhan Karakoç, diğer belediyelerden de destek istediklerini fakat olumlu dönüşün sadece Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’dan geldiğine değinerek şöyle konuştu: “Biz bu hizmeti her baronun yaptığı gibi Adalet Bakanlığından gelen hizmetle yaptık. Fakat mevzuatı araştırdığımızda mevzuatta yerel idarelere, İl Özel İdaresinden tutun Belediyelere, Valiliklere, Kaymakamlıklara bütçeleri el verdiği ölçüde, bütçeleri uygun olduğu ölçüde baroların adli yardım bürolarına destek sağlamakla mükelleftirler gibi bir düzenleme var mevzuatımızda. Bunun üzerine Edirne Belediye Başkanımız Recep Gürkan’ın kapısını çaldık. Bu arada diğer belediyelerimizden de istedik. Keşan Belediyesi’nden de istedik, Uzunköprü Belediyesi’nden de istedik, Havsa Belediyesi’nden de istedik. Fakat şu anda olumlu dönüş, destek anlamında bir tek Recep başkanımızın geldi. Onlar da destek verirlerse daha fazla yurttaşa bu anlamda hizmet verme noktasında bir aşama daha kaydetmiş oluruz. Keza İl Özel İdaresi’nden de istedik. Şu an bütçelerinin müsait olmadığına dair cevap verdiler bize.”
Karakoç, dezavantajlı vatandaşların haklarının savunulduğu sisteme katkıda bulunan Recep Gürkan’a da teşekkür etti.
MERT ERİŞKİN