Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şallı'dan Kırkpınar Eleştirisi; "Sönük Geçti"

Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, bu yıl gerçekleşen 633’üncü Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nin sönük geçtiğini belirterek; “Güreşlere ilgi Kakava ve Hıdrellez’e göre çok sönüktü. Kırkpınar’da yerli halkın varlığına pek rastlanmadığını da gördük” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
Şallı'dan Kırkpınar Eleştirisi; "Sönük Geçti"

Edirne'nin geleneksel ve tarihi festivallerinden biri olan Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, bu yıl 633'üncü kez düzenlendi. Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, Kırkpınar'ın bu yılki organizasyonunu eleştirdi ve festivalin sönük geçtiğini belirtti.

Kuzu çevirmenin kilosunun bin 800 liradan satılmasının günümüz şartlarında normal olduğunu söyleyen Şallı, alamayanların uzaktan kokusunu burunlarına çekmekle yetindiklerini söyledi.

“KIRKPINAR’DA YERLİ HALK YOKTU”

Şallı, Kırkpınar’da yerli halkın varlığına rastlamadıklarını belirterek; “Bu yıl tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerin 633. yılı gerçekleşti. Güreşlere ilgi Kakava ve Hıdrellez’e göre çok sönüktü. Kakava ve Hıdrellez’in farklı bir toplumsal olguya sahip olması düşünüldüğünde sönük olmasının doğal olduğunu anlayabiliriz. Kırkpınar’da yerli halkın varlığına pek rastlanmadığını da gördük. Kırkpınar’la özdeşleşen kuzu çevirmenin kilosu 1800 liradan satılması günümüz şartlarında normal olduğunu söylemek mümkündür. Alamayanlar büyük bir ihtimal uzaktan kokusunu burunlarına çekmekle yetinmişlerdir” diye konuştu.

“KIRKPINAR AĞALIĞI ESASEN GÖNÜLLÜLÜK VE SEVDA İŞİDİR”

Kırkpınar ağasının değişmesi hakkında konuşan Şallı; “Bu yıl Kırkpınar’a 15 yıl ağalık yapan Seyfettin Selim, ‘Yoruldum’ diyerek ağalığını sonlandırdı. Haklıydı da dile kolay 15 yıl Kırkpınar’a ağalık yapmakla kalmamış, sosyal sorumluluk olarak hizmetleri de olmuştur. Özetle harcadıkları Edirne’den İstanbul’a yol gider. Kırkpınar ağası olmak her kişinin harcı değilse de medyatik kişilerin kendi reklamını yapmak için ağalık talepleri olmuştur. Bunlardan biri de Fatih Ürek’ti. Kendisinin girişimi reklam kokan hareketlerdi. Kırkpınar Ağalığı esasen gönüllük ve sevda işidir. Ne siyasi beklenti, ne de ekonomik kazanımdır” dedi.

SEYFETTİN SELİM’DEN UYARI

Şallı; “2024 Ağalık Koç Satış İhalesi 34 Milyon 571 bin 952 TL ihale bedeli ile 664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Ufuk Özünlü oldu, hayırlı uğurlu olsun. Ağa Seyfettin Selim, Kırkpınar’a ilişkin son sözlerine dikkat edilmesi yanında önemsenmesi gereken tarihi bir açıklamada bulundu; ‘Ağalığa katılmak isteyen birisi önce en az 500 bin lira Edirnespor’a bağışlayacak. Sonrasında ilk okuduğu bedeli ödeyecek. Hepsini değil, ilk okuduğu bedeli ödeyecek. Mesela ağalığa girdin ya, bedel okursun. Şimdi ben 25 milyon dedim, başkası 31 dedi. Herkes söylediği parayı ödesin. Yani önce bedel teminat mektubu alacak. Kırkpınar bu sene 23 milyondan açıldıysa, oraya teminat mektubunu yatıracak, nokta. En az Edirnespor’a veya Edirne’ye 500 bin lira, bir milyon para bağışlayacak, ondan sonra çıkacak. Çıkmazsa ben hep buradayım bak. Ben her sene bağışlarım bunu. Mesela bu yıl Kırkpınar’da ağalık kaç liraya gitti, 35 milyona. Seneye katılacak kişi 34 milyon liralık teminat mektubunu yatıracak. Edirnespor’a en az 500 bin veya 1 milyon bağışlayacak. 35 milyonluk ihaleye girecek bir adam bu parayı yatıramazsa buraya girmesin zaten. Bir milyon bağış yapamayacak bir adam Kırkpınar’da ağırlığa girmesin. Reklam yapacaksa da bu kadar ucuz olmasın’ demişti. Benim anladığım kadarıyla iş insanımız Seyfettin Bey, ‘Yeni bir Ahmet Çetin vakası’ yaşanmasın temennisinde bulunmuştur, haklı mı haklı” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.