Trakya Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğinde “İstanbul-Edirne Arasındaki İletişim, Etkileşim ve Karşılaştırmalar” başlığı ile düzenlenen 3. Edirne Araştırmaları Sempozyumu, bilimsel oturumların ardından kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona erdi. İki gün süren sempozyumda, alanında uzman akademisyen ve araştırmacılar, 9 oturumda toplam 32 bildiri sundu.
İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumda akademisyenler ve araştırmacılar, “İstanbul’dan Edirne’ye: Kültürel Ortam”, “Edebiyattaki İzdüşümler”, “Eskiçağda Edirne”, “Edirne’den İstanbul’a: Kaynaklar ve Kurumlar”, “İki Şehri Birbirine Bağlayan Külliyeler”, “Yakın Tarihteki İzdüşümler”, “Edirne ve İstanbul İzlenimleri”, “Şehir ve Kimlik” ve “Edirne’nin Kültürel ve Demografik Yapısı” başlıkları altında sundukları bildiriler ile Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasına ışık tuttu.
Prof. Dr. Mahmut Ak başkanlığındaki “İstanbul’dan Edirne’ye: Kültürel Ortam” isimli ilk oturumda Prof. Uğur Derman “Hat San‘atında Edirne-İstanbul Münasebetleri”, Prof. Dr. Zeynep Tarım “İstanbul ve Edirne’yi Birbirine Bağlayan Kültür Muhitleri ve Sanat Ortamları”, Prof. Dr. Selçuk Mülayim “İstanbul-Edirne Arasındaki Menzil ve Konaklar” isimli bildirilerini sundu.
Prof. Dr. Ali Öztürk, başkanlığını yaptığı “Edebiyattaki İzdüşümler” isimli ikinci oturumda “Edirne’nin Gülşeniyye Merkezi Oluşu Üzerine Bir İnceleme” isimli bildirisini sunarken oturum; Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal “Emrî Divanı’nın Yeni Bir Nüshası ve Şairin Bilinmeyen Şiirleri”, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur Özdemir “İstanbul’dan Edirne’ye: Nahit Sırrı Örik’in Bir Edirne Seyahatnamesi”, Dr. Öğr. Üyesi Selma Sol “Grimm Kardeşler Mirasının Edirne ve İstanbul Masalları Üzerine Etkileri” başlıklı sunumlarını yaptılar.
“Eskiçağda Edirne” isimli paralel oturum ise Prof. Dr. Asnu Biban Yalçın başkanlığında gerçekleştirilirken Doç. Dr. Aliye Erol “İmparator Hadrianus’un Eyalet Gezilerinde Byzantion (İstanbul) ve Hadrianopolis (Edirne)”, Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar “3. Yüzyıl Krizinde ve 4. Yüzyılda Yeni Bir Dünya Kurulmasında Edirne’nin Rolü”, Dr. Öğr. Üyesi Selda Uygun Yazıcı “Hadrianopolis’in Bizans İdaresindeki Rolü” isimli bildirileri ile sempozyuma katkı sağladı.
Yine eş zamanlı gerçekleştirilen üçüncü oturumlarda, Prof. Dr. M. Baha Tanman başkanlığındaki “İki Şehri Birbirine Bağlayan Külliyeler” başlığı altında Prof. Dr. Mustafa Özer “Osmanlı Şehirlerinin Kuruluş ve Gelişmeleri Bağlamında Ekmekçizade Ahmet Paşa’nın Edirne ve İstanbul’daki İmar Faaliyetleri”, Doç. Dr. Nuri Seçgin “Osmanlı Külliye Mimarisinin Edirne ve İstanbul Özelinde Gelişimi”, Doç. Dr. Ayşe Budak “İki Osmanlı Başkentinde Halkı Beslemek: Edirne ve İstanbul İmaretleri (Aşevleri) ve Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya “Olası Bir Deprem Afetine Karşı Edirne Kenti Mikrobölgeleme Önerileri” isimli bildirilerini sundu.
Edirne’den İstanbul’a: Kaynaklar ve Kurumlar başlıklı eş zamanlı gerçekleşen üçüncü oturumun başkanlığını Prof. Dr. İdris Bostan üstlenirken Doç. Dr. Özgür Oral “Edirne Vakası’na Dair Yeni Bir Kaynak: Vak‘a-yı Sultan Mustafa der Edirne”, Doç. Dr. Aziz Tekdemir “19. Yüzyılın İkinci Yarısında Edirne’de Eğitim Kurumlarında Modernleşme”, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Serin “Sinan Efendi Örneği Üzerinden Edirne ve Fatih Darüşşifalarından Hekimbaşılığa” ve Nihan Yıldız “Seyyahların Gözünden İki Şehrin Yansıması: 16. Yüzyılın İkinci Yarısında Edirne ve İstanbul Gözlemleri” bildirileri ile ilk gün oturumları sona erdi.
Sempozyumun ikinci günü Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu başkanlığındaki “Yakın Tarihteki İzdüşümleri” isimli oturumla başladı. Oturumda Prof. Dr. Nurten Çetin “İstanbul’un İşgalinin Edirne’deki Etkileri”, Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet “Edirne Rum Maarifperver Cemiyeti: Doğu Trakya Bölgesindeki Faaliyetleri ve İstanbul’daki Rum Cemiyetleriyle İlişkileri (1872-1922)”, Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın “Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kuruluşu ve İstanbul’daki Faaliyetleri”, Arş. Gör. Dr. Ferdi Ertekin “II. Meşrutiyetin İlanının Edirne Vilayeti’ndeki Akisleri” isimli bildirileri ile katılımcıları bilgiler verdi.
“Edirne ve İstanbul İzlenimleri” isimli ikinci oturumda Doç. Dr. Çiçek Akçıl Harmankaya başkanlığında Prof. Dr. Aynur Atmaca Can “Edirne ve İstanbul’un Eski Bahçelerinin Bir Seçki ile Karşılaştırmalı Çözümleme Denemesi”, Dr. Öğr. Üyesi M. Dila Gümüş “İstanbullu Bir Mimarın Edirne İzlenimleri: Nihat Nigizberk Arşivi’nde Edirne’deki Osmanlı Mimarisi” ve Prof. Dr. İlhan Şahin “İstanbul’dan Edirne’ye Bir Osmanlı Seyyahının Gözlemleri” isimli bildirilerini sundu.
Doç. Dr. Metin Ünver başkanlığındaki “Şehir ve Kimlik” isimli üçüncü oturuma Prof. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu “Erken Osmanlı Dönemi Edirne Mezar Taşlarında Süsleme”, Prof. Dr. Hasan Fırat Diker “Edirne’deki Saatli Medrese’nin Fatih Sultan Mehmet Müzesi’ne Dönüştürülmesi”, Dr. Öğr. Üyesi Niyazi Adıgüzel “Tarihe Tanıklık Eden Kitabeleriyle Edirne Şehri” ve Dr. Öğr. Üyesi Bahriye Güray Gülyüz “Tedbil-i Mekândaki Ferahlık: IV Mehmed Devri Kültür-Sanat Ortamına İstanbul-Edirne İlişkileri Üzerinden Bir Bakış” isimli sunumları ile katkıda bulundu.
Prof. Dr. Nurten Çetin başkanlığındaki “Edirne’nin Kültürel ve Demografik Yapısı” başlıklı sempozyumun son oturumunda Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Nur “Güney Slav Balkan Halk Edebiyatları ve Müziklerinde Edirne”, Arş. Gör. Dr. Hakan Şallı “Savaştan Sahneye Osmanlıda Cumhuriyete Edirne Tiyatrosunda Bir İstanbul Beyfendisi: Raşit Rıza Samako” ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül İnginar Kemaloğlu “Erken Cumhuriyet Döneminde Edirne’nin Değişen Demografisi” isimli bildirilerini sundu.
Sempozyum, Prof. Dr. Hayati Develi başkanlığında Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. M. Baha Tanman, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Prof. Dr. Zeynep Tarım ve Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan’ın yer aldığı Kapanış ve Değerlendirme Oturumu ile sona erdi.
HABER MERKEZİ