Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sonbahar Depresyonu Deyip Geçmeyin! SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI 6 ÖNERİ

Mevsim geçişleri bireyleri fizyolojik ve psikolojik olarak etkilemektedir. Sonbahar depresyonu ya da mevsimsel özellikli depresyon da diyebileceğimiz durum özellikle günlerin kısalması ve güneş ışığındaki azalmaya bağlı olarak kış aylarına geçişte ortaya çıkar.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 15:07
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Sonbahar Depresyonu Deyip Geçmeyin! SONBAHAR DEPRESYONUNA KARŞI 6 ÖNERİ

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, sonbahar depresyonuna karşı dikkat etmeniz gereken 6 kuralı www.batiekspres.com okuyucuları için anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç, sonbahar depresyonuna karşı alabileceğiniz önlemleri şöyle anlatıyor:

“1- Her gün açık havada yapacağınız yürüyüşler sayesinde dopamin ve seratonin gibi kimyasalların düzeyleri değişecek, bu da ruh halinize olumlu etki edecektir. Bu yüzden her gün açık havada düzenli olarak 30 dakika yürüyüş yapın.

2- Sosyal olarak yaşam tarzımıza daha fazla önem vermeliyiz. Yalnızlaşmayı seçtiğimizde yaşanan depresyon ruh durumu daha kalıcı olabiliyor. Bu nedenle sosyal yaşantımızı artırmaya yönelik davranın ve bu konuda mümkün olduğunca fırsat yaratın.

3- Kendinize günlük rutinler yaratın. Sabahları uyandığınızda yapacağınız rutinler dahada etkili olacaktır. Bedensel aktiviteler ile bir rutin oluşturabileceğiniz gibi meditasyon, nefes egzersizi gibi zihinsel olarak rahatlama egzersizleri de günlük rutinleriniz arasında yapmanızda fayda var.

4- Düzenli sağlıklı beslenme bedeniniz kadar ruhunuza da etki eder. Depresyon olumsuz yeme alışkanlıklarına sebep olabilir. Bu yüzden düzeli ve sağlıklı yemek düzeni oluşturun.

5- Uyku düzeninizi kaliteli hale getirmek için uyumadan önce yapabileceğiniz bedeninizi gevşetmeye yönelik rutinler oluşturun. Uyumadan önce meditatif egzersizler yapın, bedeninizi gevşetmeye çalışın, Kitap okumak ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir. Bu yöntemler ile uyku düzeninizi sağlayın. Ortalama 8 saat uyumak hem ruhsal hem de bedensel olarak daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

6- Çevrenizden ve yakınlarınızla ruhsal durumunuz ile ilgili konuşun. Sıkıntılarınızı paylaşmak size iyi gelecektir. Baş etmede zorlandığınız noktalarda uzmanlardan yardım almanızda fayda var.”

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.