Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekin: “Gen Tedavisi Umut Olmaya Başladı”

Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarında genetiğe değinerek; gen tedavisinin umut olmaya başladığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2024 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 17:59
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Tekin: “Gen Tedavisi Umut Olmaya Başladı”

Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, genetik tedavi alanında özellikle işitme kaybına yönelik yeni gelişmeleri değerlendirdi. Uzun zamandır üzerinde çalıştıkları gen tedavisinin ilk olumlu örneklerinin alındığını belirten Tekin, "İlerleyen dönemlerde diğer genlerdeki çalışmalar da başarılı olacak” dedi.

“DİĞER GENLERDEKİ ÇALIŞMALAR DA BAŞARILI OLACAK”

Tekin, “Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, “Genetik tedavi umut olmaya başladı. Uzun zamandır üzerinde çalışıyorduk ve bu sene ilk olumlu örnekleri alındı. Henüz çok küçük bir hasta grubunda etkili. Otof denilen tek bir gende etkili. O da bütün işitme kayıplarında aşağı yukarı yüzde 5’ine neden oluyor. Bu konuda çalışmalar ilerliyor. İlerleyen dönemlerde diğer genlerdeki çalışmalar da başarılı olacak” ifadelerini kullandı.

“UMUTLU OLMAK İÇİN NEDENİMİZ VAR”

Gen tedavisinde umut olduğunu açıklayan Tekin, “Gen tedavisinde en çok yapılan şeylerden bir tanesi; bir hastada çalışmayan, bozuk olan geni bir virüsün içerisine yerleştirip, kulağın içerisinde bulunan işitme organına enjekte etmek. Daha sonra da bu gen iç kulakta çalışmaya başlıyor ve bozuk olan genin yerini alarak oradaki fonksiyonu yerine getiriyor. Bu alanda çok çalışma var ama henüz diğer genlerde insan çalışması henüz yok. Tek bir çalışmada var. Diğer çalışmaların bir çoğunluğu fare çalışmalarıyla sınırlı. Zaman içerisinde de diğer genlerde de bu çalışmalar büyük ihtimalle yapılmaya başlanılacak. Umutlu olmak için nedenlerimiz var” şeklinde konuştu.

“DOĞUŞTAN İŞİTME KAYIPLARININ YARISINDAN FAZLASI GENETİK”

Doğuştan işitme kayıplarının büyük bir çoğunluğunun genetik olduğunu ifade eden Tekin, “Doğuştan işitme kayıplarının aşağı yukarı yarısından fazlasını genetik nedenler oluşturuyor. Diğer kalan kısım da çevresel nedenle oluşuyor” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.