Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıbbi ve aromatik bitkiler geleneği Külliye’de yeniden canlanıyor

Trakya Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi açılışı, Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi’nde gerçekleşti. Açılışta konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; “Bu bahçede, bu tür bitkilerin ekildiğine dair bir anekdot gördüğümüz için o geleneği canlandırmak istedik” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 18:30
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Tıbbi ve aromatik bitkiler geleneği Külliye’de yeniden canlanıyor

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Edirne Gülü Şenliği ve Hasadı Etkinliği kapsamında Sultan 2’nci Bayezid Külliyesi’nde Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi açılışı yapıldı.

Edirne Valisi Yunus Sezer’in de katıldığı programın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Külliye bahçesinde daha önce tıbbi ve aromatik bitkilerin ekildiğine dair bir anekdot gördüklerini ve geleneği canlandırmak istediklerini belirterek; “Burada medrese vardı, şifahane vardı ve buranın hekimleri ilaç hazırlarken tıbbi ve aromatik bitkilerden faydalanıyorlardı. Bu çok derin, kadim bir kültür. Kimyasal tıbba başladığımız yüzyıldır biraz unutuldu ama biz bu Külliye’nin bahçesine tıbbi ve aromatik bitkiler ekerek, hem yeni neslin bu bitkileri tanımasını, hem de zaman içerisinde büyüyerek bu bitkilerin belki küçük kullanımlarını sağlayacağız. Belki Eczacılık Fakültesi’nde yeni çalışmaları, yeni ilaç terkiplerini deneyeceğiz. Çok yakıştığını düşünüyoruz. Zaten bu bahçede daha önce bu tür bitkilerin ekildiğine dair bir anekdot gördüğümüz için o geleneği canlandırmak için bunu yapmış olduk” dedi.

“EDİRNE’DE 450 GÜL BAHÇESİNDEN BAHSEDİLİYOR”

Edirne Gülü hasadını geleneksel hale getirmek istediklerini ve Edirne’de geçmişte 450 gül bahçesi olduğundan bahsedildiğini belirten Tabakoğlu; “Bugün, Edirne Gülü etkinliği gerçekleştirdik. Bizim 5 yıl önce ektiğimiz fidanlar artık büyüdüler, hasat edilecek duruma geldiler. Bugün gül hasadı vardı. Edirne Gülü Mayıs’ta açar, rahiyası son derece yüksektir. Çok güzel, bereketli bir çiçektir. Bu hasat ilk oldu, inşallah bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Gül bahçelerimizi büyütmek istiyoruz. Tarihte Edirne Gülü, pek çok kitaba konu olmuş ve burada 450 bahçeden bahsediliyor. Saray, gül suyuyla yıkanıyordu. Gül, saray ahalisinin en çok kullandığı kozmetik ürün. Hem ilaç olarak, hem güzellikte, pek çok alanda kullanılmış. İnşallah onu tekrar canlandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.