Haber MERKEZİ
Dünya’nın her yerindeki Osmanlı ve Türk mirasına yönelik çalışmalar gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Osmanlı Medeniyeti Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OSMER), “II. Uluslararası Kültürel ve Tarihi Miras Çalıştayı” düzenledi.
Trakya Üniversitesi Osmanlı Medeniyeti Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “II. Uluslararası Kültürel ve Tarihi Miras Çalıştayı” Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi’nde gerçekleştirildi. Çalıştaya Trakya Üniversitesi, Tebriz İslam Sanatları Üniversitesi, Urmia Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesinden öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan OSMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tülay Canıtez, “İslam kültürünün var olduğu bölgelerde yapı türleri İslam dininin gerekliliklerine bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte sosyokültürel ideallerin yerel teknolojilerle birleşebildiği ölçüde zenginlik kazanmıştır. Yapıların kütle kompozisyonu, mekân düzeni, mimari unsurları ve dekorasyonu Endülüs'ten Hindistan'a kadar uzanan geniş coğrafyada bölgesel çeşitlilik sergilemesine karşın ortak paydalarda da belirmiştir. Örneğin, İslam şehirlerinin odak yapıları olan camilerde kubbe, tasarımın önemli öğelerinden biri olmuştur.” diyerek Osmanlı cami mimarisinde ise kubbe kullanımı Edirne Selimiye Camii ile doruk noktasına ulaştırıldığını söyledi.
İran, Özbekisten ve Türkiye'den alanında uzman akademisyenlerin kültürel mirasa yönelik çalışmalarını aktardığı çalıştayda Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Ayşe Gülçin Küçükkaya “Thr Origin of Turkish Architecture in Edirne-İnspirations drom Uzbekistan and Iran”, Tebriz İslam Sanatları Üniversitesinden Prof. Dr. Ahad Nejad Ebrahimi “Blue Mosque (Gok Mescid) in İran”, Prof. Dr. Farzin Haghparast “Conservation of the Traditional Tabriz Houses”, Urmia Üniversitesinden “The Evolution of Urmia Mosque” ve ICOMOS İran Üyesi Hamid Binaei Faal “The Iran Grand Museum in Tehran” adlı sunumlarını gerçekleştirdi.