Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmciler Edirne’de buluştu

Edirne’de 48'inci Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Edirne Turizm Sektör Temsilcileri Buluşma toplantısı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 18:45
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Turizmciler Edirne’de buluştu

Edirne’de 48’inci Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Büyük Salon’da Turizm Sektör Temsilcileri Buluşma toplantısı gerçekleştirildi. Programa Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Vali Yardımcısı Batuhan Ciğerci, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve çok sayıda turizm temsilcileri katıldı.

“EDİRNE’TURİZMİ BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

Edirne’nin potansiyelinin fazla olduğuna değinen Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Türkiye turizmi için Edirne büyük bir potansiyele sahip, dünyadaki en büyük turizm endüstrisine sahip şehirlerden biri. Sektörün önü açık, geleceği parlak görünmekte. Şehrimizin tarihi, kültürel, doğal güzellikleriyle birlikte her geçen gün turizm potansiyelinden daha fazla katkı almakta” dedi.

“EDİRNE’YE 4-5 MİLYON TURİST ZİYARETİ OLDU”

Edirne’de 10 milyon turist hedeflerinin olduğuna değinen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, “İlimizde 2023 yılında sınır kapılarından geçişlerle birlikte toplamda 4 buçuk ile 5 milyon turist ziyareti oldu. Türkiye'de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin büyüyen turizm pastasından aldığı payı arttırmak, gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için Edirne turizm master planı yol haritası ve tanıtım geliştirme stratejisi hazırlandı. Amaç; yakın gelecekte 10 milyon turist. Etkin stratejik hamlelerle doğru ve sistematik bir biçimde 10 milyon turist hedefinin gerçekleştirileceğine inanıyorum” diye konuştu.

“KALİTELİ ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORLAR”

Turizm sektöründe kaliteli eleman bulmakta zorlanıldığına değinen Irmak, “Edirne ilinde hizmet sektörü ve hizmet sektörüne bağlı alt sektörler önemli bir oranda istihdam sağlıyor. SGK verileri analizine göre yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri kapsamında 842 adet iş yeri bulunmakta ve bu iş yerlerinde 3690 kişi istihdam edilmektedir. Turizm sektöründeki üyelerimize yaptığımız anketlerde, yüzde 90 oranında dönüş aldık. Ve hepsi kaliteli eleman bulunmakta zorlandıklarını ifade etti. Bunun üzerine hemen harekete geçerek odamızda bir mesleki merkezi kurduk. Hem gastronomi turizmine katkıda bulunmayı hedeflerken, hem de nitelikli eleman yetiştirerek sektörümüzü sürekli olarak beslemeye yönelttik” ifadelerine yer verdi.

“TURİZMDE BAŞARILI İŞLERE İMZA ATIYORUZ”

Turizmde başarılı işlere imza atıldığına değinen Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, “Biz Edirne Belediyesi olarak Edirne turizminde neler yapabiliriz? Sağlayabiliriz? Bundan sonra yol haritamızı nasıl belirleyebiliriz? Sizlerin değerli fikirleriyle şekillendirmek bizim açımızdan da büyük bir olanak sağlayacak bizlere de. Gerçekten şehrimiz çok kıymetli. Her geçen gün turizmde gerçekten başarılı işlere imza atıyoruz. Ama tabii ki eksikliklerimizin de farkındayız. Bu anlamda bu fikir alışverişi, bu toplantı bizim için çok önemli. O yüzden ben de bugün aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’DE İNSAN VE ARAÇ SİRKÜLASYONU HER YIL ARTIYOR”

Edirne Valisi Yunus Sezer, “Edirne’deki insan ve araç sirkülasyonu her yıl yaklaşık yüzde 10-15 oranında artış gösterdiğini görüyoruz. Bu çok önemli. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçen insan ve araç sirkülasyonu her yıl yüzde 10-15 arasında bir artışla üzerine koyarak devam ediyor” sözlerine yer verdi.

“EDİRNEYE PLANLI GELİŞLER ÇOK AZ”

Edirne’ye planlı gelişlerin çok az olduğunu belirten Vali Sezer, “Edirne’ye her gün gelen misafirlerimizin geneli sabah ya da öğlen gelip akşam geri dönüyorlar. Kalanlar daha çok yurt dışından gelip yorgun olanlar. Edirne’ye planlı gelişler çok az. Rastlantısal gelişler çok fazla. Edirne'mizin turizm kapasitesinin yüzde 10'unu ancak kullanılıyoruz. Yani bu çok aslında hepimizin üzüleceği bir mesele. Yüzde 10, tarihi yapılar ondan sonra, kültürel yapıların ancak yüzde 10'unu kullanıyoruz. Bunun 1 ya da 2 sebebi var. Birincisi; tarihi yapılar birçoğu restore edilmiş durumda. Önemli yatırımlarla yapılmış ama birbirinden bir kere kopuk ve lokasyon belirleyemiyorsunuz. Yani bugün Muradiye Camii'nde insanları götürmekte zorlanıyorsunuz. Çünkü gidiş istikametinde sıkıntılar var. Orada bir düzenleme yapmak lazım. 8 ya da 9 tane mesela Edirne'de ziyaret edebilecekleri ama baktığımız zaman iki tanesini ancak faaliyete geçirebiliyoruz. Birincisi Beyazıt Külliyesi ile ilgili lokasyon. Diğeri de bugün Karaağaç tarafına giden bir lokasyon” dedi.

“BİZİM KENDİMİZİ AŞMAMIZ LAZIM”

Edirne’ye gelen vatandaşların zaman geçireceği yerlerin olması gerektiğini ifade eden Vali Sezer, “Diğer bir konu gastronomi ile ilgili çeşitlemeleri yapmamız lazım yani. Ciğer dışında da başka bizim burada insanların geldiği zaman padişahların kılıç kuşanma töreni gibi ya da yağlı güreşin işte 12 ay boyunca en azından turizm sezonunun tamamı boyunca gösterileceği bir alan insanları ziyaret edecekleri, fotoğraf çekilecekleri alanların oluşturulmasına şiddetli ihtiyacımız var. Bizim çok butik, çok güzel sokaklarımız olması lazım. Caddelerimizin olması lazım. Yani bizim kendimizi aşmamız lazım. Bugün işte stadyumun yıkım ihalesini yaptık. Stadyumun orasını çok güzel bir kent meydanı haline getireceğiz. Burada değişik gösterilerin yapılacağı, aktivitelerin olması lazım. İlimizle ilgili, ilimizin değerlerini vitrine çıkartacağımız alanları çoğaltmamız lazım. Bu dünyada da böyle. Türkiye'de de böyle. Yani bir markamızın yerine, bir marka daha koyamadığımız müddetçe biz hep yerimizde sayarız ya da geriye gideriz. Bu basit bir örneği. Gastronomide de böyle, konaklamada da böyle. Edirne'nin şiddetli bir şekilde markalaşması lazım. Birçok alanda markalar oluşturmak lazım. Festival olabilir, başka da alanlar olabilir ama markalar oluşturmamız lazım. Her dakikamızı bu manada değerlendirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.