Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin en önemli 2’nci kütüphanesi Selimiye’de

Dr. Yavuz Güner’in sunumuyla Edirne Kent Müzesi’nde “Kültürel Mirasın Korunması” konulu bir konferans düzenlendi. Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin de katıldığı konferansta Dr. Güner, Türkiye’nin önemli eserlerinin olduğu en büyük 2’nci kütüphanesinin Selimiye’de olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2024 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2024 16:29
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Türkiye’nin en önemli 2’nci kütüphanesi Selimiye’de

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Yavuz Güner, Edirne Kent Müzesinde “Kültürel Mirasın Korunması” konulu bir konferans verdi. Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin de katıldığı konferansta Dr. Güner “Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en sağlam eserlerinin bulunduğu kütüphanelerden birincisi, İstanbul’da Süleymaniye Camii Kütüphanesi, diğeri de Edirne’de Selimiye Camii Kütüphanesi olduğunu söyledi. Güner konuşmasında; “Bütün Osmanlı’da yazılmış çizilmiş ne varsa bulabileceğimiz bu camilerde toplanırdı. Bu bağlamda modern müze kavramının gelişmesi için bu biraz daha batılı bir hikayedir. Müze ifadesinin kullanılmaya başlaması biraz daha ortaçağ sonunda Batı Avrupa’yla ilişkilidir” dedi.

Ömür değiştirmek, tabiatı değiştirmek, toplumu değiştirmek üzerine kullandığımız her türlü araç ve gerecin, bir kültür nesne olduğunu belirten Güner; “Bu bazen somut bir unsurken, bazen soyut bir kavram olarak karşımıza çıkabilir. Şüphesiz, sahip olunması gereken, alılmayıcıyla kristalize hale getirilecek kültür, bu türden bir antropolojik kültürle izah edilemez. Herkesin sahip olduğunu söylediği kültür, yağmur yağarken kullandığınız, sizin yağmur yağmasından koruyan şemsiye bir kültür nesnesidir. İslam dünyasında çok ilginçtir, bugün çoğumuzun bu kültür alanı içerisinde yaşıyor olmamıza rağmen, uzaklaştığımız ve anlamını bilmediğimiz bir niteliği vardır. Mahallelerin hepimizin bilmediği bir niteliği vardır. Mahallerin fiziksel oluşumunda, mescitler ve camiler çok belirleyicidir. Kentsel anlamda, fiziksel anlamda mescitler ve camiler mutlak suretle muhataplarına hizmet edeceği küçük, sınırlı çevreye ulaşırlar. Ve bu çevre içerisinde bir yazar, bir doğa gözlemcisi, herhangi birisi bir metin yazıyorsa yasa gereği bir kopyasını camide bulundurma zorunluluğu vardır. Yapıp biriktirme ve onu bir sonraki aşamaya geçirme konusundaki çaba, dünyanın bütün uygarlıklarında karşılaştığımız, İslam uygarlığında da yoğun şekilde karşılaştığımız bir faaliyet alanıdır” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.