Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Uluslararasılaşmaya önem veriyoruz”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversiteler Birliği 22. Üst Kurul Toplantısı’na katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 12:44
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Uluslararasılaşmaya önem veriyoruz”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi’ni (TÜ) ziyaret etti. İlk olarak Trakya Üniversiteler Birliği’nin (TÜB) Rektörlük Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda yapılan 22. Üst Kurul Toplantısına katıldı. Özvar, TÜB’ün YÖK’ün temel amaçlarından bir tanesine katkı verdiğini belirterek, “Trakya Üniversiteler Birliği’nin YÖK’ün temel amaçlarından bir tanesine çok önemli bir katkı verdiğini düşünüyoruz. O da uluslararasılaşma. Yani üniversitelerimizin kendi bulunduğu muhitin dışında ülkemizin sınırları dışında diğer üniversitelerle, diğer akademik çevrelerle etkileşim içerisine girmesine en çok hizmet eden birliklerden birisi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRME MİSYONUNU AMAÇ EDİNMİŞ BİRLİKTİR”

Birliğin amacı hakkında bilgi veren Özvar, “Trakya Üniversiteler Birliği, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitelerinden teşekkür eden bir birlik. Bu birliğin amacı; üniversiteler arasında akademik iş birliğini güçlendirmek, Trakya Bölgesi'nde yüksek öğrenim kalitesini arttırmak ve Trakya dolayısıyla Balkanlarla aramızda yükseköğretime dair ilişkileri güçlendirmek gibi bir misyonu kendisine amaç edinmiş bir birliktir. Bugün toplantı dolayısıyla 5 üniversitemizle birlikte üniversitelerimizin bu sözünü ettiğim misyon çerçevesinde yerine getirdikleri işleri, yaptıkları çalışmaları ve faaliyetleri birlikte değerlendirmiş olacağız. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMAYA ÖNEM VERİYORUZ”

Özvar, “Biz YÖK olarak, üniversitelerin kendi aralarında tatlı bir rekabette olmasını istediğimiz kadar üniversitelerimizin birbiriyle iş birliği içerisinde olmasını da önemli buluyoruz.  Rekabetin iş birliği ile birlikte yürümüş olması üniversitelerimizin eğitim- öğretim kalitesini akademik faaliyetlerin üretkenliğine fevkalade önemli katkı veriyor. Bu bakımdan rekabetle birlikte çalışmak, birlikte yürümek en az rekabet kadar önemli. Bu bakımdan üniversitelerimizin birlikteliğini YÖK olarak desteklediğimizi sizlerle paylaşmak isterim” diye konuştu.

“BALKAN ÜNİVERSİTELERİYLE İLİŞKİLER TAKDİRE ŞAYAN”

Birlik üniversitelerinin uluslararası ilişkilerinin iyi olduğunu belirten Özvar şöyle konuştu: “Trakya Üniversiteler Birliği’nin YÖK’ün temel amaçlarından bir tanesine çok önemli bir katkı verdiğini düşünüyoruz. O da uluslararasılaşma. Yani üniversitelerimizin kendi bulunduğu muhitin dışında ülkemizin sınırları dışında diğer üniversitelerle, diğer akademik çevrelerle etkileşim içerisine girmesine en çok hizmet eden birliklerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Başta Trakya Üniversitesi olmak üzere diğer üye üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle olan ilişkileri fevkalade takdire şayan bir seviye olduğunu söyleyebilirim. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova gibi ülkelerle Bosna, Hırvatistan hatta Sırbistan’ı dahi içine katmak suretiyle bu coğrafyada bulunan komşu ve dost ülkelerin üniversiteleriyle, üniversitemizin fevkalade güzel ilişkileri bulunmaktadır. Biz YÖK olarak birlik üyesi üniversitelerimizin bilhassa bu coğrafyada daha sık iş birlikleri kurmalarını arzu ediyoruz.”

“ÜNİVERSİTELER ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ ALANLARINDANDIR”

Üniversitelerin kendi bulundukları coğrafyada önde gelen üniversitelerle işbirliğini teşvik ettiklerini belirten Özvar daha sonra şunları söyledi: “Başta sağlık olmak üzere bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz. Bundan sonra da YÖK olarak sözüne ettiğim bu üç alanda üniversitelerimizin Balkan Üniversiteleriyle olan ilişkilerinin arttırılması hususunda daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması konusunda her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceğiz.  Ayrıca bu bölgenin sadece Balkan Coğrafyasına değil aynı zamanda ülkemizin diğer coğrafyalarında yaşayan öğrencilerimize de önemli hizmetler verdiğini de hatırlatmak isterim. Bugün inşallah 5 üniversitemizle birlikte önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmaları müzakere edeceğiz. Geçtiğimiz yılın yapılan çalışmalarını da birlikte değerlendireceğiz. Tüm üniversiteleri son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası çevrelerde daha tanınır, daha görünür hale gelmeye başladı. Bunun burada kalmamasını, daha da üniversitelerimizin öncelikle yakın coğrafyamızda sonra giderek uzaklaşarak coğrafi alanda daha da tanınır hale gelmesini arzu ediyoruz. Bilhassa Balkan Coğrafyasında daha fazla sayıda öğrencinin gelerek burada eğitim almasını yetişmesini arzu ediyoruz. YÖK, ülkemizin en önemli alanlarından bir tanesidir. Üniversitelerimiz bu alanda devletimize bu alanda hizmet etmektedir. İnşallah bundan sonra da bu hizmetlerin devam edeceğine inanıyoruz. Türkiye’nin yumuşak güçlerinden bir tanesi de inanıyoruz ki üniversitelerdir.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.