Nilay YILMAZ
ilçemizde sadece Cumartesi günü kurdukları stant ile yola çıkan üretici kadınlarımız adeta başarıdan başarıya koşarak ilçemizi gururlandırıyorlar.
Edirne Valiliği tarafından Üretimde Kadın Girişimciler (ÜREKAD) yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu.
Edirne Valiliğinin koordinesinde ve Hanımefendi Dr. Ayten Canalp'in öncülüğünde tamamı kadınlardan oluşan jüri üyelerinin yaptığı titiz değerlendirmenin ardından 1'ciliği yıpranmış mobilya ve aksesuarlara dönem ruhunu bozmadan yeniden hayat veren Fevziye Sakarya, 2'ciliği Havsa Kadın Üreticiler Kooperatifi Kurucu Üyesi Hülya Tuncer alırken, damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapan çiftçi Arzu Güney 3. oldu.
Gerçekleştirilen yarışmada yaratıcılık ödülünü Sevilay Güler, jüri özel ödülünü Seher Tosun kazanırken Aycan Büyükçınar, Bahar Başkurt, Gülcan Yetim, Cemile Başkan ve Gülay Arı mansiyon ödülü aldı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen ödül törenine; Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, il Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, siyasi parti temsilcileri ile STK temsilcileri katıldı.
Program jüri adına TOBB Kadın Girişimciler Marmara Bölge Başkanı Elmas Aslan ve Vali Ekrem Canalp'in konuşmalarıyla başladı.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, yaptığı konuşmasında “Dünya haritasını gözlerinizin önüne getirin. Bu dünya haritasına baktığınız zaman görürüz ki bazı ülkeler gelişmiş bazı ülkeler gelişmekte olan bazı ülkeler de kategorik olarak geri kalmış ülkelerdir. Bütün ülkelerde kabaca kadın-erkek oranı yüzde 50'dir. Ama yine bu haritanın üzerinde gezinmeye devam edelim. Gelişmiş ülke diye adlandırmış olduğumuz ülkelerin tamamında ekonomik hayatın içerisinde kadınların ekonomideki katılım oranıyla erkeklerin katılım oranı yine yüzde 50'dir. Yine bakarsanız sosyal ve kültürel hayatın içerisinde gelişmiş ülkelerde bu oran doğal oran olan yüzde 50'lik orana yakındır. Bu haritanın içerisinde geri kalmış ülkelere bakın. Bu ülkelerde kadınların oranı yüzde 10'lardadır. Üniversitelerdeki öğrenci sayılarına bakarsanız kız öğrencilerin sayısı yüzde 30'lardadır. Gelişmiş ülkelerde bu oranlar her zaman birbirine yakındır. Eğer biz kendimizi hedefimiz olan gelişmiş ülke statüsünde yer alan bir ülke olmak istiyorsak bizim de doğal nüfus oranı olan yüzde 50'lik oranı her alanda yakalamalıyız. Kadınlarımız ekonomik, sosyal, ticari hayatta yüzde 50 olmalı. Biz bunun farkındayız ve bunun ideali içerisindeyiz. Cumhuriyet'imizin kuruluşundan beri sürekli olarak kırsal hayattan şehir hayatına geçişle beraber kadınlarımızın ekonominin içerisindeki oranı da her geçen gün daha iyiye doğruya gittiğini memnuniyetle görebiliyoruz. Biz kadınlarımıza yönelik olabildiğince etkinlikler yapıyoruz. inşallah bu birlik ve dayanışma duygusu içerisinde kadınlarımızın da ekonomik hayatın içerisinde yer almasını hep beraber sağlayacağız.
Kazananlar kazanmakla kalmadı, kazandırdı. Çünkü sizler bu yarışmaya katılarak diğer kadınlarımıza da örnek olmayı başardınız. Sizler bir teşebbüste bulundunuz ve etrafınızdaki diğer kadınları da cesaretlendirdiniz. Yaptığınız tüm işlerde örnek olmaya, ilham vermeye devam edin. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Değerlendirme jürisine belge takdiminden sonra yazılı mesajlar okunup videolu mesajlar izlendi. Edirne Valiliği Balkan Halk Dansları Topluluğu gösterisinin renklendirdiği programda yarışmada dereceye girenler açıklanıp ödülleri törenle kendilerine verildi.
BatıEkspres gazetesi olarak başta ilçemiz üretici kadınlarından oluşan Havsa Kadın Üreticiler Kooperatifi'ni ve tüm üretici kadınlarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.