Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üstün; “Büyük Şirketler Hibe Aldıktan Sonra Hayvancılığı Bırakıyor”

Edirne İl Genel Meclisi CHP Sözcüsü Mustafa Üstün, hayvancılık yapan aile işletmelerinin zor durumda olduğuna dikkat çekerek; “Büyük şirketler hibeleri alıyorlar, ondan sonra hayvancılığı bırakıyorlar. Devlet bir an önce küçük işletmeleri desteklemesi lazım” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 17:08
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Üstün; “Büyük Şirketler Hibe Aldıktan Sonra Hayvancılığı Bırakıyor”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Haziran ayı ilk toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Edirne merkez, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerindeki 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisleri hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz tarafından sunulan raporda, Edirne merkez, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisi kurmak için İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’nden yapı ruhsatı düzenlenen tesis sayısı açıklandı. Raporda ayrıca yapı ruhsatı düzenlenen tesisler arasında yapı kullanım izni düzenlenen tesis sayısı da açıklanırken; aktif tesis sayısına da dikkat çekildi. Komisyon Başkanı Yılmaz, Süloğlu’nun Sülecik köyünde 1, Keramettin köyünde 1, Küküler köyünde 3; Lalapaşa’nın ise Çallıdere köyünde 2 adet yapı ruhsatı bulunan toplam 7 tesisin olduğunu söyledi.

“KIYMADA YILSONU TAHMİNİ BİN TL KONUŞULUYOR”

Yılmaz’ın sunumunun ardından toplantıda söz alan CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Mustafa Üstün, bölgedeki hayvancılığın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek; “Aile işletmelerini, yani küçük işletmeleri muhafaza edemezsek özellikle hayvancılığın önünü iyice kapatırız. Küçük işletmeler zaten son raundu yaşıyor artık. Kıymanın kaç para olduğu hakkında bilginiz var mı? 600 TL. Neden biz gıdayı bu kadar pahalı fiyatlara yiyoruz? Önümüzdeki dönemde kaç paraya alacağımız konusunda herhangi bir bilginiz var mı? Mesela yılsonu için kıymada tahmini bin TL konuşuluyor. Türkiye'de hayvancılık müthiş bir kan kaybediyor. Özellikle bizim Edirne'mizde, meraların o kadar geniş olduğu yerlerde günden güne özellikle sulu tarımın yapıldığı, çeltik ekilen alanlarda hayvancılık bitmek üzere. Meriç’in Adasarhanlı gibi köylerinde kalmadı, kısmi olarak bitti” ifadelerine yer verdi.

“KIRSALDA YAŞAYANLAR ŞU ANDA GEÇİNEMİYORLAR”

Köylerde hayvancılığın bitme noktasına gelmesinin sebeplerini açıklayan Üstün; “Çünkü küçük işletmeler, kırsalda yaşayanlar, tarım arazilerinin az olduğu yerlerde 4-5 tane sağmal inekle geçinebilen insanlar, şu anda geçinemiyor. Endüstriyel yem fiyatlarıyla ilgili gerileme var mı? Yok. Bugün 20 protein ve 18 protein yemin çuvalı kaç para? 450 TL. Yaklaşık olarak bir tane kuru balyayı yığına koymak, hamaliye ve bağlamasıyla en az 50 bin TL. Önümüzdeki yıllarda gıdayla ilgili özellikle gıdaya ulaşımda para olarak elinizde bir maddi gerekçe olsa dahi çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız” dedi.

“ALDIKLARI HİBELERDEN SONRA GİDİYORLAR”

Üstün, Avrupa’daki gelişmiş ülkelerin büyük işletmelere izin vermediğini söyleyerek; “Mesela Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Almanya bunlar bir sanayi deviyken; aynı zamanda bu ülkelerin hepsi birer tarım devidir. Oralarda en az en az 300 yıllık işletmeler vardır. Büyük şirketler buralarda hibeleri alıyorlar, ondan sonra hayvancılığı bırakıyorlar. Aldıkları hibelerden sonra gidiyorlar ama yerli işletmeler, yani benim dedem, babam, ben, benim çocuklarım hayvancılık yapıyoruz. Bizim küçük bir aile işletmemiz var. Ben yine burada hayvancılık yapmaya devam edeceğim. Benim çocuklarım, torunlarım da hayvancılık yapmaya devam edecek. Devlet bir an önce küçük işletmeleri desteklemesi lazım. Hiç olmazsa mevcut olanları muhafaza edelim. Yeni işletme açılacağını düşünmüyorum. Mevcut işletmeleri muhafaza etmemiz lazım” sözlerine yer verdi.

“HERKES YEMEK YEMEK ZORUNDA”

Küçük aile işletmelerinin de sıkıntılarına dikkat çeken Üstün; “Küçük aile işletmelerinin kısmi bir sıkıntısı var. Benim 10 tane ineğim var. 10 tane ineğim buzağıladığında onları bakabilmek için benim ekstra bir yer yapmam lazım. Yani ahırımın yanına bir tane eklemem lazım. Ama maalesef onu bile yapamıyoruz. Onun yerine 5 tanesini satmak zorunda kalıyoruz. Bunlarla ilgili ciddi çalışmalar yapılması lazım. 1 yıl üzerinize pantolon, ayakkabı almayabilirsiniz ama yarın sabah herkes sofraya oturacak. Herkes yemek yemek zorunda. Sütü, peyniri, eti yemek zorundayız” dedi.

“DEVLETİN, BU İŞİN İÇİNDE OLANLAR İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPMASI LAZIM”

Üstün’ün ardından toplantıda söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Serdar Özvatan ise hayvancılıkta işçi sorunu olduğunu söyleyerek; “İşçi sorunu daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Sorunların başında işçi ve işi beğenmeme tarafına da geliyor. Bugün Afganlar olmasa etin kilosu yarın sabah çıkar. Bir tane işletme bugün bu durumda şu anda. Benim bu işi yapan daimi çalışanlarım vardı ama şu anda yapmıyorlar. ’30 bin TL, 40 bin TL de versen ben bu işi yapamam’ diyorlar. Ama imar konusunda başından sonuna Mustafa Bey haklı. Ben bir imarlı işletme kuruluşu olarak çok zor, çok sıkıntılı bir süreç. Geçmişi olan bir işletmenin, 10 sene geçmiş olan işletmenin önünün tamamen açılması lazım. Biz zarar etsek de, para kazanmasak da bu işi yapıyoruz. Neden? Biz bu işin içindeyiz artık. O yüzden sabah kalktığı zaman çizme ayağına giyen adamlar, bu işin içinde olanlar için devletin elinden geleni yapması lazım” ifadelerine yer verdi. Özvatan’ın konuşmasının ardından toplantıda birçok meclis üyesi söz alarak konuyla ilgili görüşlerini belirttiler. Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.