Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üstün; “Uzunköprü’de büyük bir coğrafya katliamı var”

İl Genel Meclisi CHP grup sözcüsü ve Uzunköprü Meclis Üyesi Mustafa Üstün, ilçede mera vasıflı alana açılan kum ocağının durdurulduğuna dikkat çekerek bölgedeki maden ocaklarının oluşturduğu sıkıntıları anlattı. Üstün, Uzunköprü’de devam eden büyük bir coğrafya katliamı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 17:12
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Üstün; “Uzunköprü’de büyük bir coğrafya katliamı var”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürü Ethem Özer, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün iş ve işlemleri ile ilgili sunum yaptı.

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün 4 adet bürosu olduğunu söyleyen Özer; “Bu bürolar, Emlak İstimlak Bürosu, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Bürosu, Maden İşleri Bürosu ve Şehitlikler Bürosu’dur” ifadelerini kullandı. Özer, sunumunda gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle ilgili bilgi verirken; toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup sözcüsü ve İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Mustafa Üstün, özellikle Uzunköprü ilçesindeki maden ocakları ile ilgili sıkıntıları açıkladı.

MERAYA KUM OCAĞI AÇILDIĞINI AÇIKLADI

Üstün, Uzunköprü’nün Aşçıoğlu Mahallesi’ndeki mera vasıflı bir alanda kum ocağı açıldığını söyleyerek; “Yaklaşık 6 ay önce Uzunköprü ilçesi Aşçıoğlu Mahallesi 328 ada 9 parsel, 328 ada 1 parsel, mera niteliğindeki yerlerde kum ocağı çalışması yapıldı. Çiftçiler bunu bize beyan ettiler. Biz, direkt olarak Müdür Bey’den bilgi alalım dedik, Müdür Bey böyle bir başvuru olmadığını söyledi. Daha sonra Uzunköprü Kaymakamımızı ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzü bilgilendirdik. Daha sonra yaptığımız araştırmalar neticesinde Uzunköprü’den 1 doktor ve 1 hastane personeli nasıl olmuşsa kum ocağı ruhsatı aldıklarını iddia ettiler. Ama ne mera komisyonunda, ne de İl Tarım Müdürlüğü’nde herhangi bir talep yok. Ruhsat da yok. O merayı olduğu gibi orada kazdılar. Daha sonra Kaymakam jandarmayı gönderdi. Tesisi resmi olarak durdurdu. Bunlarla ilgili ciddi sıkıntılar var. Şu anda kısmi olarak durdu. Ama bölgedeki merayı istedikleri gibi kullandılar. Şahısların tarlalarına da girip çıkıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BU COĞRAFYALAR BİZİM”

Üstün, Uzunköprü’de madenlerle ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu söyleyerek; “Türkiye’de 120 adet yabancı şirkete ait maden ruhsatı var. Türkiye coğrafyasının 4’te 1’i kadar alanda maden işletmesi yapılıyor. Bu coğrafyalar bizim. Madenlerimiz fiili olarak alınıp gidiyor ama ceremesini bizler çekiyoruz. Örneğin; Uzunköprü bölgesinde Kadıgebren, Alıç, Gazihalil, Kırköy, Maksutlu, Harmanlı, Çavuşlu, Karabürçek, Süleymaniye hattında devam eden büyük bir coğrafya katliamı var. Orman alanı, mera alanı kazıp gidiyorlar. Sonuçta bunlar buradan gidecekler. Bu, Türkiye’nin genel bir sorunudur. Ruhsat alınmadan bu tür çalışmalar yapılıyor” dedi.

“HEPİMİZİN SORUNUDUR”

Ruhsat ve Denetim Müdürü Ethem Özer’in kendilerini konuyla ilgili bilgilendirdiğini belirten Üstün; “Konuyu Kaymakamımıza ve İlçe Tarım Müdürlüğü’müze ilettik. Bir başıboşluk var. Biz, vatandaşın talebi üzerine baktık. Yerin niteliği mera. Mera komisyonunu aradık. Merada bir vasıf değişikliği yapılıp yapılmadığını sorduk. Çünkü 2019 yılında Kadıgebren ve Maksutlu köyleri arasında 630 dönümlük mera bir madencilik şirketine verilmişti. O zaman da vatandaş bize bildirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile vasıf değişikliği yapıldığını öğrendik. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri budur. Bu, hepimizin sorunudur. Bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yapılması lazım. Bu memleket bizim” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.