Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, turizm amaçlı konut kiralamada 100 gün sınırı hakkında bilgi verdi.
“KAYIT ALTINA ALDIRMAYANA CEZA 100 BİN İLE 1 MİLYON TL ARASINDA”
Kayıt altına alınmayan kiralık evlere ceza verileceğine değinen Çeker “Edirne’mizde turizm bölgesi olarak değerlendirilen Saros Körfezi var. Saroz Körfezi’nde günübirlik, aylık veya haftalık kiraya verilen yazlık konutlar artık 1 Ocak’tan itibaren takibe alınacak. Eğer kiraya vermeye düşünülüyorsa devlet kiraya verilen yeri kayıt altına alacak. Eğer kayıt altına aldırmayıp, kaçak yollarla kiraya verildiği taktirde bunun 100 bin ile bir milyon TL arasında cezası var” diye konuştu.
“SADECE TURİZM AMAÇLI KİRALAMAYI KAPSAMIYOR”
Yasa teklifiyle getirilen düzenleme sadece turizm alanında geçerli olmadığına değinen Çeker şöyle konuştu: “Bu yasa teklifindeki düzenleme kiralara da yansıyacak. Herkes istedikleri gibi kira tespiti yapamayacak. Kirayı yüksek gösterdiği taktirde vergilendirme de ona göre olacak. Edirne merkezde günübirlik kiraya verilen yerler var. Bunlar içinde geçerli olacak. Sadece yazlık konutlarla alakalı değil. Günübirlik ilan veriyorlar, artık bu ilanlar Kasım ayının başından beri bu tip yerler sözleşmeli olması gerekiyordu. Böyle ilan verenler kayıt altına alınmış olacak. Ve Edirne’de günübirlik ve haftalık olarak pansiyon tipinde kâr amaçlı olarak kiraya verilecek yerlerden devlet bir bedel alacak.”
“KİRALAR DÜŞEBİLİR”
Yasa teklifiyle getirilen düzenleme ile kira fiyatlarında bir düşüş yaşanabileceğine değinen Çeker “Kiraya verecek olan kişiler kaç paraya vereceğini bildirmesi gerekecek. Bildirdiği zaman da bununla ilgili vergilendirme yapılacak. O yüzden kiraya verecek olan kişiler de yüksek bir ücrete kiralamak istemeyecektir. Bu da kiraların fiyatlarında düşüş ihtimali söz konusu olabilir” dedi.
MERT ERİŞKİN