Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Yüksek Verim için Etkin Gübreleme Büyük Önem Arz Etmektedir”

Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal, ilçemizde yoğunlukla buğday ve ayçiçeği ekimi yapıldığını belirterek özellikle kışlık ekimi yapılan buğday, arpa, tritikale ve kanola gibi kültür bitkilerinden minimum alanda maksimum verim alabilmek için etkin ve doğru gübreleme yapmanın önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2020 08:24
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2020 08:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://batiekspres.com/
 “Yüksek Verim için Etkin Gübreleme   Büyük Önem Arz Etmektedir”

Nilay YILMAZ

        Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal minimum alandan maksimum verim alabilmek için toprak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapmanın önemli olduğunu belirtti.
    Havsa ilçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Kartal konu ile ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, “ ilçemizde  450.000 dekar civarında tarım arazisi bulunmaktadır. Ekimi yapılan ürünlerin başında Buğday, Ay-çiçeği gelmektedir. Kültür bitkilerinden kışlık olarak ekimi yapılan ürünler buğday, arpa, tritikale, kolza(kanola) dır. Minimum alandan maksimum verim alabilmek için etkin gübreleme büyük önem arz etmektedir. 
    Gübreleme uygulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus her şeyden önce tarlalarda bitki besin elementlerinden bitkinin ihtiyacı olan ve toprakta fazla olan besin elementlerini gösteren toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme uygulaması yapılırken bölgenin iklim koşulları dikkate alınmalıdır. Tarımda kullanılan kimyasal gübrelerin başında Azotlu gübreler gelmektedir. Azotlu gübreler toprak-ta çok hareketli gübreler oldukları niçin fazla yağışlarla yıkanarak ve yağışların az olduğu dönemlerde gaz halinde buharlaşarak kayıplara uğrarlar. Bu gibi kayıpları önlemek ve bitkinin bu besin maddelerine en fazla ihtiyacı olduğu zamanlarda topraktan kendi bünyesine alabilmesi için ekim, büyüme ve olgunlaşma dönemlerinde bölünerek uygulanması bilimsel açıdan önem arz etmektedir. Tahıl grubu bitkilerde üst gübreleme olarak azotlu gübreler genelde % 46'lık üre 10 kg/da olarak 20 gün zaman aralığında 3 doz olarak kullanılmalıdır. 
    Üre gübresi toprakta aşırı buzun olduğu dönemlerde değil yağışlı dönemlerde kullanılmalıdır. 
    Üre gübresi uygulamasından sonra tahıl grubu bitkisel üretimlerde başak oluşmaya başladığında yağmurlu dönemlerde humuslu, organik maddece zengin topraklarda % 26' lık AN  gübresinden 15-20 kg/da; kum-sal, organik maddece zayıf topraklarda ise % 21' lık 20-25 kg/da CAN gübresi kullanılmalıdır. Şayet nitratlı gübrelerin toprakta uygulanacağı dönem kurak iklim şartlarına maruz kalırsa 3. doz üre gübresi 15-17 kg/da olarak uygulanmalı ve Nitratlı gübre uygulamasından vazgeçilmelidir.
    Toprak pH' sına uygun olarak çok asitli ve aşırı kumsal olmayan topraklarda 5 yılda bir % 21'lik amonyum sülfat gübresinden Ocak ayının 20-25 günler aralığında 25 kg/da kullanılması faydalı olacaktır. Ocak ayındaki üre gübrelemesi ile % 21'lik CAN gübresinin uygulaması arasında en az 1 haftalık zaman olmalıdır.
    Kanola üretiminde de toprak analizi dikkate alınmalıdır. Dekardan 350 kg'ın üzerinde verim alınabilmesi için saf olarak 15 kg/da azot, toprakta ihtiyaç varsa 5-6 kg/da fosfor, 6-8 kg/da potasyum yeterli olmaktadır. Azotlu gübre üçe bölünerek yapılmalıdır. Ekimle birlikte % 21'lik amonyum sülfat veya 18-46-0 ile 20-20-0+Zn kompoze gübrelerinden birisinden 25 kg/da; ikinci uygulama Şubat ayında 10 kg/da üre; Üçüncü uygulama Mart ayında % 21'lik  kalsiyum amonyum sülfat 15-25 kg/da veya % 26'lık amonyum nitrat gübresinden 15-20 kg/da kullanılmalıdır. Toprakta kükürt (4 kg/da), magnezyum (4 kg/da) bitki besin elementlerinden ihtiyaca göre uy-gulama yapılmalıdır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.