Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Deprem

Batı Ekspres - Edirne'nin Haber Sitesi - Deprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne'nin sınır ötesi depremlerden etkilenebilir Haber

Edirne'nin sınır ötesi depremlerden etkilenebilir

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Ulusal Edirne Sempozyumunun ilk oturumunda Edirne'nin depremselliği konuşuldu. Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya başkanlığındaki oturumda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapan Erdinç Uslan ve Mehmet Özceylan Edirne'nin depremselliğiyle ilgili sunum yaptı. Sunumda geçmişte Edirne ve çevresini etkileyen 31 depremin yaşandığı, bugün ise Türkiye'deki Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Bulgaristan ve Yunanistan'daki fayların kentte hasara neden olabileceği vurgulandı. - "Bulgaristan ve Yunanistan'daki olabilecek depremleri dikkate almak lazım" Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, oturum sonrası, Türkiye'nin ve çevresindeki ülkelerin aktif fay hatları üzerinde olduğunu söyledi. Edirne'de geçmişte büyük depremlerin yaşandığını anımsatan Kaya, "Edirne'yi dikkate aldığımız zaman, sadece Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda Marmara Denizi ve Saros Körfezi'nde meydana gelebilecek depremlere değil aynı zamanda Bulgaristan ve Yunanistan'daki olabilecek depremleri dikkate almak lazım. Tarihsel ve aletsel dönemde Balkanlar'da meydana gelen depremlerle ilgili araştırmalarımız sürüyor." dedi. Kaya, depremin ne zaman olacağının tahmin edilmesinden öte güvenli yapıların inşasıyla ilgili konuların konuşulması gerektiğine dikkati çekti. Yapı-zemin ilişkisinin iyi kurulması gerektiğini dile getiren Kaya, "Biz yapıyı üzerine kuracağımız zemini bilip, inşaat mühendislerine verirsek sağlam yapıları oluşturacağımızdan kuşkumuz yok. Deprem güvenli yapıları bu şekilde inşa edebiliriz." diye konuştu. Deprem araştırmacısı Erdinç Uslan ise sınır ötesi depremlerin Edirne ve çevresinde hasara neden olabileceğini dile getirdi. Edirne kent merkezinden aktif fay geçmediğini ancak çevresinde hareketlilik olduğunu anlatan Uslan, "Yakın tarihte 1928 yılında Bulgaristan'ın Filibe kentinde, 1752'de Edirne'nin Havsa ilçesinde büyüklüğü 7'nin üzerinde olan depremler var. Biz Edirne'nin tarihsel dönemdeki depremlerde yaşadığı etkileri ve bundan sonra olabilecek depremler karşısında yaşayacağı tahribatı araştırıyoruz. Bulgaristan'da Maritsa Fayı var bu fay Edirne sınırına kadar geliyor ve daha sonra devamı yok gibi görünüyor. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor." sözlerine yer verdi.

Kaya, Edirne’nin deprem riskini anlattı Haber

Kaya, Edirne’nin deprem riskini anlattı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilim Zirvesi’nde konuşan Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Türkiye’de meydana gelen depremler ve Trakya Bölgesi’ndeki depremler hakkında bilinmeyenleri açıkladı. Kaya, deprem risk haritası hazırlanırken Türkiye’deki fayların dikkate alındığını, Bulgaristan’da meydana gelen bir depremin Türkiye sınırı içerisine girip girmeyeceği hakkında çalışmalar yaptığını aktardı. “KAYIPLARIN YÜZDE 93’Ü DEPREMLERDEN KAYNAKLANIYOR” Kaya, Türkiye'de 1923’ten 2016’ya kadar olan afetlerin orantılarının neredeyse aynı olduğunu söyleyerek; “Bütün afetler içinde depremler yüzde 24 gibi bir orana sahip. Neredeyse yüzde 25’i ama can ve mal kayıpları açısından bütün afetlerdeki kayıplarınızın yüzde 93’ü depremlerden kaynaklanıyor. Nasıl inanılmaz bir şeydir bu. Yüzde 24’ü sizden kaynaklı oluşacak ama can kayıplarının ve ekonomik kayıpların yüzde 93’ünden sorumlu olacaksınız. Kahramanmaraş depremini dikkate aldığımızda bu defa bu oran yüzde 28’e çıktı. Türkiye'deki son yüzyılda oluşan afetlerin yüzde 28’inin depremden kaynaklı kayıplar açısından baktığımızda da o yüzde 93’ü aşağı yukarı yüzde 96’ya kadar yükseldi. Bizim depremlerimizin büyük çoğunluğu ilk 20 kilometrede meydana geliyor. Derinliği arttırdığımız zaman depremlerde yavaş yavaş kayboluyor” dedi. “BULGARİSTAN’DA MEYDANA GELEN DEPREM BİZİ ETKİLEMEYECEK Mİ?” Trakya Bölgesi’nin deprem riskleri hakkında açıklamalarda bulunan Kaya; “Peki Marmara ya da Trakya olarak ne durumdayız? Yine son yüzyıl 6-8 arası 5-50 elli kilometre arası derinlik. Son yüzyılda bizi en çok etkileyen oluşmuş deprem 1912 Mürefte depremidir. Bir de Bulgaristan'da meydana gelen depremler var. 1928’de 7.2 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş. Biz diyoruz ki; Trakya bölgesi, Edirne, Kırklareli nispeten daha iyi. Neye göre daha iyi? Tekirdağ’a göre daha iyi. Niye? Kuzey Anadolu Fayı'na uzağız. Ama biz kendi deprem risk haritamızı hazırlarken Türkiye'deki fayları dikkate aldık. Peki şimdi biz Edirne'deyiz. Kuzey Anadolu Fayı’na aşağı yukarı kuş uçuşu 130 kilometre. Biz aynı zamanda bu Bulgaristan'da olan depremlere de 130 kilometreyiz. Orada olacak bir depremde bizim sınırdan içeriye girmeyecek mi? Şu anda bu konu hakkında çalışıyorum. Acaba Balkanlar’daki depremler bizi ne kadar etkileyecek? Edirne olarak durumumuz budur” sözlerine yer verdi. MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.