Hava Durumu

Balkan Tıp Öğrencilerini Buluşturan Kongre

Edirne’de bugün Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Topluluğu (TÜBAT), tarafından gerçekleştirilen Balkan Tıp Öğrencileri Kongresi başladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2025 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2025 13:22
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
Balkan Tıp Öğrencilerini Buluşturan Kongre

Edirne’de bugün, Trakya Üniversitesi(TÜ) Balkan Kongre Merkezi’nde Balkan Tıp Öğrencileri Kongresi başladı. 12-13-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrenin açılışı müzik dinletisi ile başladı. Dinletinin ardından açılış konuşmasını yapan TÜBAT Başkanı Ömer Polat, “Aylar önce bir fikir olarak ortaya çıkan bu kongre şuan burada sizlerle birlikte bir buluşmaya, bir paylaşım alanına, bir bilim ve dostluk şölenine dönüşmüş durumda. İnanın çalışmalarımızın sonunda bu kalabalığı görmek, bu enerjiyi hissetmek bizim için tarif edilemez bir mutluluktur. Kongremizin teması tıpta güncel yaklaşımlardır. Bu başlık altında birbirinden değerli sunumlar görülecek, Tıp’ın sınır tanımayan gelişmelerine şahit olacağız” şeklinde konuştu.

“BALKANLARDAN 60’A YAKIN KATILIMCI”

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Ahmet Yence, “Kongremize Balkanlar’dan 60’a yakın katılımcı, Türkiye genelindeki üniversitelerimizden 10’a yakın katılımcı ve toplamda da 360 öğrencimizin katılımıyla kongremizi gerçekleştiriyoruz. Bugün balkanlardan teşvik etmiş olan değerli katılımcılarımız ve onların hocalarını aramızda görmekten mutlu ve gururluyuz” ifadeleri ile gerçekleştirilen kongre hakkında bilgiler verdi.

“TÜ’NÜN BALKANLAR’IN HEKİM İHTİYACINI KARŞILAMADA YERİ ÇOK BÜYÜK”

TÜ’nün Balkan coğrafyasının hekim ihtiyacını karşılama konusunda önemli bir kurum olduğuna dikkat çeken Tıp Fakültesi Dekan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, “Üniversitemizin, onun güçlü Tıp Fakültesi’nin Türk hekimliğine ve yüzde 13-14 ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinden uluslararası öğrenci olması sebebiyle, Balkanlar’ın hekim ihtiyacını karşılama konusundaki yeri çok büyük. Günümüze kadar, 6 bin 468 tıp hekimi yetiştirmişiz, 1950 uzman hekim yetiştirmişiz ve 74 yan dal uzmanı yetiştirmişiz. Tıp Fakültemizin mezuniyet öncesi eğitim programı, 2030 yılına kadar uluslararası akreditasyon almış durumda” dedi.

REKTÖR HATİPLER’DEN “İYİ İNSAN” VURGUSU

Tıp öğrencilerinin yalnızca mesleklerini icra etmelerini değil aynı zamanda vicdani yönleri kuvvetli iyi insanlar olması gerektiğine vurgu yapan TÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, “Bu mesleğe alın teri dökerek, göz nuru dökerek adım attığınız ilk günden itibaren, bizim için hekimsiniz. 2 bin 500 yıllık bir gelenek olan tıp mesleği, malzemesi insan olan bir sanattır. Öyleyse hekim de öyleyse tıp doktoru da bu enstrümanı insan olan sanatın icra edicisi olan ve gerçekten Cenab-ı Hakk’ın çok büyük lütuf ihsan ettiği, hekim olmak itibariyle Allah’ın çok büyük güzellik nasip ettiği insanlara hitap ediyorum. Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği bir şehirde yaşıyorsunuz. Mimar Sinan’ı usta yapan meziyeti, sadece mimar olması değil ve Selimiye Camii sadece bir mimarlık eseri değil. Mimar Sinan bir mimar, hem de usta bir mimar. Aynı zamanda usta bir inşaat mühendisi, usta bir ses akustiği uzmanı, usta bir psikolog, usta bir sosyolog, bunları alt alta sayabiliriz. Öyleyse bir meslekte usta olmak, sadece o meslekle alakalı konuları bilerek gerçekleşmesi mümkün olmayan bir husustur. Böyle bir ustanın şehrinde yaşayan tıp öğrencileri, hekim öğrencilerimden bir şey istiyorum; aynı Mimar Sinan’ın şahsında gerçekleştiği gibi iyi bir hekim, iyi bir sosyolog, iyi bir psikolog, iyi bir antropolog, iyi bir iletişim uzmanı, insani değer anlamında ne varsa hepsini üzerinde taşıyan ve ‘iyi bir insan’ olan hekimler olmanızı istiyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından kongre katılımcıların sunumları ile devam etti.
MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.