Hava Durumu

TÜBİTAK'tan Edirne'de Ar-Ge ve Uluslararası İş Birliği Vurgusu

TÜBİTAK Ulusal Proje Koordinatörleri Edirne’de akademisyen ve araştırmacılarla buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2025 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2025 13:55
Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU
TÜBİTAK'tan Edirne'de Ar-Ge ve Uluslararası İş Birliği Vurgusu

Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bilimsel etkinlikte konuşan TÜBİTAK Ulusal Proje Koordinatörleri, Türkiye’nin bilimsel alanda attığı adımları ve uluslararası iş birliklerine dair stratejik vizyonunu Edirneli akademisyenler ve araştırmacılarla paylaştı.

TÜBİTAK Ulusal Proje Koordinatörlerinden Umut Ege, TÜBİTAK’ın hem bilim insanlarını hem sanayicileri destekleyen çok yönlü yapısını öne çıkardı. Sunumunda TÜBİTAK’ın ulusal Ar-Ge vizyonu, enstitü faaliyetleri ve uluslararası projelerdeki konumuna değinen Ege, “Bilim, teknoloji ve yenilik alanında Türkiye’nin küresel ölçekte saygın bir aktör olmasını hedefliyoruz” dedi.

AR-GE BÜTÇESİ 13 KAT ARTTI

Ege, 2002 yılından bu yana Ar-Ge’ye ayrılan bütçede dolar bazında 13 kat artış yaşandığını belirterek, bu durumun Türkiye'nin bilim ve teknolojiye verdiği önemi açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Bu bütçenin yaklaşık yüzde 65’inin özel sektör tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ege, kamu ve yükseköğretim kurumlarının da bu gelişmeye katkı sunduğunu aktardı.

5 BİNDEN FAZLA ARAŞTIRMACI

TÜBİTAK’ın Gebze, Ankara ve Bursa’daki merkezlerinde 5 bini aşkın araştırma personeliyle bilimsel çalışmalar yürüttüğünü belirten Ege, enstitülerde yapılan çalışmaların savunma sanayi, yapay zeka, uzay teknolojileri, raylı sistemler ve temel bilimler gibi stratejik alanlara odaklandığını ifade etti.

YAPAY ZEKA VE MİLLİ UÇAKTA TÜBİTAK İMZASI

Milli muharip uçak KAAN başta olmak üzere yerli savunma sanayi ürünlerinde TÜBİTAK enstitülerinin önemli katkılar sunduğunu dile getiren Ege, yapay zeka enstitüsünün kurulmasıyla dijital dönüşümde yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

Sunumda TÜBİTAK’ın destek mekanizmalarına da değinildi. ARDEB, BİDEB, TEYDEB, BİTO ve Bilim Toplum Daire Başkanlığı üzerinden araştırmacılara, öğrencilerden akademisyenlere, firmalardan kurumlara kadar geniş bir kitleye fon sağlandığını vurgulayan Ege, “BİDEB’in 30’a yakın burs programı, TEYDEB’in ise sanayiye yönelik 20’den fazla destek programı bulunuyor. Araştırmanız ne olursa olsun, TÜBİTAK’ta ona uygun bir program mutlaka vardır” dedi.

ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ ve 1071 PROGRAMI

TÜBİTAK’ın uluslararası ilişkiler ağı hakkında da bilgi veren Ege, 76 ülke ve 100’ün üzerinde kurumla aktif iş birlikleri yürütüldüğünü aktardı. COST, PRIMA, EUREKA gibi çok taraflı platformlarda da yer aldıklarını ifade eden Ege, uluslararası çağrılara katılmak isteyen araştırmacılar için rehberlik sağladıklarını söyledi.

Özellikle 1071 Programı ile akademik bilginin sanayiye aktarımının teşvik edildiğini anlatan Ege, bu program kapsamında üç ana destek türü sunulduğunu belirtirken, “Birincisi klasik araştırma projeleri, ikincisi sanayiyle iş birliği içinde yürütülen yenilik projeleri, üçüncüsü ise araştırma seyahat desteği" dedi.

Ege, TÜBİTAK’ın sadece Ar-Ge desteği değil, aynı zamanda bilimin topluma yayılması konusunda da büyük sorumluluklar üstlendiğini hatırlattı. Bilim dergileri, şenlikler, okullardaki projeler ve Teknofest gibi etkinliklerin bu amaca hizmet ettiğini belirtti.

“BİZE ULAŞMAKTAN ÇEKİNMEYİN”

Sunumun sonunda Umut Ege, TÜBİTAK’la iletişimde şeffaflık ve ulaşılabilirliğe önem verdiklerini ifade ederek, “Amacımız sizlerle birebir irtibat kurmak. Bu yüzden TÜBİTAK’ta her bir program için doğru iletişim noktaları mevcut. Lütfen soru sormaktan, destek istemekten çekinmeyin” çağrısında bulundu.

MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

Kaynak: MEHMET EFECAN HIDIROĞLU

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.