Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 ilçenin sınırına 36 türbinlik RES projesi

Uzunköprü’nün 8 köyü, Hayrabolu’nun ise 1 mahallesi sınırlarında planlanan Edirne RES ve EDT Projesi için ÇED süreci başlatıldı. 36 rüzgar türbini ve EDT’nin planlandığı projenin alanında tarım arazisinden orman alanına kadar çeşitli nitelikte araziler bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 18:06
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
2 ilçenin sınırına 36 türbinlik RES projesi

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Başağıl, Ömerbey, Elmalı, Yağmurca, Gazimehmet, Sipahi, Çöpköy ve Karapürçek köyleri ile Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Umurça Mahallesi sınrları içinde Kalyon Enerji Yatırımları Anonim Şirketi tarafından planlanan Edirne Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolamalı Üretim Tesisi (EDT) Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, ÇED süreci tamamlanana kadar projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Bakanlığına gönderilebileceği belirtildi. Duyuruda ayrıca projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.

36 ADET RÜZGAR TÜRBİNİ VE EDT KURULACAK

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; Edirne RES ve EDT Projesi kapsamında toplam kurulu gücü 223,2 MWm/223,2 MWe olan toplam 36 adet rüzgar türbini ve 223,2 MWe/223,2 MWh Kurulu güce sahip olacak EDT kurulacak. Proje ile yılda toplam 892 milyon 800 bin kWh elektrik üretimi planlanıyor. Proje sahasının 3.083 ha alanı kapladığı açıklanan dosyada, üretilecek enerjinin yeni tesis edilecek 154 kV Uzunköprü Havza TM’nin OG barası bağlantısı ile başta Tekirdağ ve Edirne olmak üzere yurt geneline verilmek üzere enterkonnekte sisteme aktarılacağı belirtildi.

YAĞMURCA GÖLETİ’NİN BİR KISMI PROJE ALANINDA

Dosyada, faaliyetlerden etkilenebilecek en yakın yerleşim alanının ise T34 türbin noktasına 300 metre mesafede yer alan Yağmurca köyüne bağlı konut olduğu açıklandı. Proje alanının içerisine Yağmurca Göleti’nin bir kısmının girdiği açıklanan dosyada, proje alanına 200 metre mesafede Gazimehmet Göleti, 100 metre mesafede Başağıl Göleti ve bin 250 metre mesafede Çöpköy Göleti’nin yer aldığı ifade edildi.

PROJE ALANINDA TARIM ARAZİSİNDEN ORMAN ALANINA KADAR ARAZİ VAR

Proje alanının 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı içinde yer aldığı belirtilen dosyada, proje alanının arazi kullanıma göre Tarımsal Arazi Kullanımlarında Tarım Arazisi, Diğer Arazi Kullanım Alanlarında Orman Alanı, Kullanım Sınırlaması Getirilen Alanlarda Yeraltısuları Besleme Alanı (YAS) ve Taşkın Alanları ve Karayollarında 1. ve 2. Derece Yol kapsamında kaldığına yer verildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.