Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AFAD gönüllüleri sertifikalarını aldı

Afetlerin arttığı günümüzde, afetlerde önemli rol üstlenen destek AFAD gönüllüsü 14 kişiye Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından sertifikaları verildi. Vali Sezer, sertifika töreninde yaptığı konuşmada; “Gönüllü kişiler benim gözümde seçilmiş kişilerdir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 12:50
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
AFAD gönüllüleri sertifikalarını aldı

Edirne’de eğitimlerini tamamlayan Destek AFAD gönüllüsü 14 kişiye sertifikaları Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından verildi.

“RİSK AZALTMADA EN ÖNEMLİ NOKTA GÖNÜLLÜLÜKTÜR”

Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından kahvaltıda bir araya gelen AFAD gönüllülerine sertifika teslim töreninden önce konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, gönüllülük sistemi olmadan riskin azaltılması ve müdahaleye desteğin de azalacağını belirterek, “Ülkemiz, olası afet durumları hakkında çok çeşitli bir ülke halinde. Ülkemizin her noktası çeşitli afet durumlarıyla karşı karşıya kalma tehlikesindedir. Bunlar sel, deprem, yangın, heyelan gibi tehlikeli afet durumlarından oluşuyor. Şu anda bile Tokat Sulusaray merkezli ve çevre illeri etkileyen bir deprem yaşandı. Artçı depremleri de hala devam etmekte. Karadeniz Bölgemiz ise heyelan ve sellerle karşı karşıya bir tehdit halinde. Bugün Edirne ilimizde de benzer yağışlar ve bunun getireceği tehlikeli taşkınlar ihtimali var. Bunları biz kendi imkânlarımızla, AFAD personellerimizle de olsa üzerinden gelme imkânımız yok. Afetlerde ilgili olarak eğitim sürecinde de öğrenilen şey, afetlerle mücadelede önemli olan şey riski azaltmaktır. Risk azaldıkça, afetlere müdahale başarısı da ters orantılı olarak artmaktadır. Riski azaltmadan afetlerde mücadelede başarıya ulaşmanın imkânı çok düşüktür. Ancak müdahalede başarılı olursunuz. Müdahale kapasitemiz ülke olarak, risk yönetimi çok fazla olmasa da kriz yönetimimiz belki de dünyada ilk sırada yer alıyor. Krizlerle ülke olarak başarılı olarak, afetlerde özellikle görüldüğü gibi başa çıkıyoruz. Belki dünya tarihinin yaşamış olduğu en büyük depremlerden birini 6 Şubat’ta, 20 ilimizi etkileyen Maraş Pazarcık merkezli depremde gördük ve bu deprem 6 ay geçmeden neredeyse barınma problemleri başta olmak üzere, birçok problemi halletmiş bir ülkeyiz. Afet sonrasında iyileştirme noktasında da çok iyiyiz. Riski azaltma aşamasının en önemli noktası da gönüllülük sistemidir. Gönüllülük sistemi olmadan riskin azaltılması ve müdahaleye destek de azalır. Bizim gönüllülük sistemini, geçmişi olmamasına rağmen ülke olarak çok iyi seviyeye getirdiğimizi biliyorum. Hem Kızılay gönüllülerimiz, hem de AFAD gönüllülerimiz var. Ben hepinizi canı gönülden tebrik ediyorum. Dünya literatüründe gönül kelimesinin karşılığı kalp. Sadece bu topraklardaki insanlar bu kavramı bunun için kullanır. Diğer dillerde çevirisini yaptığınızda kalp çıkar karşınıza ama bu topraklarda kalbe maneviyat yüklediğimiz bir kavram oluşmuş. Hiçbir şey yapamıyorken en azından bir yardım ve destek, en azından bir derneğin veya platformun altında ‘Bende buradayım’ diyelim. Bu gönüllülük meselesi ayrı bir iştir. Gönüllü olan insanlar seçilmiş kişilerdir benim gözümde. İşinden ayrıl, belirtilen yere git ve ülkenin çeşitli yerlerinde destek sağlamak çok ayrı bir şeydir” dedi.

“GÖNÜLLÜLÜK HİÇBİR MENFAAT BEKLEMEDEN YAPILAN BİR İŞ”

Gönüllülerin yanlarında olması ve kendileriyle çalışmalarının önemine değinen AFAD Edirne İl Müdürü Elvan Kaya ise “Son zamanlarda ülkemizde ne yazık ki çok büyük afetler meydana gelmekte ve bununla ilgili de önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımızda gönüllü arkadaşlarımızın yanımızda olduğunu ve bizimle birlikte çalıştığını gözlemliyoruz ve bu çok önemli. Hiçbir menfaat beklemeden, hiçbir çıkar beklemeden sadece topluma hizmet etmek, insanlığa faydalı olmak gayesiyle çalışan arkadaşlarımız var. Bu gönüllü arkadaşlarımızla çok güzel işler yaptık. Son Kahramanmaraş depreminde hep beraber çalıştık. Olmayacak kadar zor işlerde beraber çalıştık ve çok güzel işler çıkardık. Özellikle destek AFAD gönüllülerimiz çok güzel şeyler çıkarıyorlar. Hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“KOLLARI SIVADIK, BU İŞE ADIM ATTIK”

Gönüllüler adına konuşan Destek AFAD gönüllüsü Selda İnanç, Destek AFAD gönüllüsü olmak için kolları sıvadıklarını belirterek şunları ifade etti: “Bilindiği üzere ülkemiz deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerin sürekli olarak yaşandığı jeolojik bir konumda yer almaktadır. Geçmiş afetlere bakıldığında ülkemizde büyük kayıplar yaşanmıştır. Acısını hala yüreklerimizde hissettiğimiz 1999 Marmara depremi ve 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve pek çok ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depreminden sonra, afetlerle baş edebilmek için toplumun oluşturduğu gönüllü yapılanmaların, afet öncesi ve sonrası meydana gelen kayıpları en aza indirmek içine ne kadar önemli oldukları görülmüştür. Bu bağlamda biz gönüllüler de elimizden gelebilecek her şeyi yapabilmek adına ve faydalı olabilmek için AFAD arama kurtarma gönüllüsü olabilmek için elleri kolları sıvadık ve bu işe adım attık. Bir cana can olmak, bir yaraya derman olmak için, kolları sıvayıp, canla başla çalışacağımıza söz veriyoruz.”

Konuşmaların ardından, Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından gönüllülere sertifikaları teslim edildi. ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.