Edirne son zamanların en kurak dönemini geçiriyor, baraj seviyelerinin düşmesi ve yağışın olmaması çiftçileri zorluyor. Dün gerçekleşen yağışla bir nebze de olsa az da olsa nefes aldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı kuraklık hakkında açıklamalarda bulunarak “Dönem çok kurak geçti bu dönem ay çiçekleri bu sıcaklardan çok etkilendi bu yağan yağmur bu saatten sonra verime ciddi bir artış sağlamayacaktır” dedi.
“BİR NEBZE FAYDASI OLUR”
Yağan yağmurların bir nebze faydalı olacağına değinen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı: “Edirne uzun süredir kurak. Bu yağışın toprağa tabi ki faydası var. Bazı erken ekilen ay çiçekleri için geç çünkü olgunlaştı ve hasat dönemine geldi onlara bir faydası olmaz. Geç ekilen ay çiçeklerinde tane dolumunda muhakkak azda olsa etkisi olacaktır. Dönem çok kurak geçti bu dönem ay çiçekleri bu sıcaklardan çok etkilendi bu yağan yağmur bu saatten sonra verime ciddi bir artış sağlamayacaktır ama kısmen tabi ki bir artış söz konusu olacaktır. İlk aralıklarda gelişme aşamasında yağış alsaydı bugün verimden konuşuyor olacaktık ama verimde bu sene düşüş olacaktır. Geç ekilen ürünlerde bir nebze faydası olur. Bu yağış sulama maliyetlerine bir faydası olabilir” diye konuştu.
“BELİRLİ ARALIKLAR İLE YAĞIŞ OLMALI”
Yağışların belirli aralıklarla yağması gerektiğine değinen Arabacı şöyle konuştu: “Barajlarımızdaki su seviyelerimiz çok belli bir süre ile aralıklı yağışın yağması tarafındayız hem ürünlerimiz açısından hem de üretim açısından da faydası olacaktır. Bu sular barajlardan geliyor inşallah belirli aralıklarla yağış olur.”
“SUYUN AZ OLDUĞU YERLERDE EKİME İZİN VERİLMEDİ”
Barajlardan yapılan sulamanın kooperatif aracılığı ile yapıldığına değinen Arabacı “Barajdan sulama yapılan bölgelerde sulama kooperatifi aracılığı ile su salınıyor. Barajlarda suların az olduğu bölgelerde fazla ekime izin verilmedi. Belirli bir bölgede 5 bin dönüm ekiliyorsa bunu 500 dönüme ya da bin dönüme düşürüyor ya da sulama yapılabilecek yerlere izin verildi. Üreticilerimiz suyun nasıl kullanılması gerektiğini biliyor, dikkatli kullanmaya çalışıyor. Belirli bir seviyeden sonra sulamaya izin verilmiyor. Burada yağmur yağarsa oluyor ürünümüz. Yeraltı sularımız, kuyularımız var vatandaşlarımız hayvanlarının ihtiyaçlarını, mısır, yonca gibi ürünlerini sulamaya devam ediyor. Bunlar da yeterli mi değil. Üreticinin kendi ihtiyacını karşılayacağı kadar” ifadelerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN