Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aslan; “Girişimci olmayı Türkiye’de gördüm”

TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, girişimcilik hayatını öğrencilere anlattı. Aslan, iş hayatında zorluklarla karşılaşsa da pes etmediğini belirtirken; “Avrupa’nın göbeğinde yetiştim. Ama girişimci olmayı Türkiye Cumhuriyeti’nde gördüm” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2024 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2024 21:09
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Aslan; “Girişimci olmayı Türkiye’de gördüm”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, 1994 yılında Edirne’ye tanışmasının ardından şirket kurarak başladığı girişimcilik hayatını anlattı.

Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Fark Kadında” etkinliğine konuşmacı olarak katılan Aslan, 1995 yılında kurduğu ilk şirketinin ardından gerçekleştirdiği girişimlerle iş hayatında nasıl yükseldiğini öğrencilerle paylaştı. Aslan, birçok zorlukla karşılaşsa da girişimcilikten vazgeçmediğini belirtirken; öğrencileri de birlikte çalışmaya davet etti.

“ÇOK BÜYÜK ZORLUKLAR ÇEKTİM”

1994 yılında Edirne’ye geldiğini belirten Aslan; “1995’te şirketimi kurdum. Girişimcilik kolay olmadı. İlk işim, 2 çuval patates ile Balkanlar’ın sayılı işadamlarının yerini aldım. 50 kilogram patates aldım, Bulgaristan’a götürdüm. 6 ayda 80 bin mark para kazandım. Bunu 1 saniyede söylüyorum ama zor oldu. Çünkü bir erkeğin yapacağı söylenen işi kadın olarak yaptım. Minibüs aldım. Yurt dışına giden taşımacılığı ben yapmak istedim. İhracat için 3 tane TIR aldım. Çok büyük zorluklar çektim” ifadelerini kullandı.

“DEVLET ARKANIZDADIR”

Aslan, günümüzde Türkiye’de birçok kişinin Avrupa’ya özendiğini söylerken; “Ben Avrupa’nın göbeğinde yetiştim. Ama burada aldığım nefesi, cebime koyduğum 5 TL’yi, girişimci olmayı Türkiye Cumhuriyeti’nde gördüm. Eğitiminizi buradan alın, yurt dışında doktoranızı yapın ama devlet arkanızdadır. KOSGEB gibi her türlü desteklerden faydalandım. Bulgaristan’da geri dönüşüm fabrikası aldım. 23 bin Euro birikimim vardı ama mücadelede adım atarsanız Cenabı Allah mutlaka nasip ediyor. Bir baktım ki sanayici oldum. 3-4 sene boyunca Bulgaristan’ın, Yunanistan’ın çöplüğünü toplayıp kullandığımız pet şişeleri yaptım. Zor bir iş, bilmediğim bir işti” dedi.

“BAZEN YORULDUM AMA YOLA DEVAM ETTİM”

Ticaretin risk, mücadele ve emek olduğunu belirten Aslan; “Bugün Türkiye’de hep holdinglerden bahsediyoruz. Holdingleri yapanlar, bizim gibi sıradan girişimcilerdir. 2007’de TOBB kuruldu. 16 senedir Başkanım. 24 saat bir insanın beyni çalışır mı? Türkiye 10’uncusu, Marmara Bölgesi birincisi oldum. Vergi rekortmeni oldum. Bu ülkeye, Edirne’ye ne yapmak gerekiyorsa yaptım. Çok riskler gördüm. Çok kötü günler geçirdim. Bazen çok yoruldum, yola devam ettim” sözlerine yer verdi.

“SİZE EL UZATMAK İSTİYORUM”

Aslan, öğrencileri birlikte çalışmaya davet ederken; “Benim makamım Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda, ekmeğimi kazandığım yer Kapıkule Gümrük Kapısı’nda gelin hep beraber yapalım. Türk halkı, Türk genci, Türk kadını istediğini kafaya takarsa yapar. Kolay olmadı. Ben çocuğumu tanımadan büyüttüm. Yürümesini, mama yemesini görmedim. Bedel ödedim. Bugün belli bir pozisyona geldim. Yurt dışını geziyorum, buyrun gelin. Binlerce iş yapabilirsiniz. Ülkemize ne getirebiliriz? Ne yapabilirsiniz? Bu toplantıda kalmasın, hep beraber yapalım. Ben size el uzatmak istiyorum. Benim işim girişimcilik, para kazanmak ve beraber paylaşmak” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.