Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“BUNUN HESABINI VERECEK VAR MI?”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çiftçinin bilgi teknolojilerine erişim eksikliği, randevu alma zorluğu ve TMO’nun ürün bedelini geç ödemesi nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2023 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2023 16:00
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“BUNUN HESABINI VERECEK VAR MI?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu çiftçilerin içinde bulunduğu zor durumla ilgili konuştu.

Paralarını ürün tesliminden 35 gün sonra alacak olan çiftçilerin bu süre içinde mazota gelen zamlarla daha çok zarara uğradığını söyleyen Gaytancıoğlu www.batiekspres.com haber sitesine yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Tarım sektörü, ülkelerin temel direklerinden biri olarak öne çıkarken, çiftçilerin yaşadığı zorluklar ve bu zorlukların artarak devam etmesi sektörün geleceği üzerinde de düşündürücü etkilere sahip oluyor. Haziran sonu buğdaylar biçildi. TMO 8 lira 25 kuruş ve sonra 1 TL ödemek koşuluyla 9 lira 25 kuruş fiyat verdi. Fiyatlar böyle açıklandı ama çiftçiye ‘Çıkar bakayım telefonunu randevu al’ dediler. Özellikle çiftçilerin bilgi teknolojilerine erişim eksikliği, randevu alma zorlukları ve iletişim sıkıntıları, bu durumu daha da vahim hale getiriyor. Çiftçide de bilgisayar veya Android telefon olmadığı için oğlundan veya arkadaşlarından randevu almaları için rica etti. Ama bir süre randevu alamadı.

Bununla birlikte, ürünlerini TMO'ya teslim eden çiftçilerin ödeme sorunu da büyük bir endişe kaynağı. Buğdayını koyacak yeri olmadığı ve borcu olduğu için tüccara buğdayını 5-5 buçuk liradan verdi. Randevular da genellikle temmuz 15 ve ağustos 15 arası alındı. Ürününü TMO'ya teslim edenlerin önemli bir çoğunluğu paralarını alamadı. Neden mi? Çünkü TMO parayı 35 gün sonra ödüyordu.

Ayrıca, çiftçilerin tarım işlemleri için kullanmaları gereken mazot gibi temel girdi maliyetlerinin artması da büyük bir endişe kaynağı. Buğdayın biçildiği Haziran sonundan Eylül ayına kadar geçen süre içinde mazot fiyatlarının nasıl değiştiği ve bu durumun çiftçilerin maliyetleri üzerindeki etkisi hakkında somut bir açıklama yapılmaması, çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşamasına yol açıyor.

Kısacası haziran sonu buğday biçildi, para eylülde alınacak. Bu süre içerisinde mazot ne oldu? Bunun hesabını verecek var mı? Çiftçinin kaybını ödeyecek var mı?”

ERGİN SÖZER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.