Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ÇÖZÜM BULUNMAZSA İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞECEK”

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, yabancı ilaç şirketlerinin döviz kuru nedeniyle Türkiye’den ilaçlarını çıkardığını belirterek; “Çözüm bulunamazsa ilaç krizi derinleşecek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2023 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2023 15:02
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
“ÇÖZÜM BULUNMAZSA İLAÇ KRİZİ DERİNLEŞECEK”

Son zamanlarda döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ilaç tedariğini ciddi şekilde etkilediğini belirterek “Vatandaşların üzerine yeni ek yük bindirilmeyecek şekilde yeni bir model oluşturulması gerekiyor” dedi.

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıcıgil, 2022 yılında başlayan ilaç krizinin etkisini göstermeye devam ettiğini söyledi. Kılıçcıgil, ilaç krizine çözüm geliştirilmediği takdirde Edirne’de vatandaşların kış aylarında eczanelerde ilaç bulma sorunuyla karşı karşıya kalacağını belirterek; “Kış zor geçecek” dedi.

Kılıçcıgil, ithal ilaç firmalarının Türkiye pazarından çekilme durumunu Euro’nun etkisine bağlayarak; “İthal ilaç firmalarının yapmış olduğu piyasadan çekilme durumu direkt Euro’nun etkisiyle gerçekleşiyor. Ülkede Euro’nun kuru 28 TL geçti, 30 TL’lere dayandı. Ama ilaçtaki Euro kuru 14 TL. Yani ilaç fiyatların yüzde 50’sinin altında bir Euro kuru ödeniyor. Bu da maliyetleri Euro olduğu için yabancı ilaç şirketlerini ticari anlamda tatmin etmiyor. Bundan dolayı da ilaçlarını ülkeden çıkarmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE GİDERSE İLAÇ SIKINTISI DERİNLEŞECEK”

Kılıçcıgil, sorunun Türk Eczacılar Birliği ve ilaç üreticileri dernekleri tarafından çözüme kavuşturulup yeni bir formül bulunması gerektiğini belirleterek; “İthal ilaç firmaları birer ikişer ilaçlarını getirmemeye başlarsa burada sıkıntılar daha da kendini göstermeye başlayacak. İlerleyen dönemde sorun haline geleceği çok aşikâr. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Türkiye’de bir ilaç sıkıntısı var. Böyle giderse daha da derinleşecek, içinden çıkılamaz bir hal alacak. Taraflarla oturulup gerek Türk Eczacıları Birliği gerek, ilaç üreticileri dernekleriyle beraber bu soruna çözüm bulunabilir. Yeni bir model nasıl oluşturulabileceği, fiyatlandırma ve ülkenin ekonomisi konuşulmalı. Şu anda vatandaşların üzerindeki ilaç maliyeti de çok yüksek ve çok ciddi fiyat farkları ödüyorlar. Özellikle ilaç kullananların emekli kesim olduğunu değerlendirirseniz, kronik ilaçlarda fiyat farkına çok yüksek paralar ödüyorlar ve bu durum artık vatandaşlarımız için zorlayıcı oluyor. Vatandaşların üzerine yeni ek yük bindirilmeyecek şekilde yeni model oluşturulması gerekiyor. Yoksa önümüzdeki kış zor geçecek” dedi.

“ÇOCUK ŞURUPLARINDA SIKINTI İLE KARŞILAŞABİLİRİZ”

Vatandaşların özellikle çocuk şuruplarına ulaşmakta sorunlar yaşayacağını söyleyen Kılıçcıgil; “Geçen dönem çocuk şuruplarında çok büyük bir kriz vardı. Özellikle cam şişeli ürünlerde öksürük şuruplarında depolarımızda bulunamıyordu. Bir çözüm üretilmediği takdirde bu dönemde de aynı sorunla karşılaşmamız çok muhtemel” sözlerine yer verdi.

“YERLİ ÜRETİCİ ENFLASYON NEDENİYLE SIKINTILI”

Kılıçcıgil, yerli üreticilerin yaşadığı sorunlara da değinerek; “Yerli ilaç üreticilerinin yaşadığı temel sıkıntı, enflasyon bazlı bir sıkıntıdır. Ülkedeki üretici enflasyonu, tüketici enflasyonundan daha da yüksek. O yüzden onların maliyetleri çok ciddi artarken, fiyatlar aynı oranda artırılamıyor. Onların üretimleri, kârları gitgide eriyor ve en sonunda ilaçları üretemez pozisyona getiriyorlar. 2022 yılında ülkede cam şişe bulunmadı. Çocuğunuzun şurubunu koyacağınız cam şişe bulunmadı. Onun maliyetini kurtarmıyordu. Bu durumun vatandaşın üstüne yıkılmaması lazım. Bu maliyetler açısından vatandaşta bıçak kemiğe dayandı. Yeni bir formül bulunup devletin bu konuda sorumluluk alması lazım” dedi.

“BULGARLAR ARZ TALEP DENGESİNİ BOZAMAZ”

Bulgaristan vatandaşların almış olduğu ilaçlarla Edirne’de ilaç bulma konusunda herhangi bir tehlikeye sebebiyet vermediklerini ve arz talep dengesini bozma ihtimallerinin bulunmadığını belirten Kılıçcıgil; “Bulgaristan vatandaşlarının almış olduğu ilaçların Edirne’deki ilaç arz talep dengesini bozma ihtimali yok. Bulgaristan zaten ülke olarak 5-6 milyonluk bir ülke. Orada yaşayan insanların sayısı sınırlı çünkü Bulgaristan’dan da Avrupa ülkelerine yoğun bir göç var. 5-6 milyonluk bir nüfusun içinden Edirne’ye gelip ilaç alan insanlar sınırlı. Onların, 90 milyonluk ülkenin üzerinde ilaç arz talep dengesini bozma ihtimali yok” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.