Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dal’dan 100’üncü yıl okulu önerisi: “EDİRNE’YE OKUL YAPIN”

-Eğitim-İş Edirne Şube Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, kentteki okul ve derslik problemine dikkat çekerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı nedeniyle Edirne’de 100’üncü yıl adını taşıyan bir okulun kurulmasını önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 17:44
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
Dal’dan 100’üncü yıl okulu önerisi: “EDİRNE’YE OKUL YAPIN”

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şube Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olması nedeniyle Edirne’de 100’üncü yıl adını taşıyan bir okulun kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının kurumsal düzeyde eğitim kurumlarında yaşatılması gerektiğini söyleyen Dal, Edirne’nin eski ve yeni yerleşim bölgelerinde ortaya çıkan okul ve sınıf mevcudu problemine de dikkat çekti. Kentteki özel okul taleplerinin de nedenlerini açıklayan Dal, yeni devlet okullarının kurulmasının önemini hatırlattı.

“SINIF MEVCUDUNU GÖREN VELİ ÖZEL OKULA GÖNDERİYOR”

Edirne’de çok sayıda özel eğitim kurumunun açılmasının nedenini açıklayan Dal; “Orta halli olan aileler, ilkokul, ortaokul ya da liseye gidecek çocukları için devlet okullarını araştırıyor. İlkokula ya da ortaokula gidecekse sınıfların 30 kişi olduğunu görüyor. Liseye gidecekse ve sınavla öğrenci alan okulları kazanamıyorsa dershaneden dönüştürülen temel liselere ya da biraz daha para harcayarak kolejlere göndermeye karar veriyor. Öğrenci mevcutları standartlarda olsa, liselerde 30 kişiyi, ilkokullarda 20 kişiyi geçmese hiçbir velinin tonlarca para vererek çocuğunu özel okullara göndereceğini sanmıyorum. Bir anlamda buna mecbur kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

“VELİLER ANAOKULUNDA DA ÖZELE İTİLİYOR”

Dal, velilerin anaokulu konusunda da problem yaşadığına dikkat çekerek; “Biz hep ortaokul, lise boyutunu düşünüyoruz ama bu durumun anaokulu boyutu da var. Anaokulları, başvuru listesindeki kriterlere göre öğrenci alıyor. Ama bir veli, çocuğunu oralara veremediği zaman özel anaokullarına yönlenmeye başlıyor. Dolayısıyla cazip anlamda memnun edecek okulların azlığı, veliyi özel okullara itiyor” dedi.

“HERKESİN ÖZEL OKULA GÖNDERECEK PARASI YOK”

Her velinin öğrencisini özel okula gönderebilecek maddi durumu olmadığını belirten Dal; “Özel okula gönderenlerin birçoğu akademik başarıyı çok fazla düşünerek göndermiyor. Devlet okulundan bir öğrenci, 11 ya da 12’nci sınıfta özel temel liseye geçiyor. Çocuk, devlet okulunda da kalsa üniversiteyi kazanamayacak, oraya gittiğinde de üniversiteyi kazanamıyor. Velilerin tercihleriyle akademik başarısı düşük olan öğrenciler de buralara gitmek zorunda kalıyor. Herkesin parası yok. Aslında özel okulların da olmaması gerekiyor. Özel okulların sahipleri, devletten daha mı zengin? Onlar binalar, spor salonları yapabiliyor, biz kaç yıldır anaokulu, ilkokul, ortaokul yapamıyoruz” sözlerine yer verdi.

“ŞÜKRÜPAŞA’DA 10 YILDIR DEVLET ELİYLE OKUL YAPILMAMIŞ”

Dal, 2022 yılı verilerine göre şehrin en kalabalık mahallesi olan 42 bin 876 nüfuslu Şükrüpaşa Mahallesi’nde okul sorunu yaşandığını söyleyerek; “Şükrüpaşa Mahallesi’nde en son yapılan 2 okul var ama hepsi bağışla yapılmış. Bu mahallede devlet eliyle son 10 yıldır yapılmış okul yok. Ama bu mahalleye her yıl büyük bir köy nüfusu ekleniyor. Bu çocuklar nereye gidecek? Veliler, okullardaki sınıf mevcutlarının fazla olduğunu görünce, bir de parası varsa özel okula yolluyor” dedi.

“ÇOCUKLARIN GELECEĞİ KAYBOLUYOR”

Edirne’de Gazi ve Meriç İlkokullarına ait binaların ise yıkıldığını hatırlatan Dal; “Gazi İlkokulu yıkıldı, otopark oldu. Meriç İlkokulu yıkıldı, yenisi yapılmadı. Şimdi Trakya Birlik İlkokulu’nun da Vali Fahri Yücel İlkokulu ile aynı binayı kullanacağı söyleniyor. Trakya Birlik İlkokulu’nun yerine yenisinin yapılacağını söylüyorlar ama Meriç ve Gazi İlkokullarının yerine yeni okul binası yapılmadı. Mimar Sinan Ortaokul da depreme dayanıksız gerekçesiyle boşaltıldı. Buralarda bir taraftan sınıf mevcutları artıyor, bir taraftan eski yerleşim yerlerinde yıkılan okullar yenilenmiyor ve başka bir yere taşınma ile bu çözülmeye çalışılıyor. Oradaki öğrenciler de, maddi durumu düşük ailelerin çocukları. Onların da başka mahallelerdeki okullara gitme şansı yok. Bunlara ücretsiz servis de konmuyor. Ebeveynler meraklıysa çocuklarını okullara götürüyorlar. Yoksa çocukların geleceği kayboluyor” ifadelerine yer verdi.

“ÖĞRETMEN EVİNDEN VAZGEÇTİK, OKUL YAPILSIN”

Dal, depreme dayanıksız gerekçesi ile yıkılan öğretmen evi ile ilgili de herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını belirterek; “Edirne’ye öğretmen evi yapılmasından da vazgeçtik. Sürekli gündeme getiriyorduk ama ondan da vazgeçtik. Bizim derdimiz; Milli Eğitim’in varsa maddi kaynağı, öğretmen evi yapmak yerine yeni yerleşim yerinde anaokulu, ilkokul, ortaokul yapmasıdır. Özel okula göndermek isteyen veli yine göndersin ama kimse göndermek zorunda kalmasın. Bu ülkenin, şehrin evlatları okusun istiyoruz” dedi.

EDİRNE’NİN GEÇMİŞ BAŞARILARINI HATIRLATTI

Edirne’nin geçmişteki eğitim başarılarına da dikkat çeken Dal; “Edirne LGS’de ilk 3’te, üniversite yerleştirmelerinde ilk 10’da yer alan bir şehirdi. Ama o zaman okullar hem başarılarını yüzde olarak kamuoyu ile paylaşıyorlardı, hem de Milli Eğitim ve ÖSYM bu verileri Türkiye’de ilan ediyordu. Şimdi istatistik anlamında Edirne’nin kaçıncı sırada olduğunu kamuoyu ile paylaştıklarını sanmıyorum. ÖSYM de istatistikleri 1 sene sonra gönderiyor ama orada da illerin sıralaması yok. Dolayısıyla Edirne oralardan buralara gelmiş durumda” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.