Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devrim Yasaları 100 yaşında

Devrim yasalarının kabulünün 100’üncü yılı dolayısıyla ADD Edirne Şube Başkanlığı basın açıklaması düzenledi. Açıklama öncesi konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Atatürk’ün Devrim Yasaları’yla özellikle ortaçağ eşitsizliğini ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 17:30
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Devrim Yasaları 100 yaşında

3 Mart devrim yasalarının kabulünün 100’üncü yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şubesi basın açıklaması düzenledi.

Açıklamanın okunmasından önce konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Atatürk’ün kuruluş ve kurtuluş mücadelesine başladığında özellikle ortaçağ eşitsizliğini ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti. Özcan; “Bunun için de öncelikle birlik ve beraberliği sağlamış, bu birlik ve beraberliği Türkiye Büyük Millet Meclisi’yle kurumsallaştırmış, daha sonra TBMM ile düzenli orduya geçilerek bağımsızlık savaşı kazanılmış ve eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla da aydınlanma devrimleri başlamıştır. Aydınlanma devriminin ilk ayağı 1 Kasım 1922 de saltanatın kaldırılması olmuştur. Daha sonra Lozan anlaşmasından sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı ve 4 ay sonra başlayan devrim yasalarıdır. Burada özellikle ortaçağ eşitsizliğinde kişi ve zümrelerin halka karşı eşitsizliği, erkeklerin kadınlara karşı eşitsizliği gibi ve ülkelerin gelişmesi veya gelişmemesi kadınlara verilen değerle ilgilidir. Aydınlanma devrimine aynı zamanda kadın devrimi de diyebiliriz. Çünkü kadın erkek eşitliği öncelikle sağlanmıştır” dedi.

Tüm Türkiye’de eş zamanlı okunan açıklamada, 1 Kasım 1922’de Saltanatın Kaldırılması ve 29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin İlanı devrimlerinin hemen ardından 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 3 Temel Devrim Yasasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin Laik Hukuk Devleti niteliğini belirleyen ilk adım olduğunu belirten ADD Edirne Şube Sekreteri Seray Selvili; “Bu 3 yasa, Şeriye, Evkaf ve Erkanı Harbiye Vekâletlerinin kaldırılarak yerlerine Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genel Kurmay Başkanlığını kuran 429 sayılı Yasa, çok başlı eğitime son veren 430 sayılı Tevhidi Tedrisat (Eğitim Birliği) Yasası ve Halifeliği kaldıran 431 sayılı yasadır. 3 Mart yasaları ile başlayan Aydınlanma Devrimi, Şeriye mahkemelerini kaldıran, devlet yönetiminde şeriat hükümlerini yasaklayıp evrensel hukuk kurallarını getiren ve çağdaş yargı sistemini kuran 8 Nisan 1924 tarih ve 469 sayılı ‘Mehakimi Şeriyenin İlgasına (Şeriat mahkemelerinin kaldırılmasına) ve Mehakimin Teşkilatına Ait Ahkâmı Muaddil Kanun, Tekke ve Zaviyeleri kapatıp Tarikatları yasaklayan 30 Kasım 1925 tarih ve 677 sayılı kanun, 17 Şubat 1926’da kabul edilen 743 sayılı Türk Medeni Kanunu ve diğer Devrim Kanunları ile tamamlanmış, böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri “Laik, Demokratik ve Sosyal Hukuk Devleti” olarak kesinleştirilmiştir. Hal bu iken günümüzde Anayasanın 174’üncü maddesi ile korunmalarına karşın, bu 3 temel devrim yasası yürürlükte değil gibidir. O kadar ki; milletin oylarıyla devleti Anayasa ve yasalara uyarak yönetmek üzere göreve gelen kimi iktidar mensupları din kurallarını hayatın merkezine yerleştirmekten söz etmekte, İslam’ın esası olduğunu söyleyerek şeriat çağrılarına örtülü destek vermekte, TBMM kürsüsünde hilafet istekleri dillendirilmekte, Anayasa pek çok durumda bizzat uymak, uygulamak ve uygulatmak zorunda olanlar tarafından çiğnenmektedir. Halifeliği kaldıran 431 sayılı yasa (469 ve 677 sayılı yasalar da) yürürlüktedir güya, ama tarikat ve cemaatler devlet kadrolarında, okullarda, toplumda cirit atmakta, vergisiz, denetimsiz holdingleşmelerine sessiz kalınmakta, sokaklardaki, hatta adliye koridorlarındaki şeriat - hilafet höykürmeleri takipsiz bırakılmakta, sözde hanedan düğünlerinde Atatürk’e ‘Soysuz’ diyen tarih cahili hayasızlar kollanmakta, kendince din uydurup fitne saçan hoca kılıklı hadsizler korumalarla ekran ekran dolaşmaktadır. 429 sayılı yasa ile kurulan, ilk başkanı Milli Mücadele kahramanı Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bugün kuruluş amaç ve ilkelerinden ne denli saptığı da ortadadır. Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyetin 101’inci ve 3 Mart Devrim Yasalarının 100. yılında bu felaketli gidişe son vermek için tek çarenin bir an önce Atatürk’ün akıl ve bilim yoluna girmek olduğu inancı ve Kemalizm’in namus sesini yurdumuz semalarına bir ‘Sis Çanı’ gibi asarak milletimizle birlikte Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne ulaşma kararlılığı ile Gençliğe Hitabe’den aldığı görevinin başındadır” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.