Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de dev Kakava ateşi yandı

Edirne’de Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri kapsamında geleneksel Kakava ateşi yakıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 23:41
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Edirne’de dev Kakava ateşi yandı

Edirne’de 2017 Aralık ayında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne giren ve bu yıl 4-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri kapsamında geleneksel Kakava ateşi yakıldı.

Protokolün tören alanına girişinin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende; Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ve Çeribaşı Fikri Ocak konuşma yaptı.

ÇERİBAŞI’DAN KAKAVA’YA DAVET

Bir dahaki seneye yapılacak olan şenliğe de vatandaşları davet eden Çeribaşı Fikri Ocak; “Bundan 1361 yıl önce Türkiye'ye gelen Kakava Şenlikleri, 1400 yıldan beri Osmanlı'dan sonra burada serhat şehri Edirne’mizin kurtuluşudur. Eskiden Kakava Şenlikleri Süloğlu’nda yapılıyordu. Ondan sonra şehri Gogo Mezarlığı'na aldılar. Tekrar sayın belediye başkanlarımız, modernleşmesi için tarihi Kırkpınar güreşinin içine almakta bulundular. Onlara tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah bir dahaki seneye de sizleri Türkiye Çeribaşı olarak davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE 2023 YILINDA 4,7 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLADI”

Ocak’ın ardından programda konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya; “Edirne'nin değerli yöneticileri ve turizmciler el birliğiyle şehrin turizm potansiyelini daha da yukarıya taşımak için önemli adımlar atıyorlar. Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde Edirne'nin 2023 yılında aldığı ziyaretçi sayısı 4,7 milyon kişiye ulaştı. Edirne'deki konaklama tesislerine giriş sayımızda 650 binin üzerine çıktık. Hedef tabii ki bu sayıları çok daha yukarıya çıkartmak. Bunun için TÜRSAB olara bizler de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Baharın gelişini müjdeleyen, bolluk ve bereket simgeleyen Hıdırellez, Edirne'de bir başka coşkuyla kutlanıyor. Bin 400 yıllık bir gelenek olan ve UNESCO Kültürel Miras Listesi’nde bulunan Edirne Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'nin turizm açısından da çok önemli bir değeri bulunuyor” dedi.

“EDİRNE’DE VİZYON PROJELER HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Bağlıkaya’nın ardından programda konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da yeni projeler için çalıştıklarını belirterek; “Kardeşliğin, barışın kenti Edirne birçok farklı medeniyetin içinde barındırmakta olan bir marka şehirdir. Şehrimizde sürdürülebilir, sağlam, sağlam ilişkilere dayalı gerçek anlamda olabilecek potansiyeli Edirne'de yeni destinasyonlar kazandıracak vizyon projeleri hayata geçireceğiz. Kendimizi değil, kentimizi, esnafımızı, kadınlarımızı, gençlerimizi ve geleceğimizi düşüneceğiz. Bunun ilk adımı olarak da her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde kutladığımız Kakava Hıdırellez Şenliğimizi bu sene ilk defa esnafımızdan, halkımızdan ve Türksab'tan gelen talep doğrultusunda 3 güne yaydık ve 4-6 Mayıs olarak programladık. Bu kent, bu kültür, bu özgürlük bizler için çok değerli. Bu nedenle sizlerin eğlenmesi, Edirne'yi daha iyi tanıyabilmesi ve evinin mutlu bir şekilde dönebilmesi için güzel bir şenlik programı hazırladık. Birazdan kakava ateşimizi yakacağız. Yarın sabah 2017 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Hıdrellez Şenliği’mizi kutlayacağız. Yakacağımız bu ateşin ve dileyeceğimiz dileklerin, bu güzel ülkede bereketin, demokrasinin, özgürlüğün, barışın, mutluluğun, adaletin, sağlığın, insanca yaşamının ateşi olmasını istiyorum ve diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemize vesile olan bu şenliklere sahip olmaktan dolayı gurur duyuyor, Edirne'nin köprü geleneklerini, kültürünü ve ruhunu yaşatan şenliklerimizin tüm hemşerilerimize, şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

“BÜTÜN DÜNYA KÜLTÜR MİRASINDA YER ALAN BİR DEĞER”

Akın’ın ardında şenliğe gelenlere seslenen Edirne Valisi Yunus Sezer; “Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri sadece bizim için, bütün dünya için kültür mirasında yer alan önemli bir değer. Bu değerin Edirne'mizde olması da bizim için büyük bir şans. Bunu da 3 güne yayan şenliklerle beraber kutlamaya devam ediyoruz. Birazdan Kakava ateşini yakacağız. Bu Kakava ateşinin öncelikle bolluk ve bereket için yanmasını sağlık, huzur ve barış getirmesini, bütün dileklerin de gönlünüzce olmasını ve dünyaya ve geleceğe güzellikler getirmesini temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.

KAKAVA ATEŞİ COŞKUYLA YAKILDI

Daha sonra geleneksel Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Kakava ateşinin yakılmasının ardından sahneye ilk olarak Edirne Beledye Roman Halk Oyunları Topluluğu çıktı. Roman danslarıyla birlikte katılımcılar doyasıya eğlenirken; rengarenk görüntülerle Kakava ve Hıdrellez coşkusu artarak devam etti. Programda ayrıca HOTEAD Dans Topluluğu, Anadolu Folklor Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Roman Müzik Topluluğu, Ahmet Gümüş Klarnet Topluluğu, Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu, Edirne Belediyesi Kent Orkestrası, Edirne Belediye Bandosu, Süheyla Solak & Blues of Rumeli sahne alacak. Program, saat 23.00’te ise 9/8’lik şarkılar ile devam edecek.

SABAHIN İLK SAATLERİNDE NEHRE DİLEKLER ATILACAK

Sarayiçi mevkiinde düzenlenen şenlik programı kapsamında saat 04.30’da yeniden 9/8’lik şarkılar ile kutlamalar başlayacak. Saat 05.30’da Kakava ritüeli dans gösterisinin gerçekleştirileceği kutlamada, 06.00’da ise Fatih Köprüsü’nden Tunca nehrine dilek atma ritüeli yapılacak. Şenlikler, yarın saat 12.00’de Mor-İz Kadın Meclisi Darbuka Topluluğu ve saat 13.00’te Edirne Belediye Bando gösterisi ile Saraçlar Caddesi’nde sona erecek.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.