Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Edirne’de inşaatlar yarım kalıyor”

Edirne’de inşaat ve emlak işi yapan Kazım Peçe, inşaat sektöründe ciddi bir eleman sıkıntısı olduğunu söyleyerek “İnşaatlarda çalışacak usta ve kalfa bulamıyoruz. İnşaatlarımız yarım kalıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 17:35
Kaynak: MERT ERİŞKİN
“Edirne’de inşaatlar yarım kalıyor”

Edirne’de emekli mühendis olan Kazım Peçe, inşaat ve emlak  işi yaptığını, Edirne’de inşaat sektörünün çok durgun olduğunu söyledi. Peçe, konut fiyatlarının aşağı doğru geldiğini, maliyetlerin yükseldiğini ancak inşaatta çalışacak adam bulamadıklarından yakındı. Mevcut projelerin bitmesi için inşaatların bitmesi gerektiğini belirten Peçe, usta ve çırak eskiliğinden dolayı inşaatların yarım kaldığını ifade etti.

Bulgaristan ve Romanya’ya büyük bir işçi göçü olduğunu söyleyen Peçe, Edirne’deki yerli halkın gelir seviyesinin yüksek olmasından dolayı inşaatlarda çalışmak istemediğini ve bundan dolayı Edirne’de inşaat sektörünün canlanmasının dışarıdan gelen göç ile mümkün olabileceğini belirtti.

“GÜNLÜK 2 BİN 500 LİRAYA ÇALIŞTIRACAK ADAM BULAMIYORUZ”

Edirne’de inşaat sektörünün durgun olduğunu ve çalışacak eleman bulamadıklarını belirten Peçe; “İnşaat sektörü şu an çok durgun. Mevcut projelerin bitmesi için de inşaatların bitmesi lazım. İnşaatlara şu an usta ve kalfa bulamıyoruz. İnşaatlarımız yarım kalıyor, bitiremiyoruz. Şu an usta yevmiyesi 2 bin 500 lira. Daire fiyatları aşağı doğru geliyor, maliyetler yükseliyor ve çalışacak adam bulamıyoruz. Hem maliyetleri tutturamıyoruz, konutlar bu yüzden satılmıyor hem de işçilikler ve malzeme artıyor. Örneğin enflasyon yüzde 65, malzeme yıllık yüzde 200 yüzde 300 artıyor. Enflasyona göre maliyet artmıyor. İşçilik desen yine öyle. Şu anda en kötü amele, hiç işi bilmeyen bin 500 liradan aşağı çalışmıyor. Ki bulsak çalıştıracağız. Ama yok. Şu an Edirne’de işçi sıkıntısı çok” dedi.

“BÜYÜK BİR İŞÇİ GÖÇÜ VAR”

Peçe, yurt dışına yoğun bir işçi göçü olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Bulgaristan ve Romanya’ya büyük bir işçi göçü var. Orada da daha çok kazandıkları için burada durmuyorlar. Şu an burada günlük 2 bin 500 lira yevmiye veriyorsun adam bulamıyorsun. Diğer tarafta yurt dışına giden adam 2 bin 500 liradan daha çok para kazanıyor ve orayı tercih ediyor.”

“GENÇ KESİM YETİŞTİRİLMİYOR”

Genç kesimin yetiştirilmediğine değinen Peçe; “Genç kesim yetiştirilmiyor. Ustaların elinin altında çalıştıracak adam bulamıyoruz. Çıraklıktan yetiştirilmesi lazım. Herkes masa başından para kazanmaya çalışıyor. Ben emekli mühendisim sahada da bulundum, çalıştım. Ustalarımla beraber ellerim çatlıyordu, kanıyordu. Şu an gençler kolay yoldan masa başında oturup para kazanmak istiyor” diye konuştu.

“EDİRNE’DE İNŞAAT SEKTÖRÜ DIŞARIDAN GELEN GÖÇ İLE AYAKTA DURUR”

Peçe, eleman bulamama sebeplerinden birinin de Edirne’nin göç almaması olduğunu söyleyerek “Eleman bulamama sebeplerimizden biri de Edirne’nin göç almaması. Gelir seviyesi olarak yüksek bir yer Edirne. İnsanlar çiftçi, birçoğunun geliri iyi. İnşaata gidip çalışmıyorlar. Ancak dışardan gelen göç ile Edirne’de inşaat sektörü ayakta durur. Ama dışarıdan göç almadığı ve insan da yetişmediği için çok büyük bir sıkıntı var” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.