Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’nin yaklaşık 1 asırlık lezzeti: Çakay köftesi

Edirne’de 1952 yılında Yahudi bir işletmeciden Çakay ailesi tarafından satın alınarak aynı tarifle üretilen Çakay köftesi, yaklaşık 1 asırdır aynı adresinde hizmet vermeye devam ediyor. İşletme ortağı Ahmet Çakay, Çakay köftesinin devam etmesi için ailedeki yeni nesilleri de yetiştirdiklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 16:17
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Edirne’nin yaklaşık 1 asırlık lezzeti: Çakay köftesi

Edirne, tava ciğerinden ciğer sarmasına, beyaz peynirinden badem ezmesine kadar toplam 11 adet coğrafi işaretli ürünüyle bilinse de kent tarihinde önemli bir yere sahip gastronomik unsuru da Çakay Köftesi.

Balık Pazarı Caddesi Direk Çarşısı Sokak’taki Çakay Köftecisi, yaklaşık 100 yıllık tarihinde yeri ve lezzeti hiç değişmeyen bir işletme. 1952 yılında Yahudi bir esnaftan Mustafa Çakay’ın satın almasıyla devam eden işletme, oğlu Reşat Çakay’ın ardından torunları Ahmet ve Gökhan Çakay tarafından devam ettiriliyor.

İşletmenin kapısından ilk adım atıldığında duvarda asılı olan Mustafa Çakay’ın fotoğrafı ile birlikte 72 yıldır özel misafirlerine ait fotoğraflar göze çarparken; ızgarasının üzerindeki Çakay köfte neredeyse 100 yıldır kızarmaya devam ediyor. Kardeş çocukları olan Ahmet ve Gökhan Çakay ise yaklaşık bir asırdır Çakay Köfte’nin müşterilerine aynı tadı hissettirmesi için emek vermeye devam ediyor. Çakay Ailesi, dördüncü neslin de geleneği devam ettirmesi için her sabah saat 09.00’da hazırlıklarına başlayıp 18.00’e kadar hem Edirnelilere, hem de yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

“YAKLAŞIK 100 YILDIR BU DUVARLAR KÖFTE KOKUYOR”

Çakay Köftecisi işletme ortağı Ahmet Çakay, 40 yıldır işletmede çalışmaya devam ettiğini belirterek; “40 yıldır bu dükkândayım. 1952 yılında rahmetli dedemiz Mustafa Çakay, burasını Yahudi bir esnaftan satın almış. Esnaf da dükkânı satarken köftenin tarifini de vererek İsrail’e taşınmış. 1952’den beri buradayız. Biz başlayalı 72 yıl oldu. Bizden önce de 30 yıl işletilmiş olsa yaklaşık 100 yıldır bu duvarlar köfte kokuyor. İşletmemiz hep de buradaydı” ifadelerini kullandı.

“4 NESİLDİR AYNI TARİF DEVAM EDİYOR”

Çakay Köftesi’nin kendine özgü bir lezzeti olduğunu söyleyen Çakay; “Köftenin içinde baharat ve soğan yok. 4 nesildir aynı tarif devam ediyor. Birçok müşterimiz beğeniyor. Çok eski müşterilerimiz hâlâ geliyor. 70 yaşındaki bir müşterimiz, ‘Ben sanat okulunda öğrenciyken geliyordum. Hâlâ aynı lezzet’ diyor. Üzerinden kaç yıl geçmiş, her şey değişmiş, doğal bir şey kalmamış ama biz eski tadı korumaya çalışıyoruz. Çakay Köftecisi olarak tescilimizi de aldık. Bizden başka kimse uygulayamıyor” dedi.

“İSTANBUL’DAN DA, YUNANİSTAN’DAN DA MÜŞTERİLERİMİZ VAR”

Yurt içinde özellikle İstanbul’dan, yurt dışında ise Yunanistan’dan müşterilerinin olduğunu belirten Çakay, tanınmış isimleri de Çakay Köftecisi’ne zaman zaman geldiğini açıklayarak; “Popstar Erkan sürekli gelir. Ayrıca Kadir Çöpdemir gelip program yaptı. Ali Biçim gibi ‘Youtube’ta fenomenleri var, onlar gelip beğendiler. Siyasiler geliyor. Gelenlerin hepsi memnun kaldılar. Bulgarların pek köfte zevki yok. Genellikle ciğeri tercih ediyorlar. Ama bizim de kendimize göre müşterimiz var. Bilhassa fenomenlerin çekim yapmasından sonra İstanbul’dan gelen çok müşterimiz oldu. Kendi müşterimiz de mevcut. Yunanistan’dan müşterilerimiz var. Bir Yunan müşterimiz haftada bir ya da 15 günde bir olsa da geliyor. Memnun kalmışlar ki geliyorlar” sözlerine yer verdi.

“ALMANYA’DA ÇAKAY KÖFTESİ’Nİ KONUŞMUŞLAR”

Çakay, köftelerinin lezzetini yurt içi ve yurt dışında da bilindiğine dair örnekleri anlatırken; “1975 yılında Edirne’nin Elçili köyünden Almanya’nın Münih kentine giden bir dostumuz, kent merkezinde vitrinlere bakarken bir Alman ile tanışıyor. Edirneli olduğunu söylediğinde Edirne’ye birçok kez turist olarak geldiğini ve dükkânımızda çok kez köfte yediğini anlatmış. ‘Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur’ dendiği gibi Münih’te böyle bir kavuşma yaşanmış ve bizim dükkânımızın sohbetini yapmışlar. Geçen hafta da Edirne Tren Garı’nda trenden inen bir genç gördüm. Arabamla yanından geçerken sıcaktan bunaldığını görüp çarşıya götürebileceğimi söyledim. Kabul ederek arabama geldi. Sohbet ederken Edirne’nin ciğeri ve köftesinin meşhur olduğunu ve Çakay Köftecisi’ni duyduğunu söyledi. Ben de Çakay Köftecisi’nin sahiplerinden biri olduğumu söyledim ve şaşırdı. Daha sonra gelip burada köftemizden yedi” dedi.

“YETİŞEN EVLATLARIMIZ VAR”

Çakay, kent belleği olmuş lezzetin devam etmesi için ailedeki yeni nesilleri de yetiştirmeye devam ettiklerini belirterek; “Yetişen evlatlarımız var. Allah ömür verirse devam ettireceğiz. Bu dükkânın sonsuza kadar devam etmesini isteriz ama Allah bilir” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.