Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ENEZ’DE ORMAN VE TARLAYA RES

Enez’e bağlı Yenice, Çavuş, Küçükevren ve Sultaniçe köylerinin sınırları içine RES ve EDT kurulması için ÇED süreci başlatıldı. Projenin orman ve tarla arazisinin yanı sıra Doğal SİT alanında kalması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 17:44
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
ENEZ’DE ORMAN VE TARLAYA RES

Edirne’nin Enez ilçesine bağlı Yenice, Çavuş, Küçükevren ve Sultaniçe köylerinin sınırları içinde EH Enerji Anonim Şirketi tarafından Küçükevren Rüzgâr Enerji Santrali (RES) (50 Mwm/50 Mwe) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) (50 Mwe/50 Mwh) projesinin yapılması için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, proje ile ilgili ÇED süreci tamamlanana kadar her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilebileceğine yer verildi.

25 ADET RÜZGAR TÜRBİNİ VE DEPOLAMA TESİSİ KURULACAK

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; Küçükevren RES ve EDT kapsamında 2 bin 485,52 hektarlık santral sahası içinde 25 adet rüzgâr türbini kurulacak. Kurulacak türbinler 2 MWm/2 MWe gücünde olacak. Santral sahasının 1,06 hektarlık kısmında kurulacak depolama tesisinin toplam kapasitesinin ise 50 MWm / 50 MWe olması planlanıyor.

YÖRE HALKI BİRİNCİ DERECEDE ETKİLENECEK

Yıllık toplam 200 milyon kWh elektrik üretilecek projede, üretilecek enerjinin de yeni tesis edilecek Enes Havza TM’ye bağlanması planlanıyor. Proje kapsamında öncelikli olarak etkilenmesi beklenen kesimin ise projeye yakın yerleşim yerlerinde ikamet eden yöre halkı olacağı belirtilirken; bölgede yaşayan ve geçimini sağlayan yöre halkının faaliyetten birinci derecede etkileneceğine yer verildi.

EN YAKIN YAPIYA 10 METRE MESAFEDE

Projede kurulması planlanan türbin noktalarına en yakın hassas yapının, T8 türbin etki alanına 10 metre mesafede yer alan Yenice köyündeki bir ağıl olduğu açıklandı. Santral 365 gün, günde 24 saat 3 vardiya olacak şekilde işletilecek. Çalışma alanına ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla yeni yol ve türbinlere ulaşım için santral alanı içerisinde bağlantı yolları açılacak.

ORMAN VE TARLA YERİ İLE DOĞAL SİT ALANINDA

Santral sahası içerisinde kurulması planlanan türbin yerlerinden 18 adet türbin yeri orman parselleri, 6 adet türbin yeri (T17, T19, T20, T21, T22 ve T23) tarla parselleri ve 1 adet türbin yeri (T24) ise tapulama harici alan üzerinde kalıyor. Korunan Alanlar Haritasına göre, Küçükevren RES ve EDT Santral Sahası içerisinde kurulması planlanan T1, T2, T6 ve T7 numaralı türbin yerleri, Meriç Deltası Sulak Alanı sınırlarında; Tabiat Varlıkları Haritasına göre ise T1 numaralı türbin yeri Çandır Köyü Doğal SİT Alanı sınırlarında kalıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.