Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat sektörü dertli

Edirne’de müteahhitler enflasyondan ve konut kredisi faizlerinin yüksekliğinden dolayı satış yapamamaktan dertli, 2024’ten beklentileri faizlerin düşüp satış yapabilmek.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 17:46
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
İnşaat sektörü dertli

Edirne’de müteahhitler inşaat yapma konusunda enflasyondan, yaptıkları inşaatı satma konusunda da konut kredisi faizlerinin yüksek olmasından dertli. Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Tezcan Liznak, 2023 yılının kendileri için çok güzel geçmediğini, enflasyona yenik düştüklerini ve sattıkları malı yerine koyamadıklarını söyledi. Liznak; “2023 yılı bizim için çok güzel geçmedi. 2023 yılını değerlendirecek olursak; 2023 yılında sürekli enflasyona yenik düştük. Gelen zamlara ve ekonomiye yenik düştük. Sattığımız malın yerine koyamaz hale geldik. İnşaatlarımızı yapmaya tabi ki devam ediyoruz ve edeceğiz. 2023’ün yıl sonuna yaklaştığımızdan, hesap kapamalarımız ve yapacağımız işlerden doğacak olan zamlar ardı arkası kesilmeden geliyor. Bu durum ekonomik olarak bizi zorlamakta. Bunun içinde bir çalışma yapılmasını istiyoruz devletimizden. Beklentimiz bu yönde. Bunların bir an önce ele alınması, daha uygun faizler ve bu faiz oranlarının düşürülüp dairelere uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Biz üretiyoruz ama satış konusunda krediler yüzünden ciddi anlamda bir sıkıntımız var. Bu sıkıntıların çözülmesi içinde devletimizden, hükümetimizden, Ticaret Bakanlığı’ndan beklenti içerisindeyiz. Yapacağımız imalatlarda kaygı duymaktayız. Satmak da çok sorun yaşamamamıza rağmen imalatta çok sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü aldığımız mala her hafta zam gelmekte. En azından bunların sabitlenmesini istiyoruz. Düşüş de değil; sabitlemesi bile bizim için çok önem arz ediyor. Sektörümüz kaygıyı yaşıyor; kaygımız bir malı sattıktan sonra tekrardan yerine koyamamaktan yana oluyor. Satmak da zorlanıyoruz ve satmak da çok fazla istemiyoruz. Çünkü bin liraya sattığımız mal yarın 2 bin lira oluyor. Bu da bizim için çok ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu durumu ne matematikselleştirebiliyoruz ne de muhasebeleştirebiliyoruz. Her açıdan zorlanıyoruz” dedi.

“İMALAT DEVAM ETMEK ZORUNDA”

2024 yılında enflasyonun düşmesi beklentilerinin olduğunu söyleyen Liznak; “2024 beklentimiz bu zamların ve enflasyonun kontrol altına alınması; zam olmaması, sabitlenmesi ve kredi faiz oranlarının düşürülerek tekrar açılması. Bu alanlarda beklentimiz var. Konut fazlalığı hem var hem yok. Yapılan imalatlar tabi ki satın alınmakta. Bu anlamda bir fazlalık gözükmüyor. Ancak imalat da tam anlamı ile yeterli gelmiyor. Yeterli gelmemesinin sebebi şehrimiz göç almakta. Okul döneminde yeniden kiralık sorunu yaşamamak için imalat devam etmek zorunda” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.