Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kakava ateşi erken yanacak

Edirne Valisi Yunus Sezer, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nde yakılan Kakava ateşinin bu yıl daha erken saatte yakılacağını söyledi. Aktivitelerin de zenginleştirildiğini açıklayan Sezer, Edirne Kırmızısı’nın da öne çıkarılacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2024 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2024 18:31
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kakava ateşi erken yanacak

Edirne, her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’ne hazırlanıyor. Kakava ateşinin yakıldığı, çeşitli müzik etkinlikleriyle on binlerce katılımcının eğlendiği, dilek ağaçlarına dileklerin asıldığı ve Tunca nehrine dilek çelenginin bırakıldığı şenlik kapsamında Sarayiçi mevkiinde hazırlıklar devam ediyor.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin düzenlenmesindeki paydaş kurumlarının bir araya gelerek gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararları açıkladı. Sezer, Sarayiçi mevkiindeki güvenlik tedbirlerinin alındığını belirtirken; özellikle turizm temsilcilerinin Kakava ateşi yakımı saatinin daha erken bir saate çekilmesi talebinin kabul edildiğini söyledi. Şenliklerde kurulacak stantlar için de yeni bir çalışma gerçekleştirildiğini belirten Sezer, Edirne Kırmızısı’nın da ön plana çıkarılacağını ifade etti. Sezer, ayrıca Edirne’nin bir festival alanına ihtiyacı olduğunu söylerken; yeni bir festival alanının oluşturulması halinde Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin orada düzenlenebileceğini belirtti.

“TÜM PAYDAŞLARIYLA TOPLANTI YAPTIK”

Sezer, Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin Edirne için önemli olduğunu söylerken; “Geçmiş yılları biraz izledim. Belediyemiz organize ediyor. Gelen turistlere, yapılan aktivitelere baktım ve bununla ilgili bir toplantı yaptık. Belediyemizin, emniyetimizin, jandarmanın, turizmcilerin, bütün paydaşların katılımıyla toplantı gerçekleştirdik. Yaşanan çok yoğun bir ziyaretçi akışı olduğu için birinci mesele, trafikte çok yoğun sıkıntılar yaşandığı yönündeydi. İkincisi, alana gidiş noktasında ve araçların girişi, çıkışı ve insanların giriş noktasında problemler yaşanıyor. Bununla ilgili olarak emniyet müdürlüğümüz ve güvenlik müdürlüğümüz, belediye ile beraber araçların geliş istikameti, insanların geliş istikameti ne olacak, nereye park edilecek konularında bir planlama yaptılar. Başkanımız ile beraber bir değerlendirme yaptık. Bu noktada park alanları, geliş istikameti ve burada alınacak güvenlik tedbirleri planlandı” ifadelerini kullandı.

“ATEŞ YAKIMI ERKENE ALINDI”

Turizm temsilcilerinin, Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin erken başlatılması gibi bazı talepleri olduğunu belirten Sezer; “Ateş yakımı biraz daha erkene alındı. Oradaki aktivitelerin biraz daha zenginleştirilmesi talepleri vardı. Onlar nispeten yapıldı. Bu sene Edirne Kırmızısı’nın ön plana çıkartılmasını biz istedik. Valilik olarak Edirne Kırmızısı’nı yansıtan belirli giysiler yaptırıyoruz. Kakava ateşinin birkaç yerde yakılması yönünde talepler vardı. Onları gerçekleştireceğiz. Belli sanatsal grupların gelmesi yönünde zaman kısıtlı olduğu için çok fazla istediğimiz olmadı ama o da biraz zenginleştirildi. Tuvalet ve stantlarla ilgili bir kaos oluştuğunu söylediler. Tuvaletler planlandı ve temin edildi. Stantlar noktasında da her gelen bir stant açmasın diye belirli bir düzen getirildi. Hem belediye, hem valilik, hem SODAM için yöresel ürünlerin sergileneceği stantlar hazırlanıyor” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SENE 3 GÜNE YAYILABİLİR”

Sezer, toplantıda konuşulan eksikliklerle ilgili belirli tedbirler aldıklarını söyleyerek; “Önümüzdeki sene bunu 3 güne yayacak, aktivitelerin de ulusal baza taşınacağı şekilde insanların geleceği şenlik olabilir. Gördüğüm kadarıyla 1 güne sıkıştırılıyor. Ateş yakıldıktan sonra herkes dağılıyor. Yemek bulma, belirli ihtiyaçlar, konaklama noktasında çok sıkıntı yaşandığı belirtildi. Bunlarla ilgili tedbirler alındı. Önümüzdeki yıl da belediyemiz ile beraber daha planlı, biraz daha zenginlik katılan bir programı planlıyoruz” sözlerine yer verdi.

“EDİRNE’NİN FESTİVAL ALANINA İHTİYACI VAR”

Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin yer değişikliği konusunda da açıklama yapan Sezer; “Yer değişikliği konusunda ilimizin şiddetli bir şekilde bir festival alanına ihtiyacı var. Bununla ilgili olarak bizim, 12 ay boyunca festivallerin yapılabileceği bir alana ihtiyacımız var. Şu anda Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin yapıldığı yer ile ilgili olarak gidiş istikameti var ama karşı taraftan çıkış olması lazım. On binlerce insanı oraya koyduğunuz zaman insanlar aynı yoldan çıkmak zorundalar. Burada karışıklığın olması muhakkak. Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri’nin düzenleneceği, diğer festivallerin de yapılacağı, alt yapısı tamamlanmış, stantları ve sahneleriyle beraber 12 ay hizmet verecek bir festival alanını yapmamız lazım. Belediyemiz ve Kültür Bakanlığı ile de konuşup böyle bir şeyi planlamamız lazım. Yer konusunda değişik alternatifler söyleniyor. Bu alternatifleri de şehre, kamuoyuna sunup bir tartışmak lazım. Bir yerden vazgeçip bir yere giderken daha iyisine gitmekte fayda var” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.