Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaya, Edirne’nin deprem riskini anlattı

Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen Bilim Zirvesi’nde konuşan Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Edirne ve Kırklareli’nin deprem açısından Tekirdağ’a göre daha iyi konumda olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 15:54
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Kaya, Edirne’nin deprem riskini anlattı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Bilim Zirvesi’nde konuşan Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Türkiye’de meydana gelen depremler ve Trakya Bölgesi’ndeki depremler hakkında bilinmeyenleri açıkladı.

Kaya, deprem risk haritası hazırlanırken Türkiye’deki fayların dikkate alındığını, Bulgaristan’da meydana gelen bir depremin Türkiye sınırı içerisine girip girmeyeceği hakkında çalışmalar yaptığını aktardı.

“KAYIPLARIN YÜZDE 93’Ü DEPREMLERDEN KAYNAKLANIYOR”

Kaya, Türkiye'de 1923’ten 2016’ya kadar olan afetlerin orantılarının neredeyse aynı olduğunu söyleyerek; “Bütün afetler içinde depremler yüzde 24 gibi bir orana sahip. Neredeyse yüzde 25’i ama can ve mal kayıpları açısından bütün afetlerdeki kayıplarınızın yüzde 93’ü depremlerden kaynaklanıyor. Nasıl inanılmaz bir şeydir bu. Yüzde 24’ü sizden kaynaklı oluşacak ama can kayıplarının ve ekonomik kayıpların yüzde 93’ünden sorumlu olacaksınız. Kahramanmaraş depremini dikkate aldığımızda bu defa bu oran yüzde 28’e çıktı. Türkiye'deki son yüzyılda oluşan afetlerin yüzde 28’inin depremden kaynaklı kayıplar açısından baktığımızda da o yüzde 93’ü aşağı yukarı yüzde 96’ya kadar yükseldi. Bizim depremlerimizin büyük çoğunluğu ilk 20 kilometrede meydana geliyor. Derinliği arttırdığımız zaman depremlerde yavaş yavaş kayboluyor” dedi.

“BULGARİSTAN’DA MEYDANA GELEN DEPREM BİZİ ETKİLEMEYECEK Mİ?”

Trakya Bölgesi’nin deprem riskleri hakkında açıklamalarda bulunan Kaya; “Peki Marmara ya da Trakya olarak ne durumdayız? Yine son yüzyıl 6-8 arası 5-50 elli kilometre arası derinlik. Son yüzyılda bizi en çok etkileyen oluşmuş deprem 1912 Mürefte depremidir. Bir de Bulgaristan'da meydana gelen depremler var. 1928’de 7.2 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş. Biz diyoruz ki; Trakya bölgesi, Edirne, Kırklareli nispeten daha iyi. Neye göre daha iyi? Tekirdağ’a göre daha iyi. Niye? Kuzey Anadolu Fayı'na uzağız. Ama biz kendi deprem risk haritamızı hazırlarken Türkiye'deki fayları dikkate aldık. Peki şimdi biz Edirne'deyiz. Kuzey Anadolu Fayı’na aşağı yukarı kuş uçuşu 130 kilometre. Biz aynı zamanda bu Bulgaristan'da olan depremlere de 130 kilometreyiz. Orada olacak bir depremde bizim sınırdan içeriye girmeyecek mi? Şu anda bu konu hakkında çalışıyorum. Acaba Balkanlar’daki depremler bizi ne kadar etkileyecek? Edirne olarak durumumuz budur” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.