Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırkpınar’ın İlk Altın Kemeri Nerede?

Edirne’de tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 60 yıldır fotoğraf çekerek kent hafızasına önemli bir arşiv kazandıran fotoğraf sanatçısı Sinan Alışkan’ın fotoğraflarından oluşan sergi açıldı. Sergide Kırkpınar’daki ilk altın kemerin 1959 yılında babası olan Edirne Belediye Başkanı Nuri Alışkan tarafından yapıldığını açıklayan Alışkan, dönemin altın kemerinin hâlâ bulunamadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 20:32
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 20:47
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kırkpınar’ın İlk Altın Kemeri Nerede?

Edirne’de bu yıl 663’üncüsü düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında Sinan Alışkan’ın Arşivinden Geçmişten Günümüze Kırkpınar Fotoğrafları sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Edirne Belediyesi Kent Müzesi’nde düzenlenen serginin açılışına; Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkan Vekili Bahar Şevik Elibol, Edirne Belediyesi Kent Müzesi Müdürü Recep Soyupak, Edirne Belediye Meclisi üyeleri, Edirne Belediyesi eski Başkanı İbrahim Ay ile vatandaşlar katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan serginin açılış töreninde, fotoğraf sanatçısı Sinan Alışkan konuşma yaptı.

“1963 YILINDA İLK DEFA KIRKPINAR’DA FOTOĞRAF ÇEKTİM”

Alışkan, yıllardır emek vererek hazırladığı sergisini Edirne Belediye Kent Müzesi’nde sergilemekten dolayı mutlu olduğunu belirterek; “Bunun parayla, sevda olmadan yapılacak bir şey olmadığını söylemek istiyorum. İlk defa 1958 yılında rahmetli babam, belediye başkanıyken beni Sarayiçi’ne götürmüş, o çimene oturtmuş. O yağ benim paçama bir değdi, hâlâ çıkmıyor. O gün bugündür bende Kırkpınar merakı oluşmaya başladı. Babamın Kırkpınar’a merakı dolayısıyla 1963 yılında ilk defa bana kendi fotoğraf makinesini verip Kırkpınar’da fotoğraf çekmemi istediğinde 11 yaşındaydım” ifadelerini kullandı.

“FOTOĞRAFLARI KAPI KAPI GEZEREK TOPLADIM”

Kırkpınar’da ilk kez 1963 yılında fotoğraf çekmesinin ardından Edirne Belediyesi’nin Kırkpınar fotoğraflarını albüm haline getirmeye başladığını söyleyen Alışkan; “Bugün karşımızda bulunan İbrahim Ay olmasaydı, bugünkü sergiler olmazdı. Beni belediyeye çağırdı, sunduğumuz bütün Kırkpınar fotoğraflarının kaybolduğunu söyledi. İbrahim Ay, beni fotoğrafları bulmam için görevlendirdi. Kapı kapı gezmeye başladım. Fotoğrafları topladım. Bugün yayımlanan bu fotoğraflar benim emeklerimin karşılığıdır. Hiçbir şey beklemeden yaptım ve teslim ettim” dedi.

“İLK ALTIN KEMER 1959 YILINDA YAPILDI”

Alışkan, bu yıl Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 61’inci yılını çalışacağını açıklarken; başpehlivanlara verilen altın kemerin tarihini anlattı. Alışkan, ilk altın kemeri babası olan Edirne Belediye Başkanı Nuri Alışkan’ın yaptırdığını söyleyerek; “Tekirdağlı Hüseyin’in 3 tane kemeri var. Ama bunların üçü de altın değil. Çeşitli dernekler, partiler tarafından verilmiş. Daha sonra ulusal basında bunların sahte, teneke olduğu, altın olmadığı yayımlanıyor. Ayrıca Kırkpınar’da hileli, anlaşmalı güreşler de oluyor. Bunları da ortadan kaldırabilmek, pehlivanları teşvik edebilmek için de babam gerçek bir altın kemer yapmayı düşünüyor. Daha sonra 820 gram hurda bilezik alıyor. Hurda bileziklerden Kapalı Çarşı’da kendi elleriyle çizmiş olduğu ilk altın kemeri döktürüyor. Bu kemerlerin baklalarında fil vardır. Babama fillerin ne olduğunu sordum, ‘Bak oğlum, hortumundan tutmuş çekiyor. Filden güçlü bir hayvan var mı? Güç timsali düşündüm. Fili bile çeken güç timsali’ dedi. O şekilde yapmış. Bu kemeri çizdiği eskizleri var. Boksör kemerlerinin kitaplarını bulmuş, oradan sayfalar yırtmış, onlardan esinlenmiş ve bu kemeri yapmış. Bu kemerin 1959 yılında yapıldığını söylediğimde itirazlar olmuştu ama bende hepsi ispatlıdır. 1960 yılında da ilk defa İbrahim Karabacak bu kemeri takma kısmetine erişmiştir. Daha sonra da 1968 yılında Ordulu Mustafa ebedi olarak bu kemeri almıştır. Bu kemer hâlâ meydanda yoktur. Bundan sonraki kemerler var ama bu kemer şu anda bulunamadı” sözlerine yer verdi. Alışkan, serginin hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

“60 YILLIK HİKAYE”

Alışkan’ın ardından törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da 663’üncü Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin bugün başladığını belirterek; “Benim için çok anlamlı bugünde Sinan Bey’in eserlerine müzemizde ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. 11 yaşında başlayan bir serüven, 60 yıllık bir hikaye. İçerisinde başkanlarımızı barındıran, şehrimizin tarihi hafızasına yeni bir miras bırakan bu çalışmaları gerçekten çok kıymetlidir. Bunlar, hiçbir karşılık beklemeden yapılan çalışmalar. İbrahim başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Bu konuda Sinan Bey’in yanında olmuş. Ona yetki vererek bu eserlerin ortaya koyulmasında destekçisi olmuş. Ben de Edirne’nin ilk kadın belediye başkanı olarak böyle fark yaratacak işlerle sizlerle birlikte olmayı hayal ediyorum. Bu özel günde bu hikayeyi dinlemek, sizin hikayenizi dinlemek, Kırkpınar ile ilgili tarihi bilgileri dinlemek bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

7 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ SONA ERECEK

Konuşmaların ardından törende kırmızı kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışının ardından katılımcılar, Sinan Alışkan’ın eşliğinde fotoğrafları inceleyerek dönemleri ile ilgili bilgi aldılar. Serginin gösterimi, 7 Temmuz Pazar günü sona erecek. 

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.