Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kırmızı etiketli asansörler kullanılmamalı”

TMMOB Edirne Şubesi, “Asansörlerde Güvenlik ve Periyodik Kontrol” konulu açıklamalarda bulundu. Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özaydınlık, kırmızı etiket verilen asansörlerin apartman yönetimleri tarafından kapatılarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 13:50
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
“Kırmızı etiketli asansörler kullanılmamalı”

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Yönetim Kurulu, “Asansörlerde Güvenlik Ve Periyodik Kontrol” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda odanın etkinlik alanı ve görevleri hakkında bilgiler veren Oda Başkan Vekili Prof. Dr.  Yılmaz Çan; “Makine Mühendisleri Odası’nın etkinlik alanı Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illeri.  Mevzuatın bize vermiş olduğu birtakım sorumluluklar var. Bunlardan birisi de asansörlerin periyodik kontrolü. Bu Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş A tipi bir muayene kuruluşuyuz. 2012 yılından beri Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı’nın getirmiş olduğu bir sorumlulukla yerleşim yerlerinde yük, eşya ve yolcu asansörlerinin periyodik kontrollerini yapmakla yükümlüyüz. Bu görevi bize belediyeler ve il özel idareleri veriyor. Edirne’de asansör kullanan insan sayısı, toplu ulaşımı kullanan insan sayısından daha fazla. Bir şekilde yolculuk yapıyoruz asansörde ve yükseğe çıkıyoruz. Belirli zamanlarda asansörleri kontrol ederek işlevini yerine getirip getirmediğine bakarak hizmete devam edip etmemesine karar veriyoruz” dedi.

Sosyal medyada Makina Mühendisleri Odasına yönelik haksız eleştiriler karşısında açıklama gereği oluştuğunu belirten Asansör Kontrol Servisi Sorumlusu Birce Altay, Makina Mühendisleri Odası’nın gerçekleştirdiği teknik hizmetlerin toplumsal yaşamda insan güvenliğini önceleyen en önemli parçası olan asansör kontrol hizmetlerinde TÜRKAK tarafından akredite edilmiş A tipi muayene kuruluş olduğunu belirtti. Altay; “Teknik hizmetlerini bağlı olunan yönetmeliklere göre yılda bir kez eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür. Teknik gereklere, kontrol kriterlerine göre gerçekleştirdiği hizmetlerde ihmal, istismar, haksız yarar gözetme veya ön ayak olma gibi çirkin varsayımlar düşünülemez. Odamız ve şubemiz verdiği hizmetlerde birey ve toplum güvenliğine öncelikle önem vermektedir. Edirne şubemizin etkinlik alanı olan Trakya’da odamızın sözleşmesi olduğu, kontrol yaptığı bölgelerdeki asansörlerde herhangi bir kaza yaşanmamıştır. Son dönemdeki öğrenci yurtlarında meydana gelen asansör kazaları göstermektedir ki; yeni ruhsat almış veya eski ruhsat almış demeden, güncellenen kriterler doğrultusunda Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) kontrol süreçlerini layıkıyla yerine getirmektedir. Yeni asansörlerde kırmızı etiket alacak kadar uygunsuzluk tespit edilmesi MMO’nın dışında olan, sektörün ve bina yapıcılarının neden olduğu bir durumdur. Daha önce yeşil veya mavi etiket almış bir asansör, bakanlık tarafından sürekli geliştirilen yönetmelik değişikliği kapsamında ve bunlara bağlı kontrol kriterlerindeki zincirleme değişimler nedeniyle kırmızıya düşebilmektedir. Ayrıca yıllık kontrollerde arıza, yıpranma ve yorulma sonucu güvenlik tehdidi oluşturan maddelerin olumsuzluğu durumunda etiket kırmızıya düşebilmektedir. Odamızın bakım firmalarının gerçekleştirdiği bakım hizmetlerini kontrol etme yetkisi yoktur. Ancak yükümlülüğümüz gereği yaptığımız yıllık kontrol hizmetinde aynı zamanda bakım firmalarının yaptığı aylık bakımlardaki hizmet kalitesi de ortaya çıkmaktadır. Bakım firmaları ise acil güvenliği tehdit etmeyen, ancak ülke ekonomisinin bozulduğu bu ekonomik koşullarda maliyet ve harcama gerektiren işlemler için periyodik kontrolde ortaya çıksın, biz de ona dayanarak bu tadilatı yapalım yoluna gittiklerinden, görevini gerektiği ve sorumlu olduğu biçimde yapmak zorunda olan Makina Mühendisleri Odası sürekli yöneticilerin hedefi olmaktadır.  Kişi ve kurum çıkarı amaçlı her türlü gerçek dışı eleştiriyi reddediyoruz. Yapıcı ve halkımızın güvenliği, insan can güvenliği ile ilgili her türlü eleştiriye açığız. Eksik ve iyileştirme anlamında neyi tespit eder, ne eleştiri alırsak en kısa sürede gidermek için çalışmalarımızı yaparız. Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi olarak teknik gerçek ve doğrulara dayanan, mühendislik disiplinin gerektirdiği ilke ve uygulamalardan sapma göstermeden, görev sorumluluk çizgimizde hizmetlerimizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz” dedi.

“KIRMIZI ETİKETLERİN EKSİKLERİ İVEDİLİKLE GİDERİLMELİ”

Kırmızı etiket verilen asansörlerin eksiklerinin ivedilikle giderilmesi gerektiğini söyleyen MMO Edirne Şube Asansör Teknik Görevlisi Ramadan Korkmaz, “Kaza olmaması için yasalar, yönetmelikler yeterince var ama işletilmesinde eksiklikler olduğu çok açık. Kırmızı etiket, kusurlu, çalıştırılmaması gereken asansör statüsünde. Kırmızı etiketin, kusurları çok ağır, çok elzem bir şekilde ivedilikle giderilmesi gereken kusurlardır. Kırmızı etiket almış asansörün bina yöneticisi, ivedilikle raporu incelemesi, kusurlarını görmesi gerekiyor. Edirne’de tespit edilmiş 3 bin 118 adet asansör var. Bunların 2023 yılında 2 bin 849 adet yıllık periyodik kontrolünü gerçekleştirdik, 165 adet de yeni binaya ilk periyodik kontrol yaptık. Kalan asansörler de kapalı, arızalı, işletilmesi durdurulmuş ya da yetkili bir servis tarafından bakım hizmeti verilmemiş asansörler. Kırmızı etiket almış asansörlerin en fazla 60 gün içerisinde kusurlarının giderilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ANLIK ONLİNE BİLDİRİYORUZ”

TMMOB’nin Türkiye genelinde denetim yaptığı asansörlerde hiç ölümlü kaza olmadığını söyleyen Şube Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özaydınlık, “Biz sadece kırmızı etiketi veriyoruz ama belediye mühürleyebiliyor. Biz anlık online olarak sistemden bildiriyoruz. Sorumluluk belediye ve apartman yöneticisinde. Oraya kırmızı etiket konulduğunda 30 gün içerisinde arızası giderilmediği takdirde kullanımı tehlikelidir diye yazı var. Biz, Makine Mühendisleri Odası olarak bu asansörün insan taşımaya uygun olmadığını kırmızı etiketle bildiriyoruz. Bir asansör kırmızı etiket aldıysa yönetici asansörü kapatması gerekir” ifadelerini kullandı.  

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.