Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KÖYLÜYE HİBE KANOLA TOHUMU

Edirne İl Tarım Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi projesi kapsamında, Lalapaşa Hanlıyenice köyünde kanola tohumu dağıttı. Tohum dağıtımına katılan Edirne Valisi Sezer; “Önümüzdeki yıl projeyi genişleterek daha fazla desteklemek için hazırlıklı olalım” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2023 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2023 15:05
Kaynak: Seçiniz
https://batiekspres.com/
KÖYLÜYE HİBE KANOLA TOHUMU

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu, Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Edirne’nin Lalapaşa ilçesi Hanlıyenice köyünde yüzde 75 devlet, yüzde 25 üretici katkılı kanola tohumu dağıtımı yapıldı. Edirne Valisi Yunus Sezer’in katıldığı dağıtımda, toplamda bin 40 torba kanola tohumu, 287 üreticiye dağıtıldı. Dağıtılan tohumların 21 bin 436 dekar toprakla buluşacağı ve projenin maliyetinin 3 milyon 652 lira olduğu belirtildi.

“EKİLMEYEN ALAN KALMASIN”

Tohum dağıtımıyla ilgili düzenlenen törende konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin tarımla ön plana çıkmış bir il olduğunu ve çiftçiliği Türkiye’de en bilinçli şekilde yapan illerin başında geldiğini belirterek “Bizim, çiftçilerimizin birikiminden, yeteneklerinden faydalanarak alternatif ürünleri de ilimizde uygulamamız gerektiği kanaatindeyiz. İnsanların tarımdaki davranışlarını değiştirmek dünyadaki en zor işlerden birisidir. Bizim çiftçimiz gözüyle görmediği ürünü ekmekte tereddüt eder. Ancak bu tür desteklerle, önce uygulama alanları oluşturup çiftçimize gösterdiğimiz zaman bunun arkasının geldiğini görüyoruz. Sulanabilir tarım alanlarını çeltik, ayçiçeği için kullanıyoruz. Bu bitkimizin özelliği kuru tarım alanlarında ve tarıma uygun olmayan alanlarda üretiliyor. Bizim değerli tarım alanları dediğimiz alanların dışında üretiliyor. Buradan bir karar alalım ve önümüzdeki sene kim ne kadar istiyorsa kanola tohumunu ekonomik olarak biz destekleyelim. Ekilmeyen alanımız kalmasın. Tohum desteğini 2-3 katına çıkaralım ve bununla ilgili bütçemizi ona göre ayarlayalım. Ben, böyle güzel bir projeyi hayata geçiren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çiftçilerimizin mutluluğu bizi de mutlu ediyor. Hayırlı olsun” dedi.

“ÜRÜNÜN EN İYİSİNİ ÜRETİYORUZ”

Verimli toprakları, çalışkan üreticileriyle Edirne’nin her şeyin ötesinde bir tarım kenti olduğunu belirten AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise “Çeltikte ve kanolada birinci sıradayız, ayçiçeğinde 2’nci sıradayız, buğdayda 7’nci sıradayız. Sadece üretmekle kalmıyoruz, bunları en iyi şekilde üretiyoruz. Verimli topraklarımızı suyla buluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz. Edirne’nin güneyinde Hamzadere Barajı, ortada Çakmak Barajı var. Dedik ki; Edirne’nin kuzeyinde mutlaka bir baraj olmalı. Çömlekköy Barajını yapacağız diye size söz vermiştik. Temelini atmak birinci dönemimizde nasip olmadı, ihalesini yaptık ve sonucunu bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“8’İNCİ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRDİK”

Edirne’nin kuzey bölgelerinin ayçiçeği üretiminde diğer bölgelere oranda daha düşük ürün elde ettiğini, fakat kanolada ise tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu belirten Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ise; “Bakanlığımız bitkisel üretim genel müdürlüğünün uygulamaya koyduğu Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, ilimizin stratejik öneme sahip bitkisel ürünlerinin tanıtılması ve bitkisel üretimi arttırmaya yönelik çeşitli projeler hazırladık. 9 adet proje hazırladık ve bunları da tarım takvimimize göre uyguluyoruz. Şimdiye kadar 7 projemizi hayata geçirdik. Bugün de 8. projemiz olan Edirne’nin sarı çiçeği kanola projemizi hep beraber hayata geçireceğiz. Kanola önemli bir yağ bitkisi. İlimizin, Kuzey bölgelerinde ayçiçeği verimliliğimiz diğer bölgelere göre biraz düşük ama kanolada durum tam tersi. Diğer yağ bitkilerine göre kanoladan daha fazla yağ elde ediliyor. Kanolanın yağ oranı yüzde 38 ile yüzde 50 arasında. Protein oranları da yüksek. Bizim amacımız kuzey bölgelerimizde kanola tarımını yaygınlaştırmak. İlimiz 2022 kanola üretiminde 30 bin 387 tonla Türkiye kanola üretim sıralamasında birinci” ifadelerini kullandı.

KÖY KADINLARINA GÜMRÜKTE SATIŞ YERİ İÇİN TALİMAT

Tohumların teslim edilmesinin ardında Edirne Valisi Yunus Sezer, Lalapaşa ve Çevre Köyleri Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınlarla sohbet ederek ürünlerini inceledi. Sohbet esnasında kadınlara mutfağı olan bir konteyner ve Hamzabeyli Gümrük Kapısında satış yapacakları bir yer temini için yanındakilere talimat veren Vali Sezer, Edirne’de üretilen yerel ürünler için valilikte bir çalışma yapılmadığını, hepsinin bir çatı altında toplanmasını hedeflediklerini söyledi.

ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.