Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Meriç’in Suyu Çorlu ve Çerkezköy’e Gidecek!

Edirne’de Meriç Nehri’nden Çorlu ve Çerkezköy’deki OSB’lere endüstri kullanma suyu temini için DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nün planladığı proje açıklandı. Projenin ÇED başvuru dosyası ÇED Genel Müdürlüğü tarafından açıklanırken; proje için ÇED sürecinin de başlatıldığı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 16:35
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Meriç’in Suyu Çorlu ve Çerkezköy’e Gidecek!

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü’nün, Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çakmak Köyü ve Yeniköy köyleri, Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine bağlı Kadriye mahallesi ve Kırklareli’nin merkez ilçe ve Babaeski ilçesine bağlı Nadırlı köyü sınırlarında planlanan “Meriç Nehri Tekirdağ Çorlu ve Çerkezköy Endüstri Kullanma Suyu Temini (Yeniköy, Nadırlı On Dönüm ve Kadriye Göleti), Malzeme Ocakları, Kırma Yıkama Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyası ile Bakanlığa başvuru yapıldığı ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, projenin ÇED başvuru dosyası da paylaşılırken; projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Edirne Valiliği’ne (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilebileceği belirtildi.

ÇAKMAK KÖYÜNDEN BAŞLAYIP ARITMA TESİSİNDE SONA ERECEK

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; proje kapsamında Çorlu ve Çerkezköy civarında bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) ihtiyaç duyduğu sanayi kullanma suyunun, Meriç Nehri’nden alınarak Çorlu yakınlarında yapılacak bir arıtma tesisine kadar iletilmesi hedefleniyor. Proje, Çakmak Köyü yakınlarında Meriç Nehri’nden alınacak suyun basılacağı pompa istasyonu ile başlayıp Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden geçerek Vakıflar ile Ahimehmet köyleri arasında yapılacak arıtma tesisinde son bulacak.

SANAYİ KULLANMA SUYU İHTİYACI KARŞILANACAK

Proje kapsamında Yeniköy, Kadriye ve Nadırlı On Dönüm Göletleri de yapılacak. Meriç Nehri’nden sulama mevsimi dışında kış aylarında alınacak sular, önerilen göletlerde depolanarak Temmuz ve Ağustos aylarında Çorlu ve Çerkezköy’ün sanayi kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

OCAKLARIN BÜYÜKLÜKLERİ AÇIKLANDI

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan malzemelerin temini amacıyla 3 adet kil malzeme sahası, bir adet kum-çakıl malzeme sahası, 2 adet kaya malzeme sahası kullanılacak. Temin edilen malzemelerin kırılıp elenmesi ve işlenmesi için Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santrali Tesisi de işletilecek. Proje kapsamında toplam 22,1 ha kaya ocağı, toplam 342,13 ha Yeniköy kil ocağı, toplam 45,73 ha Kadriye kil ocağı, toplam 80 ha Nadırlı On Dönüm kil ocağı ve 39,47 ha kum-çakıl ocağının işletilmesi planlanıyor.

İŞTE GÖLETLERDE DEPOLANACAK SU MİKTARLARI

Ünitelerinin inşasının 2 yılda tamamlanması planlanan projede Yeniköy göletinde yıllık 18 bin 94 hm3, Kadriye göletinde yıllık 6 bin 32 hm3, Nadırlı On Dönüm göletinde ise yıllık 15 bin 727 hm3 su depolanarak proje kapsamında belirlenen OSB’lere su temininde kullanılacak. Proje kapsamında her bir gölet alanında olmak üzere toplam 3 adet Kırma-Yıkama-Eleme tesisi kurulacak. Her Kırma-Yıkama-Eleme tesisinin saatlik 500 ton kapasitesi olacak. Kırma-Eleme-Yıkama Tesislerinin kapasitesi yıllık 1 milyon 500 bin ton olarak planlanıyor. Proje kapsamında ayrıca her bir gölet alanında olmak üzere toplam 3 adet hazır beton santrali tesisi kurulacak. Her hazır beton santrali tesisinin kapasitesi saatlik 100 m3 olarak planlanıyor.

TARIM ARAZİSİ VE YERALTU SULARI BESLEME ALANLARI İÇERİSİNDE

Projenin üniteleri, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı F17, F18, E18 paftalarında yer alıyor. Proje alanları, Çevre Düzeni Planı’nda ağırlıklı olarak tarım arazisi ve yeraltı suları besleme alanları içerisinde yer alıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.