Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Milli ve yerli mallarımız nerede?”

CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Yerli Malı Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında; “Milli ve yerli mallarımız nerede?” diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2023 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2023 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
“Milli ve yerli mallarımız nerede?”

Cumhuriyet Halka Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, Yerli Malı Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

Balkanlı, mesajında Yerli Malı Haftası’nın 1946 yılından itibaren kutlanmaya başladığını belirtirken; 1983 yılında ise adının Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildiğine dikkat çekti. AK Parti döneminde yabancı mal kullanımını teşvik eden politikalara geçildiğini savunan Balkanlı, yabancı mal kullanımının artmasıyla Türkiye’de dışa bağımlılık riskinin arttığını söyledi. Balkanlı, mesajında; “Milli ve yerli mallarımız nerede?” diye sordu.

“1946 YILINDAN İTİBAREN KUTLANMIŞTIR”

Balkanlı, Yerli Malı Haftası’nın Türkiye’de her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlandığını belirterek; “Bunun nedeni, Birinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan ekonomik dar boğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış, kongrede yurdumuzun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırılmıştır. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü, 12 Aralık 1929 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir konuşma yaparak ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olmak konularını anlatmış ve bu tarih 1946 yılından itibaren de Yerli Malı Haftası olarak kutlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“YABANCI MALLARI TEŞVİK EDEN POLİTİKALARA GEÇİLMİŞTİR”

Yerli Malı Haftası’nın adının 1983 yılında Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildiğini hatırlatan Balkanlı; “Ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesinden ve 1983 ANAP iktidarından itibaren sosyal devlet politikaları yavaş yavaş terk edilerek kapitalist, liberal ekonomiler uygulanmıştır. Son 21 yılda AKP iktidarında ise sosyal devlet politikaları iyice terk edilmiştir. Günümüzde ise milli ve yerli malı kullanımını teşvik etmek yerine, yabancı mal kullanımını teşvik eden politikalara geçilmiştir. Bu durum ekonomik bağımsızlık ilkesine aykırı bir şekilde ülkemizin dışa bağımlılığını arttırmış ve yerli üreticilerimizi olumsuz etkileyerek neredeyse yerli üretim yok olmaya mahkûm edilmiştir” dedi.

“DIŞA BAĞIMLILIK RİSKİ YARATMIŞTIR”

Balkanlı, Türkiye’de yabancı mal kullanımının artmasının birçok olumsuz etkiyi beraberinde getirdiğini savunurken; “Bu etkilerin başlıcaları; dış ticaret açığımız artmış, yerli işletmelerimizin küçülmesine, sonra da kapanmasına neden olarak işsizliğin artmasına, beraberinde ise toplumsal sorunlara yol açarak gençlerimizde umutsuzluğa ve ailelerde de mutsuzluğa neden olmuştur. Ülkemiz dışa bağımlı hale gelerek ödemeler dengesi bozulmuş, yerli markalarımız küresel pazarlarda rekabet edemez duruma gelmiştir. Dışa bağımlılık güvenlik riski de yaratmıştır. Teknolojik gelişmemizi engellemiştir. Havacılık ve uzay sanayi gibi birçok alanda geri kalmamıza neden olmuştur. Sonuç olarak yabancı mal kullanımı ve dışa bağımlılık, sosyal ve ekonomik yönden bir dizi olumsuz etki yaratmıştır” sözlerine yer verdi.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

CHP iktidarında sosyal devlet anlayışı ile yerli ve milli üretimi desteklemek, yerli malı kullanımını artırmak, ekonomik bağımsızlığı korumak ve güçlendirmek için yeni adımlar atacaklarını söyleyen Balkanlı; “Bu nedenle Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsattır. Yerli üretimin önemini ve yaygın bir şekilde yabancı mal kullanımının olumsuz etkilerine acilen odaklanmamız gerektiği bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bulunduğumuz zengin coğrafi bölge nedeniyle kendi kendini bitiren değil; dünyada tekrar kendi kendine yeten 5 veya 6 sayılı ülkelerden biri olmak zorundayız. Gururla kutladığımız bu özel haftada, Türk üreticilerin emeği ve özverisi ile üretilen ürünleri destekleyerek, ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayalım. Hep birlikte daha güçlü, daha milli, daha yerli, daha bağımsız bir Türkiye için el birliği ile çalışalım. Güçlü yarınlara birlikte yürüyelim. Bu duygu ve düşünceler ile halkımızın Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kutlu olsun” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.