Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Parlar; “Asgari ücret hesaplama mantığında yanlış var”

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, asgari ücrete yılda iki defa yapılan zamların, yeni yıldan itibaren yılda bir defa yapılmasına tepki göstererek; “Asgari ücretin hesaplanmasının mantığı yanlış” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 16:46
Kaynak: MERT ERİŞKİN
Parlar; “Asgari ücret hesaplama mantığında yanlış var”

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, asgari ücrete yılda bir defa zam yapılacak olmasına çarpıcı bir soru ile yanıt verdi. Parlar, “Asgari ücret Orta Vadeli Plan’da açıklanan yüzde 65’e göre mi verilecek, yoksa önümüzdeki yılın 2024’ün 2. yarısındaki yüzdeki 33’e göre mi verilecek?” dedi.

“VATANDAŞ YENİ YILA EKSİ BAKİYE İLE GİRİYOR”

Asgari ücret hesaplanmasında yanlış olduğuna değinen Parlar, “Asgari ücret konusunda önümüzdeki dönemde tek seferlik zam yapılacağı konusundan önce bence asgari ücretin hesaplanmasının mantığı yanlış bana göre. Enflasyonu durduramıyorlar. Önce vatandaş harcıyor, sonra ertesi yıl diyorlar ki; yılbaşından itibaren sana şu kadar geçmiş dönemden zam verdik, refah payı diye. Hesaplama mantığı yanlış. Birinci ayda ve altıncı ayda geçerli diyor ama enflasyon hesabı tutmadığı için vatandaş sürekli eksi bakiye ile yeni yıla giriyor. Vatandaş cebinden harcıyor, ondan sonra yıl başında bunu telafi ediyor ve bir de üzerine yüzde 10-15 refah payı veriyor. Bu hesap mantığı bana göre yanlış. Madem yüzde 15 refah payı vereceksin en başında ver ki insanlar refahı yaşasın” dedi.

“ASGARİ ÜCRET GENEL BİR TABİR HALİNE GELDİ”

Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirten Parlar, “Bana göre son dönemde herkesi asgari ücrette eşitlediler. Üniversite mezunu insanlar iş olmadığı için kendi bölümü dışında başka bir işle uğraşmak zorunda kalıyor. Oysa kaç yıl okumuş olan bir insanın beyaz yakalı olması gerekiyor. Fabrikadaki işçi ne alıyor? O da asgari ücret alıyor. Asgari ücret genel bir tabir haline geldi. Burada bir sıkıntı var. İnsanın eğitimine ve donanımına göre ücretlendirme yapılması gerekmez mi? Asgari ücret en düşük ücret demektir. Açıklanan rakamlara baktığımız zaman verilen asgari ücret açlık sınırının altında. Bu insanlar ev alamaz, araba alamaz bunların haylini bile kuramaz bu insanlar. Asgari ücretle çalışanın hayali bot alabilmek, krediyle mont alabilmek mesela. Bir montun fiyatı 3-5 bin TL’den başlıyor maalesef” ifadelerine yer verdi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI NEREDEN ALACAK?”

Asgari ücret zammı hakkında değerlendirmelerde bulunan Parlar şöyle konuştu: “En sıkıntılı konu ise Orta Vadeli Plan’da ne deniyor? Enflasyonu yüzde 65 olarak ön görüyorlar değil mi? Önümüzdeki yılın 2024’ün 2. Yarısında yüzde 33 hesaplıyor. Peki 1 Ocak 2024’den değerlendirilip verilecek olan asgari ücret hangisine göre verilecek? 1 Ocak’tan itibaren birçok şeye zam gelecek. Resmi harçlara, vergilere, ÖTV’ye her şeye zam geliyor. Peki asgari ücret zammı nereden alacak? Orta vadeli programa göre mi verecek? o zaman yüzde 33’e göre vermesi gerekiyor. Yüzde 65’e göre verse ki ben vermeyeceğini düşünüyorum. Olan yine sabit gelirli vatandaşa olacak.”

MERT ERİŞKİN

Kaynak: MERT ERİŞKİN

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.