Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivrisinekle mücadeleye 7 milyonluk proje

İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, Edirne ve ilçelerinde sivrisinek ve haşerelere karşı ilaçlamanın başladığını açıklarken; “2024 yılında İl Özel İdaresi yüzde 50, çeltik komisyonları yüzde 50, 6 milyon 802 bin 545 TL’lik ortak proje hazırlamışlardır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 16:04
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Sivrisinekle mücadeleye 7 milyonluk proje

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun sivrisinek ve haşerelerle ilgili mücadele hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasının ardından duran sularda, göletlerde, çeltik ekim alanlarında, yerleşim yerlerinde, sazlık ve sulak alanlarda sivrisineklerin bıraktıkları larvaların çoğalarak bulaşıcı hastalıklara neden olduğuna dikkat çekildi.

“EDİRNE BÖLGESİ SİVRİSİNEK ÜREMESİ AÇISINDAN UYGUN”

Çığla, Çevre Kanunu’nun, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasının sağlanması gerektiğini söyleyerek; “Edirne bölgesi, coğrafi ve tabiat yapısı olarak sivrisinek üremesi açısından uygundur. Yürürlükteki yasalar gereği sivrisinek, karasinek ve haşereler ile mücadele, belediye mücavir alanlarında belediyelerce, il özel idaresi sorumluluk alanlarında İl Sağlık Müdürlüğü, Kaymakamlar başkanlığındaki çeltik komisyonları kontrolünde eğitim almış sertifikalı personel ve temin edilen araç ve gereçlerle mücadele yapılmaktadır” dedi.

“KURUMLAR ORTAK PROJE HAZIRLADI”

Edirne merkez, Havsa, Uzunköprü, Meriç, Keşan, İpsala ve Enez’de sulak alan ve çeltik ekim sahalarından dolayı sivrisinek üremesinin yoğun olduğunu belirten Çığla; “Larva dönemlerinde mücadelenin hızlanması gerekmektedir. 2024 yılında İl Özel İdaresi yüzde 50, çeltik komisyonları yüzde 50, 6 milyon 802 bin 545 TL’lik ortak proje hazırlamışlardır. İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve Belediyelerin desteği ile sivrisinek ile mücadeleye başlanmıştır. Proje çalışmalarında köy içi ve ahırlar, bataklıklarda kesintisiz ilaçlama yapıldığı belirtilmiştir. Sivrisinek üreme zamanlarında çeltik sahalarında duran suda üreme olacağından üreticilerin çeltik alanlarına il halk sağlığı ve tarım il müdürlüğü kontrolünde ilaç salınması faydalı ve ekonomik olacağı görüşündeyiz. Köy muhtarlıkları, üreticiler ve halkımızın önlemler ve ilaçlama konusunda mutlaka bilgilendirmesi görüşündeyiz. Yerleşim alanlarında çöplükler, üreme alanı ve saklanma alanı olmaktadır. Çöplükler oluşmamalı ve ilaçlanmalıdır. Ahır ve işletmelerin ilaçlanması periyodik olarak yapılarak üremelerinin engellenmesi, çevre ve sağlık açısından faydalı olacağı ve iyi sonuçlar alınacağı görüşündeyiz. Sivrisinek ve haşerelerle yapılan larvasit ilaç mücadelesi başlamış olduğu komisyonumuzca tespit edilmiştir. İlaçlama ekiplerine ve ilgili kurumlara başarılar dileriz” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.