Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trakya’nın ilk taziye evi

Edirne Belediyesi tarafından yapılan Kültür Evi Kurtuluş Mahallesinde eski TOKİ bölgesinde açıldı. Edirne’nin ilk taziye evi olarak da kullanılacak Kültür Evi’nin açılışına CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş da katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 17:00
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
Trakya’nın ilk taziye evi

Edirne’de yaşayan Doğu ve Güneydoğu Anadoluluların vefat eden yakınlarının ardından Taziye Evi geleneğini yaşatabilmeleri için yapılan ve Trakya’nın ilk olma özelliğini de taşıyan Edirne Belediyesi Kültür Evi açılışı eski TOKİ konutları bölgesinde açıldı. 2023 yılında temeli atılan Kültür Evi’nin açılışına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Eski Bakan Ve CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan ile Doğu Anadolu Yardımlaşma Derneği Başkanı Yücel Karatoprak, Yönetimi Ve Üyeleri de Katıldı.

Konuşmasında Taziye Evi kültürlerini Edirne’de yaşatabilmek için yer sıkıntısını çok defa yaşadıklarını belirten Doğu Anadolu Yardımlaşma Derneği Başkanı Yücel Karatoprak; “Bizim bu yolculuğa çıkış amacımız bir taziye evi oluşturmaktı. Dünyada her toplumda sevdiklerimiz ölünce bir takım ananeler, gelenekler, görenekler sergilenir. Anadolu’da da insanlar kendilerine göre, inançlarına göre, bir takım örf ve adetler meydana getirmişlerdir. Bizler Anadolu’nun diğer ucundan geldik. Bir Serhat’tan, diğer Serhat’a geldik. Edirne’ye gelenek, görenek örf ve adetlerimizle beraber geldik. Dolayısıyla taziye merasimini burada da devam ettiriyoruz. Bir taziye evi olmaması konusunda birçok zorluk yaşadık. İşler hayır işi olunca Recep başkanın kapısına dayandık. Başkanım o bölgede öğretmenlik yaptığı için gelenek ve göreneklerimizi iyi biliyor. Bu konuda bize yardım edeceğini söyledi. Bizlere önce kapısını açan, sonra gönlünü açan ve bu tesisi yapan Recep Gürkan’a sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Dernek Başkanı Karatoprak’ın ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise “Hepimiz bu toprağın evlatlarıyız. Bizi bir yapan tek vücut yapan ortak değerlerimiz var. Bütün kültürler, o bölgenin, o coğrafyanın yetiştirdiği bütün değerlerle yüzlerce, binlerce yılda oluşan değerler. Hepinizin gözlerinden o heyecanı gördüm ve kendime bu taziye evini yapmalısın dedim. Kaba inşaatını belediye olarak biz yaptık ve hep beraber, Anadolu kültürünün imecesiyle bu hale getirdik. Türkiye’nin dört bir yanından Edirne’ye gelen güzel hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Burası sadece bir taziye evi değil, bir kültür evi. Her etkinlikte bir araya geleceğiz. Sevincimizi de heyecanımızı da üzüntümüzü de bu çatı altında paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

“KATKILARINIZI GÖRMEK İSTİYORUM”

Konuşmasının sonunda partisine ve partisinin adayına dernek üyelerinden seçimlerde oy isteyen Gürkan; “Sizler bana katıksız sevginizi verdiniz, karşılıksız sevginizi verdiniz inanıyorum ki önümüzdeki hafta bana, benim inandığım ilkelerime, benim yürüdüğüm yola, benim partime, benim adayıma desteklerinizi, katkılarınızı görmek istiyorum. Bunu yürekten diliyorum” şeklinde konuştu.

“KAMU YÖNETİMİ BÖYLE OLMASI GEREKİR”

2023 yılında temeli atılan kültür evinin bir yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesinin örnek olması gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş; “Öncelikle hepinize Sayın Genel Başkanım Özgür Özel’in selamlarını, sevgilerini iletiyorum. Ben bu süreci yeni öğrendim ve açılışa geldim. Başkanımızın konuşmasından anladım ki, 2023 yılında temeli atılmış ve 2024 yılında bitirilmiş. Normalde kamu yönetimi böyle olması gerekir. Temeli atılmış ve vatandaşın kullanımına açılmış. 22 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti nasıl olmuş da Pazarkule Sınır Kapısı yolunu, Edirne’yi otobana 10 senedir bağlayamamış. Kırklareli - Edirne arasını 10 senede 14 km’lik alanı nasıl yapamamış. Dünya kadar bütçeyi yöneten AK Parti Edirne’nin Avrupa’ya açılan sınır kapısına bu hizmeti nasıl getirememiş. Ben bir siyasetçi olarak çok daha fazla örnek verebilirim. Merkezi iktidarın, Edirne’de başlatmış gibi davrandığı ama asla yapmadıklarından bahsedebilirim. Beni Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak en çok gururlandıran işlerden bir tanesi, halkın isteğiyle başlanmış bu çalışmanın Türkiye için rekor denilecek bir sürede bitirilmesidir” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.