Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trakya’nın tohumu İsrail’e bağımlılığı bitirecek

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tohum AŞ’nin ürettiği milli hibrit ayçiçeği tohumunun tüm testlerden geçtiğini açıkladı. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya’da üretilen tohumun İsrail’e bağımlılığı ortadan kaldıracağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 16:07
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Trakya’nın tohumu İsrail’e bağımlılığı bitirecek

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısına katıldı. Şahin, toplantıda TRAKYAKA’nın 2023 yılında gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

Şahin, TRAKYA, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile Trakya bölgesindeki tüm ticaret borsaları ve tohumculuk firmalarının işbirliğiyle kurulan Trakya Tohum A.Ş. tarafından hayata geçirilen Milli Hibrit Ayçiçeği Üretimi Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“BU SENE TRAKYA’DA 65 BİN DÖNÜMDE EKTİRDİK”

Türkiye’de ayçiçeği denildiğinde akla gelen ilk Trakya bölgesi geldiğini belirten Şahin; “Ayçiçeği ve diğer tohumların tekelinin sahiplerinin yabancı olduğunu ve dünyada 4 firmanın bu işi yaptığını biliyorsunuz. Biz de 2018-2019’dan beri bu çalışmaları yapıyoruz. Bu sene hasat yaptık. Geçen sene yaklaşık 15 bin dönümde tohumlarımız ekilmişti. Bu sene Trakya’da 65 bin dönümde ektirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi Bakanlığı işbirliğiyle ortak proje yaptık. Çiftçiler yüzde 90 hibe desteği vererek yaygınlaştırdık” ifadelerini kullandı.

“YAĞ ORANLARINDA YÜZDE 40’IN ÜZERİNE ÇIKTI”

Şahin, bu yıl kuraklığa rağmen tohumların başarılı olduğunu söyleyerek; “Yabancı firmaların tohumlarıyla yağda ve verimlilikte aynı. Yağ oranlarında yüzde 40’ın üzerine çıktı. Böylece Trakya ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 90 bin dönüme kadar ekildi. Trakyalıların tohumları, artık yurt dışındaki yabancı tohumlar kadar iyi. Hatta bazı yerlerde daha iyi” dedi.

“300 BİN DÖNÜME ÇIKARMAK İÇİ UĞRAŞIYORUZ”

Milli Hibrit Ayçiçeği Tohumunun bütün testlerden geçtiğini belirten Şahin; “Tarım ve Orman Bakanlığı da testlerden geçtiğimizi belirterek destekleyeceklerini söylediler. Şimdi belli bir eşiğe geldik ama hâlâ desteğe ihtiyaç var. Bu tohum herkesin, Türkiye’nin ortak değeridir. Bunu seneye 300 bin dönüme çıkarmak için uğraşıyoruz. Maddi veya manevi olarak destek verirseniz, bu gurur sizin gururunuzdur. Bu gurunun Trakya’dan çıkması da önemlidir. Bu anlamda destek verirseniz, çiftçilerimize gittiğiniz yerlerde anlatırsanız memnun oluruz ” sözlerine yer verdi.

“İSRAİL’E BAĞIMLILIĞIMIZI ORTADAN KALDIRACAK”

Şahin’in sunumunun ardından toplantıda söz alan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş; “Bu tohum, bizim milli tohumumuzdur. Dışa bağımlılığımızı, İsrail’e bağımlılığımızı bir anlamda ortadan kaldıracak. Köse hastalığına karşı direnci de varmış. İsrail’den aldığımız tohumlarda köse hastalığı çıktığı zaman bütün mahsul berbat oluyor. Köse hastalığı nedeniyle çok fazla ilaç kullanıyoruz” dedi.

“KÖSE HASTALIĞINA KARŞI DİRENCİ DAHA FAZLA”

Şahin de Geçmiş’in sözlerini doğrularken; “Bizim tohumumuzun köse hastalığına direnci daha fazla. Biz test ettik. Testlerde o firmaların tohumlarına göre daha fazla dirayet gösterdiği, daha az hasar gördüğünü gördük. Ürünümüz de gerçekten iyi. Göğsünüzü gere gere bu malı kullanabilirsiniz. Çünkü bütün testlerden geçti. Sadece milli heyecanla anlatmıyorum; yabancıların yaptığının aynısı sizin kardeşleriniz yapıldı. Sizlerin de desteği gerçekten çok önemlidir” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.