Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trenin ilk seferi Valiliğe oldu

Edirne’nin turistik gezi treni, ilk yolculuğunu yaptı. Selimiye Camii meydanından Edirne Valiliği’ne giden nostaljik görünümlü lastikli tren, bugünden itibaren Karaağaç Mahallesi’ne sefer yapacak. 1 Mayıs’a kadar ücretsiz olacak trenle ilgili konuşan Vali Yunus Sezer, tren sayısının artacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 15:02
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Trenin ilk seferi Valiliğe oldu

Edirne’de turizm potansiyelinin arttırılmasına yönelik, Edirne Valiliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı katkısıyla hayata geçirdiği Edirne Turistik Gezi Treni, ilk yolculuğunu gerçekleştirdi.

Nostaljik tramvay görünümlü lastikli tren, ilk yolculuğunu Selimiye Camii meydanından Edirne Valiliği’ne gerçekleştirdi. Selimiye Camii meydanında düzenlenmesi planlanan tören iptal edilirken; ilk yolculuğa Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Ali Büber ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk katıldı.

“EDİRNE TARİHİ TURİZM HAZİNESİ ÜZERİNDE DURUYOR”

Yolculuğun tamamlanmasının ardından Vali Sezer, Edirne Turistik Gezi Treni ile ilgili yaptığı konuşmada; “Edirne’miz büyük bir tarihi turizm hazinesi üzerinde duruyor. Her tarafından bir tarihi yapı, kültürel yapıyla karşı karşıyayız. Yani bin 560 kadar eserimiz var. Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehrin üzerinde duruyoruz. Osmanlı'ya başkentlik yapmış. Osmanlı'nın Osmanlı olarak addedildiği ilk eserlerinin başlangıç nokta burası. Az önce gezerken de gördük” ifadelerini kullandı.

“7 TANE DESTİNASYON BELİRLEDİK”

Edirne’nin önemli turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Sezer; “6 milyonun üzerinde ziyaretçi yıllık olarak geliyor. Yatılı kalan turist sayısına baktığımız zaman, onun yaklaşık 10’da 1’i kalıyor. Bizim, Edirne'mizi destinasyonlarıyla tanıtmamız gerekiyor. Şu ana kadar nostaljik trenin de gezebileceği 7 tane destinasyon belirledik. Burada da birçok tarihi yapı, tarihi eser, tarihi olayların meydana geldiği alanlar var. Amacımız şudur; bizim bu tarihi ve kültürel altyapıyı bir şekilde ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Kaleiçi, Saraçlar da dahil bütün tarihi yapıları, konakları restore edip, yeniden ihya etmemiz gerekiyor ki şu anda yoğun bir çalışma başlattık. Bunu yapıyoruz” dedi.

“NOSTALJİK TRENDEN BİRKAÇ TANE DAHA YAPTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Sezer, tarihi şehirlerin kısıtı bulunduğuna dikkat çekerek; “Yollar, mekânlar dar oluyor. Dolayısıyla bizim, yerli ve yabancı turistlerin gelip gezebilecekleri bir nostaljik trenler de dahil olmak üzere farklı ulaşım araçlarına ihtiyacımız var. Çünkü trafiği yoğun bir şekilde etkiliyor. Biz bugün bu nostaljik treni, Turizm Haftası nedeniyle faaliyete geçirdik. Bundan birkaç tane daha yaptırmayı düşünüyoruz. Neden? Tarihi alanlara giriş çıkışı kolay olsun diye. Tur otobüslerini belli bir yerde toplayalım. Oradan tur rehberleri eşliğinde geziler düzenlensin. Bunu amaçlıyoruz. Bir deneme amacıyla bunu yaptık. Şu anda birkaç hafta bu şekilde deneyeceğiz. Lokasyonları deneyeceğiz. Burada birkaç dilde kulaklıkla tarihi yapıları anlatan, tanıtan dijital rehberlerimiz olacak. Bunu deneyeceğiz” sözlerine yer verdi.

“SALTANAT KAYIKLARIMIZI FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ”

Edirne’deki Tunca ve Meriç nehirlerini de kullanmak istediklerini söyleyen Sezer; “Bununla ilgili de saltanat kayıklarını faaliyete geçireceğiz. Şu anda 4 tane yaptırdık ve bunun da bir denemesini yapacağız. Burada bizim amacımız; valilik, belediye, kurumlar olarak öncülük yapmak. Bundan sonra da özel sektörün bu işi yapmasını istiyoruz. Bir yapı, bir çatı oluşturmayı hedefliyoruz. Edirne Yöresel de bulunan bir tanesi. Hediyelik eşyaların, Edirne’ye ait her şeyin olduğu bir yapıyla oluşturduk. Bütün kurumları bu manada turizm, kültür ve Edirne başlığı altında toplamayı amaçlıyoruz. Herkes aynı hedefe hizmet etsin. Böylece enerjimizi bir noktaya hedefleyelim. Bir taraftan tarihi yapılarımızı restore edelim, bir taraftan altyapımızı güçlendirelim, bir taraftan da kültürel varlıklarımızı” dedi.

“TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPILARIN YÜZDE 10’UNU KULLANIYORUZ”

Sezer, Edirne’deki Roman nüfusuna da dikkat çekerek; “Bir Roman Kültür Sokağı olsun. Burada 500 yıllık Mevlevihane var. Semazenlerimiz yetiştiler. Mevlevihaneyi restore ettiriyoruz. Konya'dan, İstanbul'dan sonra üçüncü Mevlevihane’nin olduğu yer. Bir taraftan da nehir turizmi dediğimiz bunu yapmak istiyoruz. Edirne Sarayı'nın bitmesini beklemeden orada padişahların kılıç kuşanma törenlerinin gerçekleştireceği alanları ihya etmek istiyoruz. Öyle bir projemiz var. Onu faaliyete geçireceğiz. Gelen yerli ve yabancı turistler, Edirne'nin kültürel değerleri ve kültürel varlıklarına ilişkin ne varsa alıp böyle gitsinler. Şimdi lokasyonumuz yüzde 10. Edirne'nin tarihi ve kültürel yapılarının yüzde 10’unu ancak kullanıyoruz. 10 bile abartılı. Bizim, sadece Edirne'ye gelenlerin belki 1 hafta vakit geçirebileceği tarih ve kültürel değerlerimiz var. Burada ilçelerimiz de dahil olmak üzere konaklama turizmimiz, gastronomi turizmimiz bunların hepsini inşallah hızlı bir şekilde var olanın üzerine koyarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

1 MAYIS’A KADAR ÜCRETSİZ OLACAK

Nostaljik trenin de farkındalık oluşturma amacıyla yapıldığını belirten Sezer; “Lokasyonlara hızlı erişim, sağlıklı bilgi edinme adına yapılmış bir deneme. Edirne turizm, kültür şehri. Balkanlar'ın ve Türkiye'nin çok önemli lokasyonlarından biri olur. Hatta en önemli lokasyonlarından biri olacağını düşünüyoruz. Şu anda ücretsiz. Biz birkaç hafta deneme yapacağız. Onu daha sonra düşüneceğiz. Bizim amacımız, bu işi tanıtım için yapmak. Şu anda 7 rotamız var. Saatlerini koyacağız ve bugünden itibaren sürekli Selimiye’nin oradan kalkacak. Bizim lisede, ortaokulda okuyan çocuklarımız da Edirne’yi bilmiyorlar. Üniversiteye gelen öğrencilerimiz de çok bilmiyorlar. Bir taraftan da mesela belirli hafta sonları üniversiteden kalkıp tüm rotaları gezecek. Okullarımızdaki bütün öğrencilerin hafta sonu Edirne'nin tarihi ve kültürel yapılarını gezmesini istiyoruz. Milli Eğitimimiz ile beraber öyle bir program da başlatacağız. Rehber olacak ve tarihi kültürel yapıları anlatacak. Dijitale geçiyoruz, kulaklıklar olacak ve gidilen yeri anlatacak. 7 farklı dilde kulaklıktan dinlenecek” dedi. Turistik gezi treninin 1 Mayıs 2024 tarihine kadar ücretsiz olacağı açıklandı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.