Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmin teması; “Tarihe açılan kapı Edirne”

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Turizm Haftası açılış töreninde Edirne’nin 2024 yılı turizm destinasyonu sloganını açıkladı. Soytürk, Edirne’nin 2024 yılı turizm temasının ‘Tarihe açılan kapı Edirne’ olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 12:56
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Turizmin teması; “Tarihe açılan kapı Edirne”

Edirne’de 15-22 Nisan Turizm Haftası kapsamında kutlama programı başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen açılış programı, Atatürk anıtında gerçekleştirildi.

Çelenk sunma programına; İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Müdür Yardımcısı Kenan Koçak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile turizm sektöründeki çeşitli işletmeciler katıldı. İl Müdürü Soytürk’ün Atatürk anıtına çelenk sunması ile başlayan törende, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulurken; İstiklal Marşı okundu.

“EKONOMİNİN KALKINMASINDA ÇOK BÜYÜK PAYA SAHİP”

Edirne Doktor Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Fikret Çağan Altın’ın şiir okuması ile devam eden törende, Edirne Roman Halk Müziği Topluluğu da mini konser verdi. Konserin ardından İl Müdürü Soytürk, turizmin, ekonominin kalkınmasında çok büyük bir pay sahibi olduğuna dikkat çekerek; “Turizm, ekonominin kalkınmasında çok büyük pay sahibi olmakla birlikte kültürlerin birbirlerini tanımasında da önemli bir araçtır. Turizm, ekonomiye olan katkısı dışında ülkelerin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi kaynakların değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve kırsal kalkınmaya olan katkısı ile yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik başlıkta ayrıca önemli mikro ve makro etkilere sahiptir” ifadelerini kullandı.

“DİLEĞİMİZ SAVAŞLARIN SONA ERMESİDİR”

Soytürk, turizm sektörünün, paylaşım ekonomisinin en önemli örneği olarak kabul edildiğini söyleyerek; “Sektörümüz yılda yaklaşık 30 milyar Dolar üzerinde satın alma ile kendisi dışında 54 farklı sektörü etkileyen yapısıyla ülkemizin vazgeçilmez sektörleri arasına girmiştir. Adı barışla özdeşleşen turizm sektörünün öncelikli dileği, günümüzde devam eden savaşların sona ermesi ve dünya barışının sağlanmasıdır. İçinde bulunduğu dünyada, dünya ölçeğinde turizm gelirleri genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyümektedir. Bu büyümenin arkasında dünyada orta sınıfın büyümesi, refahın artması, iletişim etkileşim ve ulaşımın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, bölgeler arası gelir dağılımının düzelmesi yatmaktadır” dedi.

“EDİRNE TURİZM MASTER PLANI’NI HAZIRLADIK”

Türkiye’nin 2024 yılı turizm hedefinin 60 milyon turist ve 60 milyar Dolar gelir olduğunu açıklayan Soytürk; “Bakanlığımızın 2028 yılı hedefi, dünyada turist sayısı anlamında ilk 3 sırada yer almak ve 2028’de 100 milyar Dolar gelir elde etmektir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un önderliğinde, gerçekçi ve iyi hesaplanmış adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz. Bu çerçevede Türkiye'de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin, büyüyen turizm pastasından aldığı payı arttırmak, gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı’nı, yol haritasını ve tanıtım geliştirme stratejisini hazırladık. Türkiye Turizm Ana Eylem Planı kapsamında ortaya konan amaç ve hedeflerle uyumlu biçimde hazırladığımız bu plan, sürdürülebilir turizmin gelişmesi için hazırlanmış orta, uzun vadeli ve kapsamlı bir plandır. Plan, Edirne turizminin 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır” sözlerine yer verdi.

“EDİRNE EN ÜSTÜN MEDENİYETLERDEN BİRİNE SAHİP”

Soytürk, Edirne’nin tarihi geçmişiyle insanoğlunun meydana getirdiği en üstün medeniyetlerden birine sahip olduğunu belirterek; “Edirne, kurulduğu günden itibaren Trak, Helen, Roma, Bizans, Osmanlı ve nihayetinde Cumhuriyetin medeniyetine ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bu medeniyetlerin ortaya koyduğu kültürel değerler dünden bugüne aktarmayı bilmiş. Edirne; klasik cümlelerini anlatamıyoruz belki ama Edirne'de mimarın şiiri, kültürün edebiyatı, sanatın zirvesi vardır. Bulunduğumuz bu alanda da kafanızı çevirip baktığınızda bir tarafta Eski Cami, bir taraftan Üç Şerefeli ve hemen karşınızda Mimar Sinan'ın şah eseri, kentin tacı, Selimiye. Biz, Edirne deyince aslında tarih diyoruz, dolmen diyoruz, Balkanların anahtarı diyoruz, Selimiye diyoruz, köprü diyoruz, çeşme diyoruz, kervansaray diyoruz, Kırkpınar diyoruz, Saros diyoruz. Yani bütün yolların onda kesiştiği bir kavşak, kültür ve medeniyet diyoruz” dedi.

“EN FAZLA SINIR ÖTESİ ZİYARETÇİ ALAN 3 İLDEN BİRİYİZ”

Edirne’nin konumuna da dikkat çeken Soytürk; “Komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan'a, Balkanlılara komşu olmamız, ülkemizin Avrupa'ya açılan sınır kapısı olması nedeniyle her 2 ülkeyle olan bu dostane ilişkiler, 4 adet sınır kapılarıyla birlikte Türkiye'nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan ilk 3 ilinden biriyiz. Zaman zaman bu sayı ikinci, üçüncü şeklinde değişmektedir. Ülkemizin en önemli turizm kentlerinden olan şehrimiz Edirne'de, ülkemiz ve dünya turizm pazarındaki payını daha da artırmak ve ilimizin önemli bir destinasyon olarak en kısa sürede marka şehirler arasında yer almasını sağlamak öncelikli hedefimiz olmaktadır. Turizm Ana Eylem Planı çerçevesinde, Bakanlığımızın ve Valiliğimizin ilimizde yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde 2024 yılındaki Edirne turizm destinasyonundan sloganımız, tarihe açılan kapı olarak bu yılki temamız, 2024 turizm temamız; ‘Tarihe açılan kapı Edirne’. Turizm şehriyiz. Turizm ürünlerinde çeşitlilik, yaratıcılık konusunda yapacak çok işimiz var. Bunun farkındayız. Topraklarımızda sanat, gelenek, tarih, gastronomi, doğa zenginliği, yaşam biçimi gibi eşsiz değerlerimiz var. Bu değerlerimizi, turizm verimliliğimizi arttırmada elbette daha fazla kullanmalıyız” ifadelerine yer verdi.

“TURİZM ANLAYIŞININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Soytürk, Edirne’nin kültür turizmi, yaz-kış turizmi, inanç turizmi, kuş gözlemciliği turizmi, kırsal turizm, gastronomi turizmi gibi birçok alternatif turizme ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgularken; “Şehrimizin, ülkemizin, büyüyen ve gelişen turist sektöründen yüksek pay alabilmesi, tanıtım ve pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması önceliğimizdir. Yatırımcımızdan çalışanına kadar, tüm aktörler olarak ortak gayretler sonucu Edirne'yi ulaştığımız başarının sahip olduğu eşsiz tarihi, kültür ve doğanın korunarak sürdürülebilir turizm anlayışının geliştirilmesi hedefiyle yerel paydaşlarımızla eş güdüm içerisinde çalışıyoruz; çalışmaya da devam ediyoruz. Turizm, ulusal ekonomilerine katkısının yanı sıra uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayan bütünleştirici gücünün tüm dünyada egemen olması dileğiyle 48’inci Turizm Haftamızı kutluyor, Edirne'mize ve Türkiye'nin turizmine, geleceğine hizmetini esirgemeyen, kamu, özel sektör, turizm camiamızın, turizme gönül vermiş değerli turizm yatırımcı ve işletmecilerinin, emektar turizm çalışanlarımızın, seyahatseverlerin, misafirlerimiz ve tüm halkımızın Turizm Haftası’nı kutluyor, turizmin gelişmesi için emek veren tüm meslektaşlarımı sevgi, saygıyla selamlıyorum” diye konuştu. Tören, HOTEAD Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi ile sona erdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.